Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow ISTANBUL | Civilni sektor aktivno uključiti u pripreme za EU
ISTANBUL | Civilni sektor aktivno uključiti u pripreme za EU
Eleonora Dukovac   
Utorak, 22 Veljača 2011

Image
Projekt ESENSEE predstavio Ranko Milić
Aktivan angažman civilnog sektora bitan je na svim razinama odlučivanja i doprinosi kvaliteti upravljanja, a od posebne je važnosti za zemlje koje su kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU. Ukazao je na to nedavno međunarodni kongres EMI (European Movement International)  koji je u Istanbulu 11. i 12. veljače okupio više od tri stotine predstavnika civilnoga društva, eksperata i lidera raznih branši iz svih europskih zemalja. Na kongresu se raspravljalo se izazovima koje organizacije civilnog društva u ovo krizno doba prolaze u odnosu na javni sektor, a skup je istovremeno bio prigoda i za razmjenu iskustava i viđenja uloge civilnog sektora u suvremenim demokracijama i to iz raznih gledišta, područja i država.

 

Vladama je neophodan civilni sektor 

SLAP U ISTANBULU

Na kongresu u Istanbulu sudjelovao je i Slap s predstavnicima partnerskih organizacija na projektu ESENSEE (Eco Social Economy Network South and East Europe) kojemu je cilj stvaranje transnacionalne mreze podrške socijalnom poduzetništvu. Projekt je predstavio Ranko Milić, voditelj projekta iz splitske udruge Zdravi Grad , dok su ostali partneri na projektu Slap, ACT ČakovecESCOOP  (Italija), Little People of Kosova  (Kosovo), Grupa 484  (Srbija), ORT Association for Information, Training and Sustainable Development  (Makedonija).„Umrežavanje i partnerstvo organizacija koje se bave socijalnim poduzetništvom od velike je važnosti za daljnji razvitak takvog načina gospodarske aktivnosti, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj regiji. Okupljanja poput ovoga u Istanbulu, vrijedne su prilike za razmjenu iskustava, a sudionicima daju i poticaj daljnjem radu na projektima socijalnog poduzetništva i senzibiliziranju čitave zajednice za vrijednosti ovakvog načina gospodarskog udruživanja. Poticajno je i što EU prepoznaje vrijednosti socijalnog poduzetništva i potiče njegov razvoj, pa i u regiji polako, ali sigurno sve više dobiva na važnosti“, naglašava Sonja Vuković, predsjednica Slapa.

„Civilni sektor svakako treba biti uključen u stvaranje svih državnih odluka u pripremama za pristup EU. U suvremenoj demokraciji, uloga civilnog sektora od vitalne je važnosti pošto osigurava alternativne mogućnosti i ispunjava „praznine“ koje su ostavile vlasti. Istodobno su vlade i europske institucije odgovorne osigurati im u tome ulogu i osnaživati utjecaj i efektivnosti organizacija civilnog sektora“, istaknuo je Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Pat Cox, predsjednik organizacije European Movement International, naglasio je, pak, da vlada za svoj rad treba imati pristanak i odobravanje onih kojima vlada oprimjerivši to aktualnim događanjima u Egiptu i Tunisu.  

NGO-i kao poveznica Turske s EU

U Turskoj trenutačno aktivno djeluje 100.000 civilnih organizacija, a upravo je civilni sektor, prema riječima Egemen Bagisa, ministra za poslove s EU i voditelja pregovaračkog tima Turske, danas jedan od najvažnijih poveznica Turske s EU. Bagis podvlači kako turska država računa upravo na nevladin sektor kao partnera koji će pomoći u rješavanju preostalih otvorenih pitanja za punopravno članstvo u EU. U Turskoj inače postoji i fondacija Treći sektor -  Third Secttor Foundation of Turkey  (TUSEV) čiji je predsjednik Üstün Ergüder naglašava kako je upravo iz trećeg sektora došlo vrlo vrijednih inicijativa za razvoj Turske, te da civilna scena u toj zemlji nastavlja cvasti. Staffan Nilsson, predsjednik Europskog ekonomsko-socijalnog povjerenstva  (EESC), predložio je Turcima čak i osnutak ekonomsko-socijalnog povjerenstva kao konzultantstog tijela za tematiku socijalne ekonomije u kojem bi većina članova bila iz organizacija civilnog društva.

Nositelji vizija i reformi

Prethodna konferencija EMI-a u Ljubljani 2009. godine ponudla je okvire za razvoj organizacija civilnog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za ulazak u EU. U Istanbulu se išlo korak dalje i fokus je bio na društvenoj ulozi i općenito prrogresu. Iz Istanbula je poručeno kako nevladine organizacije trebaju biti pokretač, facilitator, odvjetnik i reformist, s radom utemeljenim na vizijama i vrijednostima i predstavljajući potrebe građana, poštujući održivi razvoj. Istaknuto je, među ostalim, kako temelj financiranja trebala bi ići iz različitih izvora, dok zajednica donatora dijalogom treba biti spojena sa krajnjim korisnicima.

 

Hits: 2791
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union