Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow ESENSEE | Vjetar u jedra socijalne ekonomije
ESENSEE | Vjetar u jedra socijalne ekonomije
Eleonora Dukovac   
Petak, 25 Oľujak 2011

Image
Voditelj projekta Ranko Milić
U 2 milijuna društvenih poduzeća koliko, prema načelima socijalne ekonomije danas djeluje u Europskoj uniji, izravno je zaposleno 11 milijuna ljudi. Podaci dostupni u dokumentima EU govore kako je to gotovo 7 posto stalno zaposlenih, odnosno 10 posto ukupnog broja radnih mjesta u EU. No, kako takva poduzeća posluju sa još nizom kooperanata, odnosno socijalnim zadrugama, procjenjuje se kako je zapravo više od 160 milijuna ljudi angažirano u socijalnoj ekonomiji ujedinjene Europe. Sa 4 milijuna angažiranih u raznim vidovima socijalne ekonomije, Italija trenutalno prednjači po tom pitanju, a i europski je pionir socijalne ekonomije.   

Split umrežio jugo-istočnu Europu

Iako bez definiranog zakonskog okvira, i u Hrvatskoj postoji već niz primjera dobre prakse socijalnog poduzetništva mahom u krugovima nevladinog sektora. Razvoju socijalnog poduzetništva u čitavoj regiji, EU je odlučila dati podršku financirajući projekat ESENSEE (Eco Social Economy Network South and East Europe), koji je široj javnosti nedavno predstavljen u Informacijskom centru EU, u Zagrebu. ESENSEE je regionalna mreža organizacija koja promiče kulturu društveno-gospodarske suradnje i napretka kroz načela i vrijednosti eko-društvene ekonomije. Projekt geografski pokriva područje Južne i Istočne Europe, a značajan dio pilot aktivnosti upravo je u Hrvatskoj. U mreži je konzorcij kojega predvodi Zdravi grad iz Splita uz partnere: Slap iz Osijeka i Autonomni centar (ACT) iz Čakovca, ESCOOP– European Social Cooperatives iz Italije, Grupa 484 iz Srbije, ORT iz Makedonije i Little People of Kosova iz Kosova, te UNDP – Project COAST kao pridružena institucija.

Esensee podržan novcem i pohvalama EU  

Europska unija je projekt podržala kroz Social Economy Partnership Grant shemu, DG Enlargement pa su odobrena sredstva za projekat u iznosu od gotovo 454.000 eura, dok je ukupni iznos proračuna projekta preko 677.000 eura u razdoblju od dvije godine. Dodatna financijska sredstva prikupit će se poticajnim programima koji potiču razvoj društveno odgovornih institucija, tvrtki i pojedinaca. Erol Akdag, voditelj projekata za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo, Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, istaknuo je na konferenciji za novinare kako je ESENSEE jedan od najbolje ocijenjenih projekata organizacija civilnog društva te primjer ostalim projektima koji žele koristiti sredstva EU, posebno kad je riječ o strukturnim fondovima. Projekat je pohvalio i Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH, naglašavajući kako su organizacije civilnog društva danas nositelji novih razvojnih procesa i privlače znatne investicije u Hrvatsku. „Osim što promiče socijalno poduzetništvo, vrijednost projekta je i u činjenici da obuhvaća i trans-sektorsku suradnju što nije čest slučaj među organizacijama civilnog društva. Osim toga, ESENSEE je jedan od najvećih projekata koje je hrvatsko civilno društvo do sada provodilo što vidno pokazuje i kapacitet ovih organizacija, ali i hrvatskog civilnog društva da privuku značajna sredstva iz europskih fondova“, poručio je Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH napominjuči kako još puno valja učiniti za razvoj socijalnog poduzetništva.

Poticaj samozapošljavanju i društvenoj odgovornosti

Uz smanjenje nezaposlenosti i siromaštva te poticanje samozapošljavanja, projektom se kani izgraditi održiva mreža dionika zainteresiranih za razvoj eko-društvene ekonomije. Minimum 30 organizacija iz regije planira se uključiti kako bi doprinijele da ovaj sektor dobije dodatnu regionalnu snagu za rješavanje izazova s kojima se suvremeno društvo i gospodarstva danas suočavaju. Ujedno će se poticati razvoj malog poduzetništva, posebice eko-poduzetništva i društvenog poduzetništva, razvijat će se inovativni oblici poslovnog udruživanja (inovativna društvena poduzeća, zadruge, eko-društveni klasteri) . Voditelj projekta, Ranko Milić iz Zdravog grada naglašava kako je namjera da se projekt kroz razvojne programe razvije u društveno odgovornu inicijativu bez vijeka trajanja. Milić tako poziva sve zainteresirane koji prepoznaju vrijednosti eko-društvene ekonomije, da se uključe u projekt koji, među ostalim, promiče društvenu odgovornost u svim sektorima. Njime se potiče i međusektorska suradnja i razmjena društveno-gospodarskih partnerstava. Organizacije civilnog društva žele se tako pozicionirati kao ravnopravni društveno-gospodarski razvojni partneri promičući ujedno vrijednosti eko-društvene ekonomije.

Obrazovanje i inkubiranje za društveno odgovorne

Prema Milićevim riječima, među zadacima je i razviti eksperimentalan obrazovni program za organizacije civilnog društva, vođe, društvene poduzetnike i buduće stručnjake eko-društvene ekonomije s 15-18 polaznika u eksperimentalnoj fazi. Putem natječaja će im se dodijeliti besplatne školarine za obrazovani program koji potiče razvoj socijalnog poduzetništva. ESENSEE projekat će zainteresiranima ponuditi i usluge inkubiranja tj. pripreme organizacijama civilnog društva i poduzetnicima koji potiču društveno odgovorno poslovanje. Uz to, putem selektiranih pilot projekata pružat će se i stručno-poslovna podrška odabranim organizacijama civilnog društva i poduzetnicima.  

Slap osvještava filmom  

Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka koja se desetljeće bavi razvojem socijalnog poduzetništva predstavila je i u Zagrebu primjere dobrih praksi socijalnog poduzetništva, i to dokumentarnim filmom, u režiji Ante Vekića. Istaknula je kako je Slap i filmom želio pokazati kako se ovaj sektor sve više razvija te je navela da će nastojati kroz sve kanale komunikacije približiti ovakve primjere široj javnosti kako bi se jasnije pozicionirao značaj ovog sektora i njegov utjecaj, kako na gospodarstvo, tako i na društvo u cjelini.

Uskoro i strategija socijalnog poduzetništva

Socijalno poduzetništvo sve se ozbiljnije shvaća i u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pa, prema riječima Lovrenke Bulat Brajković, voditeljice Odsjeka za programiranje i koordinaciju, pripremaju Strategiju razvoja socijalnog poduzetništva i najavljuju jaču potporu tom segmentu ekonomije. Ujedno je podsjetila kako resorno Ministarstvo prepoznaje vrijednosti i potencijale društveno odgovorne ekonomije oprimjerivši to brojkom od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava koliko je dosad kroz Grant sheme ugovoreno za slične projekte.

Image

Image

Image 

Hits: 3755
Komentari (2)Add Comment
...
napisao korina, Travanj 05, 2011
sve u redu...super; odlična je Sonja i mladi gospodin iz Ministarstva.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao sf, Travanj 12, 2011
http://www.vjesnik.hr/Article....666C68288A
malo kasne, ali objavjeno i u vjesniku!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union