Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow UDRUGA RODA: Let na krilima platnenih pelena
UDRUGA RODA: Let na krilima platnenih pelena
Eleonora Dukovac   
Petak, 28 Siječanj 2011

Image
Štand Roda na Velesajmu
Povratak dječjih platnenih pelena u živote beba i roditelja 21.stoljeća, u nas je ujedno postao i primjer dobre prakse socijalnog poduzetništva zagrebačke udruge Roda. U proizvodnju pelena i pripadajućih proizvoda uključene su osobe s invaliditetom, sredstvima prodaje pokriva se dio aktivnosti udruge, s pelenama se promiče zdrav život i ekologija, društvena odgovornost, općenito podiže razina svijesti potrošača... U cijeloj priči priliku za nesebičnu akciju dobiva i podosta volontera.

Od promidžbe do proizvodnje 

„U početku smo promicali prednosti uporabe platnenih pelena – jednostavne su, djetetu zdravije i ugodnije, isplative su, njihovom se uporabom čuva okoliš... No, u praksi do njih baš i nije bilo lako doći pošto ih je u nas proizvodio tek manji obrt, pa su se uglavnom morale nabavljati iz inozemstva. Kako bi postale dostupnije roditeljima, odlučili smo se potom za vlastitu proizvodnju. Angažirali smo desetak žena koje su ih šivale po kućama i za svoj su posao bile honorirane. No, takav način nam se organizacijski i financijski pokazao preskupim, pa smo se povezali sa Zaštitnom radionicom u Varaždinu koja upošljava osobe s invaliditetom. Rodine volonterke osmišljavaju krojeve za pelene, a kroje ih i šiju žene u toj radionici koja radi od 2006. godine s potporom Varaždinske županije. Obim proizvodnje platnenih pelena ondje trenutačno osigurava posao za dvije osobe“, objašnjava Renata Jelušić, voditeljica socijalnog poduzetništva u Rodama koje su organizirale i proizvodnju „dodatne opreme“ uz platnene pelene poput zaštitnih gaćica, maramica za brisanje, torbi, uložaka, a u proizvodnom su programu i majice za djecu i odrasle sa aktivističkim sloganima. 

Hrvatski proizvod od eko-materijala 

U Rodama ističu kako su svi proizvodi izrađeni u Hrvatskoj, a za proizvođače biraju socijalno odgovorna poduzeća ili udruge. Za svoje proizvode Rode imaju svoje kupce i izvan hrvatskih granica, a sav prihod od prodaje tih proizvoda, ova neprofitna organizacija koristi za društveno korisne projekte i programe, besplatne za krajnje korisnike. Renata Jelušić ističe kako koriste materijale proizvedene u Hrvatskoj ili bližim zemljama kad god je to moguće, kako bi što manje zagađivali okoliš transportom. Pri tome prioritet daju ekološkim materijalima od prirodnih vlakana poput konoplje, organskog pamuka i bambusa. Sve u svemu – krajnji proizvod je vrlo simpatičan, praktičan i prilagođen suvremenom dobu. 

Gnijezdo uvijek puno pelena 

Pelene i pripadajuća oprema Roda uvijek se može pronaći u njihovom zagrebačkom „gnijezdu“ u Čanićevoj ulici 14, gdje vrata kupcima otvaraju utorkom i četvrtkom od 12 do 16 sati. Ondje redovito održavaju i mjesečne radionice o platnenim pelenama na kojima svi zainteresirani iz prve ruke mogučuti informacije o njihovim prednostima „trips&tricks“ kako ih koristiti i održavati, poslušati iskustva iz prakse, ali i pogledati i opipati primjerke Rodina branda – platnene pelene „Rodina pusa“. 

„Nažalost, Zakon o trgovini udrugama ne dopušta veleprodaju pa smo ograničeni isključivo na prodaju putem našega web-shopa, na štandovima pri raznim festivalima, sajmovima te događajima poput Tjedna dojenja, Dana planeta Zemlje i sl.“, upozorava Ivana Zanza, izvršna direktorica Roda i dodaje kako pelene prodaju i na svojim rasprodajama rabljene dječje odjeće i opreme. 

Sve popularnije sezonske rasprodaje  

Naime, Roditelji u akciji 4 puta godišnje u Zagrebu organiziraju takve sezonske rasprodaje koje su se pokazale itekako dobrodošle u doba krize. Ujedno govore i o višoj svijesti roditelja da i rabljeno može biti itekako kvalitetno, a pritom i povoljnije. Brendovi koji su nekim roditeljima možda nedostižni u trgovini, postaju dostupni upravo na takvoj rasprodaji. Ukoliko su u ulozi prodavatelja, otvara se mogućnost za „podebljanjem“  kućnog proračuna, a pri tome i podupiru let Roda jer dio dobiti odlazi za financiranje njihovih aktivnosti.   

Uz poveći broj posjetitelja i kupaca među kojima se nađu i „viđenije“ osobe, u rasprodaje se uključi i preko 200 prodavatelja te po šezdesetak volontera.  

Ukoliko postoje slične inicijative i u drugim gradovima i mjestima, Zanza veli kako će Rode rado pomoći savjetima i iskustvom kojega su stekli u dosadašnjih 26 rasprodaja. Roditelji u akciji pozivaju sada na novu sezonsku rasprodaju (proljetno-ljetnu) dječje opreme i igračaka za djecu od 0 do 12 godina koja će biti održana 19.veljače 2011.godine, u subotu, na Zagrebačkom velesajmu od 9 do 13 sati.  

Hits: 3294
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union