Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow JIM/JAP | Konferencija za jače socijalno uključivanje održana u Zagrebu
JIM/JAP | Konferencija za jače socijalno uključivanje održana u Zagrebu
Eleonora Dukovac   
Utorak, 24 Svibanj 2011

Image
Na štandovima su predstavljeni IPA projekti
Hrvatski dionici dosad su aktivno sudjelovali u aktivnostima provedbe Zajedničkog memoranduma o prioritetima politike zapošljavanja RH (JAP) i Zajedničkog memoranduma o socijalnom uključivanju RH (JIM). Kako bi se utvrdilo koliko je dosad učinjeno i kako što kvalitetnije nastaviti aktivnosti, u Zagrebu je 16. i 17. svibnja održana JIM/JAP konferencija, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Europske komisije, Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje.

Definirani planovi

Uz pregled dosad učinjenog po pitanju JIM/JAP-a te Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), raspravljalo se o područjima u kojima je zabilježen napredak, odnosno identificirala su se područja na kojima još treba poraditi. Tako su se i definirali planovi i aktivnosti za ovu i iduću godinu. Među ostalim, dan je pregled razvoja politike socijalnog uključivanja i socijalne zaštite u nas s naglaskom na preporuke JIM-a. Bilo je govora i o položaju romske i srpske nacionalne manjine na tržištu rada, uključenosti socijalnih partnera u procese JIM-a i JAP-a. Raspravljalo se i o pitanjima mirovinske reforme, zdravstvene zaštite, te o ulozi organizacija civilnog društva u smanjenju siromaštva koja je ocijenjena vrlo bitnom. Konferencija je bila prigoda i za raspravu o inovacijama u stambenoj politici kao čimbeniku socijalne uključenosti. Govorilo se i o najnovijem razvoju Europske strategije cjeloživotnog učenja, te o hrvatskom kvalifikacijskom okviru kao instrumentu za provedbu načela cjeloživotnog učenja. 

Smanjiti stopu dugotrajne nezaposlenosti

Na konferenciji je predstavljen i najnoviji razvoj u Europskoj strategiji zapošljavanja s naglaskom na evaluaciju aktivne politike tržišta rada i Strategiju EU 2020. Raspravljalo se i o utjecaju krize na tržište rada, socijalnoj uključenosti u Hrvatskoj kao i o smanjenju dugotrajne nezaposlenosti i mjerama poduzetim za smanjenje dugotrajne nezaposlenosti i za uključivanje ranjivih skupina na tržište rada, odnosno socijalnom uključivanju u kontekstu Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Image
Kreacije su nosile i zaposlenice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
  

Kristina Alerić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje podsjetila je kako je u Hrvatskoj izuzetno visoka stopa dugotrajne nezaposlenosti i upozorila kako dugotrajno nezaposlenima prijeti socijalna isključenost, kao i sosobama kojima je otežan pristup tržištu rada.

Velik interes za javnim radovima

Prezentirajući mjere i programe HZZ-a za smanjenjem dugotrajne nezaposlenosti, Alerić je napomenula kako je dosad bio poveći interes za sufinanciranim samozapošljavanjem, javnim radovima ali zato slab kad su u pitanju nove mjere potpora u zapošljavanju. Prvenstveno kad je riječ o sufinanciranju zapošljavanja na dijeljenom radnom mjestu (na jednom radnom mjestu zapošljavaju se 2 dugotrajno nezaposlene osobe), te sufinanciranje zapošljavanja zamjenskog radnika, za djelatnika koji je na stručnom obrazovanju. Posebno je istaknula novu mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa koja mladima bez radnog iskustva omogućuje radno iskustvo neophodno za polaganje stručnog ispita. Pomoć je to prvenstveno mladim pravnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, profesorima, državnim službenicima... Poslodavci su rasterećeni I i II stupa MO-a koje do 12 mjeseci plaća HZZ kao i 1.600 kuna mjesečne stipendije po korisniku.

Rasprava i o ljudskim potencijalima

Bilo je govora i o nizu tema koje obuhvaćaju mjere i aktivnosti vezano uz sudjelovanje osoba s invaliditetom na tržištu rada i u obrazovnom sustavu, te postignutom napretku u području deinstitucionalizacije koja se, među ostalim, provodi putem širenja mreže udomiteljskih usluga, u suradnji sa civilnim društvom, edukacijama i informiranjem. Raspravljalo se i o Operativnom programu za razvoj ljudskih potencijala (IPA IV), a korisnici sredstava prezentirali su dosadašnji rad brošurama, lecima, proizvodima...

Image
Brand Panona predstavio je novu kolekciju Mira, kreatorice Mire Anić
 

Hits: 2616
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union