Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Eko automobil - barem za poštare
Eko automobil - barem za poštare
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 16 Studeni 2009
Image
Eko Ducati plijenio je pozornost
Bio je to prvi, i možemo reći uspješan međunarodni Sajam obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti održan u Varaždinu, naslovljen CRO – ECO. Razlozi održavanja više su nego konkretni, nikako preuranjeni, zaljubljenici u "zelene energije" komentirali su čak – prezakašnjeli. Jer Hrvatska je zemlja visokoga potencijala kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, a gotovo da ih ne koristi. U prilog tome, "ilustracija" koju smo čuli od britanskog bračnog para, koji je svoje slobodne umirovljeničke dane, prije posjeta Varaždinu, proveo na Hvaru. Otoku čija je promidžba utemeljena na krilatici "otok sa najvećim brojem sunčanih dana na Mediteranu". Ostali su, naime, zapanjeni i to čudom telefonski prepričavali svojim britanskim prijateljima kako na tom suncu najizloženijem otoku uopće nema sustava za prikupljanje solarne energije! Već svi koriste neekološke i neobnovljive izvore.

Početni troškovi veći - uštede znatne 

Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o odgovara na pitanje: Gdje je Hrvatska u europskom kontekstu kada pričamo o obnovljivim izvorima energije?
Radi smanjenja emisija stakleničkih plinova i osiguranja novih izvora energije Europa i svijet su se usredotočili na mjere poboljšanja energetske učinkovitosti, posebno u zgradarstvu, a zatim na veće korištenje obnovljivih izvora energije. Danas se iz obnovljivih izvora dobiva 18% ukupne svjetske energije, od toga se najveći dio odnosi na iskorištavanje biomase za kuhanje i grijanje (od 13% do 18%). Novi izvori energije proizvode samo 2,4% ukupne svjetske energije, od toga 1,3% otpada na toplinsku energiju, 0,8% na proizvodnju električne energije i 0,3% na biogorivo. Intencija je da se taj dio poveća jer neobnovljivih izvora energije ima sve manje, a štetni utjecaj na okoliš je sve izraženiji. Udio obnovljivih izvora energije ukupne potrošnje energije (uključena su biogoriva i velike hidroelektrane) u zemljama EU iznosi 8,5%. Hrvatska iz obnovljivih izvora dobiva manje od 1 posto električne energije, no cilj je da do kraja 2010. taj udio poraste na 5,8%.

Nadamo se da će jednom ovo biti tek primjer iz prošlosti, što prije, to bolje. Jer, znanja ima i u Varaždinu su posjetitelji na više od 2.400 četvornih metara mogli doznati i upoznati se sa suvremenim i najrazličitijim načinima korištenja obnovljivih izvora energije. Točno je, također (što je zasada bila i osnovna primjedba posjetitelja) da su u početnoj fazi troškovi ulaganja u, primjerice, "pametnu kuću" koja ima svoje obnovljive izvore energije veći – no ne moramo posebno isticati kako su dugoročno manji, da ne kažemo neznantni.

Varaždin - pionir ekološkog prijevoza 

Sajam je otvorio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, pozdravljajući takav događaj. Veliku mu je pažnju, kao i dobrom dijelu posjetitelja, privukao elektromobil. Radi se o projektu ekološkoga vozila na struju "Electromobil Ducatija" koji će se sklapati u Ludbregu. Mali, simpatičan ekološki automobil, koji postiže brzinu od pedesetak kilometara na sat, bio je prava atrakcija, a i službeno sajamsko vozilo. Provozao ga je gradonačelnik, ali i znatiželjnici – svi su bili podjednako oduševljeni. Jedno električno punjenje ovom eko – vozilu dovoljno je za vožnju dugu pedeset kilometara. Toliko se svidjelo Čehoku da je odlučeno kako će grad Varaždin biti pionir u ekološkom prijevozu i, za početak, voziti turistite po gradu. U vozilo stanu dvije osobe. Cijena – 7.000 eura. Dodajmo ovome kako je nekoliko tisuća takvih vozila već prodano, najviše u Italiji i Njemačkoj, a koriste ih poštari i službenici komunalnih službi.

Ovaj u nedjelju zatvoreni organizirali su Grad Varaždin, Županijska komora, HGK i Minnistarstvo gospodarstva. Predstavile su se proizvođači i tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije i energetskom učinkovitosti. Program su pratile i prezentacije mogućnosti razvoja i poticanja investicija u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Hits: 3523
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union