Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Predstavljen drugi hrvatski indeks DOP-a
Predstavljen drugi hrvatski indeks DOP-a
Barbara Becker   
Petak, 13 Studeni 2009

Image
Druga godina indeksa DOP-a
Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta naglasila je kako društveno odgovorno poslovanje (DOP) danas znači mnogo više nego ikada ranije. Iza nas je izuzetno teška poslovna godina za hrvatsko gospodarstvo, stoga je potrebno biti uporan u promoviranju DOP-a, koji predstavlja dugoročni poslovni pristup te daje priliku opstanku hrvatskoga gospodarstva, rekla je Trnokop-Tanta napomenuvši kako je Hrvatska vodeća u regiji u promociji DOP-a, a Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK taj je projekt predstavila i u drugim zemljama.

Britanski indeks DOP-a kao uzor 

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) Mirjana Matešić istaknula je kako je ideja da se napravi transparentni način djelovanja DOP-a nastala prije tri godine te je načinjena transparenta tehnologija za određivanje primjene DOP-a. Projekt su podržale i inozemne organizacije, a ugledali su se na indeks DOP-a u Velikoj Britaniji, rekla je Matešić dodavši kako je za realizaciju projekta formiran domaći tim stručnjaka, a kod pitanja su uzeli u obzir relevantnost, dostupnost te provjerljivost. Projekt je važan i stoga što nije dovoljno samo društveno odgovorno poslovanje unutar gospodarstva nego se u obzir trebaju uzeti i civilni sektor, poslodavci te kupci, rekla je Matešić.

Ocjenjuje se šest područja

Predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK i direktorica Kompanijskih komunikacija i društvene odgovornosti u Ericssonu Nikola Tesla Snježana Bahtijari naglasila je da metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje dobrovoljnih praksi hrvatskih tvrtki u šest osnovnih područja, to su:

 • ekonomska održivost,
 • uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju,
 • radna okolina,
 • zaštita okoliša te
 • tržišni odnosi i
 • odnosi sa zajednicom.

Rađena je po uzoru na slične metodologije, kao što su Dow Jones Sustainability i Business in the Community CR Index www.bitc.org.uk/csr_strategy_and_integration/cr_index/index.html. Društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj ugrađeni su i u temeljne dokumente Europske unije.

Upitnik poslan na 1500 adresa 

Kako je rekla Bahtijari, upitnik ima 119 pitanja, a prema područjima moguće je ostvariti 100 bodova, što je ukupno 600 bodova. Lani su 152 tvrtke popunjavale upitnik, a 32 su priložile online popunjenu aplikaciju. Lani je nagrađeno sedam tvrtki koje su ostvarile više od 75 posto bodova.

Ove je godine od 4. studenoga upitnik poslan iz HGK na 1500 adresa, a osnovni je kriterij za sudjelovanje u Indeksu DOP-a poslovna uspješnost koju HGK propisuje na temelju kriterija za dodjelu Zlatne kune. Upitnik je upućen na najuspješnije male, srednje i velike tvrtke, a rok za popunjavanje je 23. studenoga ove godine, istaknula je Bahtijari dodavši kako će popunjene upitnike provjeriti komisija, a ove se godine očekuju bolji rezultati nego lani.

DOP je širi koncept od donacija i sponzorstava

Dopredsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK i direktorica odgovornog poslovanja Hauske i partner grupe Andreja Pavlović naglasila je kako se često pod odgovornim poslovanjem žele prikazati donacije i sponzorstva te se stoga ovim projektom željela napraviti razlika. DOP je sveobuhvatni koncept, a tvrtke svakodnevno donose odluke i procese te se u tome ogleda njihova poslovna odgovornost, a profitabilnost se može postići odgovorno ili neodgovorno, rekla je Pavlović dodavši kako DOP nije PR i marketinški alat za samopromociju već se vjerodostojnost gradi na djelima, a osobito je važna i uloga medija.

Vesna Trnokop-Tanta je na kraju konferencije naglasila kako će aktivnosti projekta završiti do sredine prosinca ove godine, a rezultati će također biti predstavljeni na konferenciji.

Hits: 3734
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union