Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow Karmen Carević - Žuta minuta ulog u budućnost
Karmen Carević - Žuta minuta ulog u budućnost
Narcisa Bošnjak   
Četvrtak, 18 Listopad 2007

Karmen CarevićDruštveno odgovornim tvrtkama u Hrvatskoj svojom Žutom minutom priključila se i Raiffeisen banka. Ovo je već treća godina kako financiraju projekte namijenjene djeci i mladima. Već su financirali Učilicu, školu skijanja Žuti mačak, razne ekološke projekte i mnoge druge. Čime se vode u organizaciji donacija, što traže od korisnika koji se javljaju na natječaje i još ponešto upitali smo Karmen Carević, direktoricu Samostalne direkcije Brand managementa RBA.

Koliko je društvena odgovornost bitna u poslovanju RBA? Imate li pokazatelje kojima možete praktično izmjeriti koristi od svojih donacija (na svoje poslovanje, na dobrobit lokalne zajednice)?

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) je društveno odgovorna institucija koja brine o lokalnoj zajednici u kojoj djeluje i posluje. Kao takva, osjetljiva je na aktualna društvena i socijalna pitanja. Prilikom organiziranja nacionalnog natječaja za dodjelu donacija te odobravanje donacijskih sredstava RBA je prvenstveno usmjerena na djecu i mlade budući smatramo da su djeca i mladi ulog u budućnost dok su skupine socijalno i zdravstveno ugroženog statusa oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Podržavajući donacijama navedene projekte RBA ne očekuje niti bilježi financijske koristi, već nastoji stvoriti imidž institucije koja djeluje i brine o lokalnoj zajednici.

Možete li navesti nekoliko uspješnih projekata koje ste financirali u dosadašnjim kampanjama? Kakva su Vaša iskustva s tim općenito? Ima li onih koji su pokušali samo doći do novca? Mogu li takvi uopće proći komisiju za dodjelu donacija?

Kao najpoznatiji i najznačajniji projekt koji RBA provodi već nekoliko godina zaredom ističemo nacionalni natječaj za dodjelu donacija «Žuta minuta». Riječ je o projektu kojeg je RBA započela prije tri godine potaknuta željom da na neposredan način podrži projekte namijenjene djeci i mladima jer kao što smo već i napomenuli, smatramo da su djeca i mladi najbolji ulog u budućnost. Sudionici Natječaja prijavljuju projekte iz područja obrazovanja, sporta, kulture, ekologije te projekte namijenjene djeci i mladi s posebnim potrebama.

Neka moja Istra blista - financirani projektPored toga, RBA je sponzorirala i donirala mnogobrojne pojedinačne projekte poput potpore Klinici za dječje bolesti Zagreb-Klaićeva, edukativni projekt «CD Učilica» u suradnji sa autorom Markot.tel d.o.o., školu skijanja «Žuti mačak», ekološki projekt «Neka moja Istra blista» u suradnji sa Turističkom zajednicom Istarske županije i mnoge druge.

Trenutačno je u tijeku jesenski Natječaj za dodjelu donacija (do 17. listopada 2007.), no sukladno prethodnim iskustvima na RBA natječaje se prijavljuju i udruge, organizacije te ostale institucije koje nemaju projekte namijenjene mladima odnosno ne ulaze u kategorije koje je RBA propisala. Takve prijave, kao i one s nepotpunom dokumentacijom te one pristigle iza zadanog roka, ne uzimaju se u uži krug razmatranja. Sve prijave koje uđu u uži krug detaljno se razmatraju, a konačnu odluku o primateljima donacija donosi interna peteročlana Komisija.

Za one koji se misle prijavljivati na buduće natječaje, možete li navesti nekoliko najvažnijih stvari o kojima moraju voditi računa ukoliko žele da im RBA sufinancira ili financira projekte.

Prilikom prijave na RBA natječaje za dodjelu donacija od velike je važnosti da sudionici obrate posebnu pozornost prikupljanju potpune dokumentacije koja je natječajem propisana s obzirom da se u suprotnom njihova prijava ne uzima u daljnje razmatranje. Također, projekti trebaju biti namijenjeni djeci i mladima, a posebnu pažnju pridajemo projektima koji obuhvaćaju veći broj djece i mladih u lokalnoj zajednici u kojoj će se projekt realizirati. Također jedan od uvjeta na koji sudionici moraju obratiti pažnju je predaja prijava na našu adresu unutar zadanog roka. Konačan odabir dobitnika RBA donacija je na peteročlanoj Komisiji koja razmatra i vrednuje svaki pojedinačni projekt koji zadovoljava prethodno navedenim uvjetima te donosi konačnu odluku.

Kakvi su planovi RBA što se donacija tiče? Hoće li proračun u budućnosti biti veći? Hoće li ulaziti u doniranje i drugih kategorija (za sada su djeca i mladi)?

Ovogodišnji iznos koji smo dodijelili natječajem «Žuta minuta» iznosio je 1,2 milijuna kuna što je za 200.000 kuna više nego u 2006. godini. Projekt se u protekle dvije godine raspisivao u proljetnim i jesenskim terminima te je sukladno tome svaki krug Natječaja imao na raspolaganju jednaki iznos ukupnih sredstava.

RBA će i u 2008. godini nastaviti financirati projekte koji promiču kvalitetu života te stvaraju korist za širu društvenu zajednicu. Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti davati informacije o budžetu za donacije i sponzorstva s kojim ćemo raspolagati u idućoj godini kao ni ukupnom iznosu donacija koji ćemo podijeliti kroz Natječaj u 2008. godini.

Nacionalni Natječaj za dodjelu donacija raspisat ćemo i sljedeće godine no on će i dalje biti namijenjen isključivo djeci i mladima. Upite o Natječaju kao i svoje zamolbe svi zainteresirani mogu uputiti na e-mail adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Hits: 5425
Komentari (5)Add Comment
...
napisao Marko ZK, Travanj 27, 2008
Poštovana,
gdje se mogu naći rezultati natječaja?
Hvala
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Ante, Travanj 28, 2008
RBA trenutno ima otvoren proljetni dio natječaja i rok je vrlo uskoro. ne znam točno. Sve detalje možete provjeriti na njihovim web stranicama - www.rba.hr

pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao antonio, Srpanj 20, 2008
puno pozdrava od carevića iz zagreba!!!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Stela, Kolovoz 08, 2008
Da li će u rujnu krenuti jesenski natječaj za 2008. godinu?

Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao ante, Kolovoz 10, 2008
Stela,
pitanje bi trebali postaviti nekome iz RBA.http://www.rba.hr
No, ako sam dobro upućen, RBA bi u rujnu trebala objaviti jesenski dio svog natječaja za ovu godinu.
Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union