Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Dec 14th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Kako opisati i jasno definirati aktivnosti u odnosu na rezultate
Kako opisati i jasno definirati aktivnosti u odnosu na rezultate
Gordana Stojanović   
Petak, 25 Rujan 2009

Image
Aktivnosti vode rezultatima
Aktivnosti su najvažniji dio prjekta. Provedba aktivnosti donosi određeni rezultat, postignuti rezultati nam osiguravaju ostvarenje specifičnog cilja, a specifičan cilj nas približava općem /dugoročnom cilju. Ovakav redoslijed je projektna logika, pa na taj način i čitamo logičku matricu. Dobro definirane aktivnosti kasnije olakšavaju cijelu provedbu projekta. Na provedbu aktivnosti odlazi najveći dio budžeta, a i kasnije u izvještajima koje podnosimo donatoru se očekuje da detaljno opišemo kako smo ih provodili.

U prijašnjim EU prijavnim obrascima se na opis aktivnosti odnosilo maksimum 9 stranica – najveći dio prijave. U CBC komponenti su sada na neki način spojene aktivnosti i njihova učinkovitost – odnosno koja će aktivnost proizvesti koji rezultat. U logičkoj matrici smo definirali glavne /ključne aktivnosti. U opisu aktivnosti je dobro pisati istim redoslijedom (voditi računa o numeraciji). Dobar način da ih kvalitetno opišemo je da ih koristimo kao podnaslove, a onda unutar njih još dodamo koje su to podaktivnosti koje ova glavna aktivnost sadrži.

Podaktivnosti nisu navedene u matrici. Npr. ako je glavna aktivnost priprema edukativno – promotivnih imaterijala, onda su podaktivnosti grafički dizajn, lektoriranje, ponekad je i prevođenje materijala, tiskanje....itd. U ovom dijelu je važno objasniti tko je odgovoran za provedbu određene aktivnosti (nositelj projekta, partner, podugovarač....)  i zašto baš oni. Ovdje je neophodno povezati aktivnosti i rezultate. Ujedno trebamo  imati na umu da se planirane aktivnosti moraju „uklopiti” u prihvatljive troškove projekta.

NAJČEŠĆA GREŠKA
Često puta zna doći do zbrke u opisu aktivnosti i opisu metodologije.

PREPORUKA
Aktivnosti odgovaraju na pitanje što radimo, a kad te iste aktivnosti kasnije opisujemo u metodologiji, onda si postavljamo pitanje kako / na koji način provodimo opisane aktivnosti.

Slijedeći korak je popuniti zadanu Gant - tablicu aktivnosti u projektnoj prijavi.

NAJČEŠĆA GREŠKA
Ne upisujemo aktivnosti po redoslijedu

PREPORUKA
Napraviti listu aktivnosti - polazeći od logičke matrice, a onda „razlomiti“ dijelove aktivnosti u podaktivnosti ili zadatke. Nakon toga provjeriti ovise li neke od njih o početku ili završetku neke druge aktivnosti. Npr. Ne možemo imati neku konferenciju na kojoj ćemo dijeliti promo materijal u 5. mjesecu provedbe projekta, a da smo planirali izradu i distribuciju materijala u 7.  mjesecu provedbe projekta. Na kraju podijeliti odgovornosti unutar tima (npr: odgovoran nositelj projekta / asistent; ili odgovoran projektni partner – koordinator tima; ili odgovoran podugovaratelj – stručni suradnik)

Obzirom da su aktivnosti najviše povezane sa cijelom konstrukcijom projekta, na njih se veže projektna logika, samo ovdje je mjesto za nekoliko sugestija u popunjavanju logičke matrice.

Logički okvir definira projekt s obzirom na glavni cilj i podciljeve, svrhu, rezultate i projektne aktivnosti; između kojih mora postojati logička poveznica. Kad čitamo matricu – pokušajmo „naglas“ čitati da provjerimo projektnu logiku: AKO imamo ovu aktivnost, uz ovu pretpostavku ostvarit ćemo ovaj rezultat. Ako nam je rezultat ovo, uz ovu predpostavko ostvarit ćemo specifični cilj...Ako nam je ovo specifični cilj, uz ovu pretpostavku ostvarit ćemo glavni cilj. 

PROCES IZRADE LOGIČKOG OKVIRA

Prvo moramo definirati problem na koji će se projekt fokusirati:

 1. Definirati glavni cilj - sveobuhvatni okvir projekta 
 2. Definirati svrhu - ZAŠTO uopće provodimo projekt s obzirom na željene efekte i utjecaj projetka? Vrlo jasna izjava o utjecaju koji želimo da projekt ima, s obzirom na generirane outpute.
 3. Definirati outpute - Sažetak očekivanih postignuća projekta, a koji su potrebni za ostvarenje projektne svrhe. 
 4. Definirati aktivnosti - Sve akcije koje je potrebno izvršiti da bi se ostvarili outputi, te se provode od strane provoditelja projekta u razdoblju provedbe projekta. 
 5. Provjera logičnih poveznica - Matricu možemo čitati na način da prolazimo kroz lijevu kolonu koristeći AKO- ONDA vezu; 
 6. Definirati važne pretpostavke - Projektna postignuća ovise i o vanjskim uvjetima koja su ili izvan kontrole organizacije, ili se svjesno nad njima ne provodi kontrola zbog potreba projekta. 
 7. Definirati mjerljive indikatore - Postaviti „Kada i kako, te na kojoj osnovi ćemo znati da smo ostvarili ono što smo planirali?“ pitanje. Indikatori trebaju biti kvantitativno mjerljivi te vremenski definirani, no manageri projekta moraju iznaći način i za kvalitativno mjerenje indikatora. Imati mjerljive indikatore je važno zbog monitoringa, ali i eksterne/ interne evaluacije. 
 8. Definirati načine verifikacije - Koje izvore (ja često koristim slikovitiji izraz „dokaze“) ćemo koristiti da bismo realno procijenili projektna dostignuća, obično se radi o alatima kao što su ankete, upitnici, projektne bilješke, izvještaji, audio vizualni zapisi...

Važno je imati na umu da ovako definiran logički okvir još uvijek predstavlja samo draft, te će ga prije same implementacije trebati nanovo procijeniti, pročistiti i obnavljati kontinuirano jednom kada krene implementacija projekta.

Potrebno je osigurati osjetljivu ravnotežu. S jedne strane, važno je osigurati dovoljno detalja  kako bi se mogao definirati jasan i logičan akcijski plan; no s druge strane jednako je važno  ne ići u širinu te definirati  dovoljno fleksibilnu strukturu koja će dozovoliti optimalnu razinu implementacije projekta.

Hits: 3368
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Zdravo, Moje ime je gospođa Joan Luke, ja sam osobni z...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Jeste li u financijskim poteškoćama? Trebate li zajam...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Pozdrav svima, Moje ime je janice albert, ja sam iz Ala...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Gina Acampora i danas govorim kao najsretni...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Dobar dan, Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
"Pozdrav svima FEDRICK POWER Kreditna tvrtka je ovdje i...
Marijana Ivanov: Monetarno-kreditni sustav ma...
Da bih se pravilno upoznala, ja sam gospodin Paul Brenn...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
zdravo Predstavljam financijsku instituciju koja u osno...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union