Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Osobe s invaliditetom vlastitim radom skrbe o sebi
Osobe s invaliditetom vlastitim radom skrbe o sebi
Narcisa Bošnjak   
Nedjelja, 27 Prosinac 2009

ImageVratiti povjerenje u vlastite radne sposobnosti, ostvarujući tako važnu društvenu i ljudsku zadaću  osoba umanjenih sposobnosti važna je zadaća svake civilizirane zajednice. Time se kontinuirano u Hrvatskoj više od šest desetljeća bavi Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnim rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO Zagreb), koja pod ovim imenom djeluje od 1996. godine. Njihova specifična djelatnost - profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom različitih kategorija i profila od posebnog je društvenog značaja ne samo za grad Zagreb, nego za društvo u cjelini.

Zapošljavajući osobe s invaliditetom  u djelatnostima tekstila, metala, keramike, ortopedije, kitničarstva, kartonaže i tiska, ustanova URIHO ispunjava svoju misiju. U sklopu svoje osnovne djelatnosti URIHO (čiji su osnivači Grad Zagreb i Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba), u suradnji sa srednjoškolskim obrazovnim centrima „Slava Raškaj“ Zagreb i Obrazovnim centrom Zagreb, obavlja i osposobljavanje djece i mladeži s teškoćama u razvoju za različite struke i zanimanja.

U njihovim su se proizvodnim pogonima i na programima osposobile za život i rad na tisuće osoba s invaliditetom, a danas je u ovoj ustanovi zaposleno 487 radnika, od čega 51 posto čine osobe s invaliditetom, a zdrave osobe su logistika, podrška u radu osobama s invaliditetom.

Bez povlastica i posebnih prava

Ustanova URIHO na tržištu nema posebnih prava i povlastica zbog onoga što čine, ali se mogu rezervirati određeni poslovi u sektoru javne nabave za institucije (kod kojih od ukupnog broja zaposlenih preko 50 posto čine invalidi)  koje mogu raditi u tzv. zaštitnim radionicama. Prema odrednicama članka 12. st. 1. Zakona o javnoj nabavi, ustanove koje zapošljavaju preko 50 posto od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom, imaju pravo prvenstva u tim poslovima. Međutim, dobivanje poslova za ustanovu ipak ovisi o dobroj volji njihovih kupaca.

Sredstva poticaja mogu se ostvariti i preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Republike Hrvatske. Ako slučajno URIHO ostvari profit, on se isljučivo može koristiti za poboljšanje uvjeta rada te općenito za daljnji razvoj.

Prema riječima ravnatelja ustanove, gospodina Josipa Držaića, URIHO se ponajprije susreće s predrasudama kupaca koje se tiču nepravodobne isporuke robe i same kvalitete iste. Drugim riječima, kupci se boje da će im isporučiti nekvalitetan proizvod i to ne u vremenskom roku koji je zadan. No činjenično je stanje sasvim suprotno, što dokazuju i njihove reference, ali i njihovi kupci.

S druge strane, budući da zapošljavaju osobe s invaliditetom susreću se s mnogim problemima. Kao prvo, moraju voditi računa o radnim sposobnostima svojih zaposlenika, osoba s invaliditetom čija je obrazovna razina vrlo niska, a zanimanje za koje se školuju treba biti prilagođeno njihovim mogućnostima. Nadalje, osobe s invaliditetom susreću se i s  arhitektonskim barijerama pri dolasku na posao (osobito ako su to osobe u invalidskim kolicima) pa i o tom treba voditi računa.  S druge strane, osobama s mentalnom retardacijom treba prilagoditi radno mjesto te voditi računa o mentalnim sposobnostima te osobe i sl.

Udovoljavaju zahtjevima tržišta

Dobavljači im, na žalost, ne izlaze u susret. Usprkos što ustanova zapošljava specifičnu radnu snagu, treba raditi na senzibiliziranju javnosti i poslovnih partnera. URIHO udovoljava svim zahtjevima tržista, kako kvalitetom, tako i dizajnom i u primjerenim rokovima isporuke.

Ustanova URIHO u svom vlasništvu ima razvijenu maloprodajnu mrežu koju čini pet prodavaonica u gradu Zagrebu. Prodajna se mjesta nalaze u Gajevoj 4, Ilici 103, Derenčinovoj 25, Držićevoj 1 i na Iblerovom trgu u Importane Galeriji. Dvije prodavaonice (Derenčinova i Ilica) specijalizirane su za prodaju radno-zaštitne odjeće i obuće namijenjene radnicima u zdravstvu, ugostiteljstvu te za sve grane industrijske i uslužne djelatnosti.

Radnici rade na kartonažiNeki od njihovih glavnih kupaca su: podružnice i trgovačka društva Zagrebačkog holdinga, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Konzum d.d., Hrvatska lutrija d.o.o., Hrvatske autoceste, Državni inspektorat, Zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska radio-televizija, Odašiljači i veze d.o.o., Ministarstvo pravosuđa, Hrvatski restauratorski zavod, Mc’Donalds, Tiskara Vjesnik d.d., Tiskara Zagreb d.o.o., Sabor i Vlada RH, Ured predsjednika RH, Coca Cola beverages Hrvatska d.d., bolnice grada Zagreba, domovi za starije i nemoćne osobe grada Zagreba, zdravstvene ustanove grada Zagreba, Brodogradilište 3. maj (Rijeka)...

Glavni dobavljači su Tekstilpromet, Trgocentar (Zabok), Viko (Varaždin), T.K.T. Zlatna igla Siscia (Sisak), Kamensko (Zagreb), MrJoseph (Duga Resa), Krzno (Zagreb), Orljava (Požega) i Model pakiranja (Zagreb).

Osobe s invaliditetom žele se dokazati kao punovrijedni članovi društva i kao takvi žele skrbiti za sebe i svoje obitelji radom. Ovu činjenicu potvrđuje i njihova baza podataka kadrovske službe ustanove URIHO u kojoj je pohranjeno 610 zamolbi za posao koje su uputile osobe s invaliditetom.

Hits: 3353
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union