Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow British Council: treningom do uspješnih socijalnih poduzetnika
British Council: treningom do uspješnih socijalnih poduzetnika
Eleonora Dukovac   
Ponedjeljak, 14 Veljača 2011
Image
Rosana Besednik, British Council
Djelatnosti vođene boljitkom ljudi, prirode i cjelokupnog društvenog okružja, utjelovljene u terminu socijalno poduzetništvo, edukacijama i treninzima diljem svijeta podržava i British Council . Program „Skills for Social Entrepreneurs “ uspješno provode i u nas pošto za socijalno poduzetništvo raste interes i na ovim prostorima. S rastućim interesom, rastu tako i pitanja, ponajprije o modelima primjene takvoga koncepta poslovanja koji oplemenjuje zajednicu i dionike, društvu daje dodanu vrijednost, a rješava i niz problema, poput, nezaposlenosti. Tim više, jer trenutačno još uvijek prevladava koncept prema kojem vlasnike i dioničare jedino zanima konstantno povećanje profita, od čega zajednica nerijetko ima više štete nego li koristi.

 

Britanci nude primjere dobre prakse

Podosta odgovora o socijalnom poduzetništvu nastoji ponuditi upravo taj program BC-a, koji, kako mu i samo ime govori, razvija vještine postojećih i budućih socijalnih poduzetnika, inspirira ih primjerima dobre prakse kojih je podosta upravo u Velikoj Britaniji od kuda i dolaze predavači-socijalni poduzetnici. Istražuju se i novi načini poslovanja s temeljnim ciljem šire društvene dobrobiti. Programom se ujedno stvara i internacionalna mreža- jača zajednica „socially-minded“ u javnom, privatnom i trećem sektoru kako bi postali partneri i u ovoj priči. Inače, taj program provode u Hrvatskoj, Kini, Gruziji, Indoneziji, Japanu, Novom Zelandu, Filipinima, Srbiji, Tajlandu, Turskoj, Ukrajini i Vijetnamu.

Velik interes u Hrvatskoj

Nakon istraživanja tržišta, projekat smo odlučili provoditi i u Hrvatskoj jer pokazalo se da je za socijalnim poduzetništvom na ovim prostorima podosta interesa i potrebe. Pošto je takav model poslovanja u Velikoj Britaniji već dosta razvijen, puno je i uspješnih primjera koji mogu biti inspiracija i u Hrvatskoj “, kaže Rosana Besednik, voditeljica umjetničkih, znanstvenih i društvenih projekata u uredu British Councila  u Zagrebu. Program za razvijanje vještina socijalnih poduzetnika, u Hrvatskoj provode u partnerstvu sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društvaVladinim Uredom za udruge , te uz podršku HBOR -a Ističe kako su programi počeli ujesen 2009. godine, a iza njih su stručne konferencije, treninzi i edukacije, među ostalim, i za trenere socijalnog poduzetnišva.

Edukacijom do poslovnog plana

Netom je završen i trening „ Social Enterprise Planning Course“, kojega je vodio trener Freer Spreckley iz Local Livelihoods . Program koji se odvijao u tri modula od studenog 2010. do veljače ove godine, među ostalim, je bio motivirajući za tridesetak sudionika za razvijanjem socijalno-poduzetničke ideje, stvaranjem poslovnog plana, a u perspektivi i realizacijom. Prema riječima R.Besednik, programi poticanja razvoja socijalnog produzetništva nastavljaju se i u ovoj godini, a njihov sadržaj i obim još utvrđuju. Programom BC-a otvaraju se mogućnosti za umrežavanje i razvijanje partnerstva putem međunarodnih događanja, studijskih putovanja u i iz Velike Britanije. Razvijaju se i trening programi koji podržavaju dionike u socijalnom poduzetništvu kako bi uspjeli u tom području. Uz to, sa partnerima se pronalaze i mogućnosti za investiranje.

 

Hits: 4413
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union