Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow I u doba krize veliki projekti privlače sponzore
I u doba krize veliki projekti privlače sponzore
Karolina Krpeljević   
Petak, 24 Lipanj 2011

Image
Green City nastao je kao ideja grupe pojedinaca
Iako smo mnogo puta u zadnje vrijeme čuli da zbog krize nema više sponzora za DOP projekte, kreativci i dalje uspjevaju realizirati velike projekte i nastaviti sa svojim programima. Jedan takav primjer zasigurno je i Green City Project koji se od kraja Travnja do sredine Lipnja održavao u Zagrebu, a predstavlja seriju događanja kojima je ideja vodilja senzibilizirati širu javnost o ekološki osvještenom djelovanju.

4 Ključa uspjeha Green City Projecta

Green City Project je nastao inicijativom grupe pojedinaca, entuzijasta, umjetnika i kreativaca čija je motivacija bila očuvanje prirode i svih njezinih ljepota. Cilj prjekta je bio senzibilizirati širu hrvatsku javnost o ekološkim problemima koji nas okružuju , potaknuti i uključiti građanstvo u sudjelovanje s vlastitim idejama za zaštitu okoliša,te približiti i omogućiti javnosti modele ekološki osvještenog djelovanja. Njegova specifičnost i veličina je u tome što tijekom ta dva mjeseca velikim i atraktivnim aktivnostima obilježava 4 najvažnija eko datuma u tom periodu, a na svaki datum organizirana je zasebna i drugačija aktivnost koja okuplja raznoliku publiku te na taj način dopire do velikog broja učesnika u projektu. 

U sklopu Green City Projecta koji je ove godine u cijelosti posvećen UN-ovoj Međunarodnoj godini šuma, pokrenuta je akcija „Zeleni korak“ u kojoj je sudjelovalo 105 osnovnih škola. Zeleni korak je akcija prikupljanja starog papira u sklopu koje su osnovne škole prikupile 370 tona starog papira čime je spašeno 1244 kubičnih metara šuma.

Green City Open - DAN PLANETA ZEMLJE 23.04.2011

Na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni) postavljena je instalacija “Šuma života” u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje i Međunarodne godine šuma. Dio je to ekološkog Green City projekta. Autori – arhitekt Krisztian Lacković i akademski kipar Ivo Gašparić – instalaciju su zamislili kao krošnju stabla koja vodi posjetitelje kroz labirintni prikaz destrukcije i nekontrolirane sječe šuma pa sve do stanja blaženstva i pune ljepote šume.
U okviru projekta otvorena je i izložba fotografija hrvatskih šumara “Šuma okom šumara” s kojom je Hrvatska u New Yorku otvorila Međunarodnu godinu šuma. Ujedinjeni narodi proglasili su 2011. Međunarodnom godinom šuma na poticaj Hrvatske. Osim tradicije šumarstva imamo i 47 posto površine države  pod šumama (više od dva milijuna hektara).

Na Cvjetnom trgu Hrvatske šume su postavile i mali botanički vrt te organizirale radionice za djecu. Profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivan Martinić na kvizu postavljao je pitanja djeci o važnosti šuma, a oni koji su znali odgvoore dobili su diplomu prijatelja šume i slikovnicu sa slagalicama.

Green City Fashion - ZAŠTITE PRIRODE 21.05.2011

Image
Održana je i eko modna revija
Zanimljiva večer 'eko modnih revija' u sklopu Green City Projecta, koje su prikazali domaći dizajneri, donijela je adekvatnu dozu glamura društvenoj odgovornosti i ukazala da je biti ekološki i društveno osvješten danas „u modi“ te izuzetno poželjna osobina modernog pojedinca. Osvješteni dizajneri koji su poduprijeli projekt su  Aleksandra Dojčinović, Zoran Aragović; Ivica Klarić; Ana Marija Ricov te eNVy room. Ovaj događaj privukao je mnoge poznate osobe kao i medije te na taj način još više promovirao sami projekt i njegovu ideju.

Green City Special - OČUVANJA OKOLIŠA 11.06.2011

Green City Special je koncertni program održan na Bundeku koji je ove godine ugostio niz poznatih domaćih pjevča i bendova. Zanimljivost ovog koncerta jeste da je ulaznica za koncert na Bundeku bila kila starog papira za čije je odlaganje i recikliranje bila zadužena kompanija Unijapapir.

Green City awards - DODJELA GREEN CITY NAGRADA

Green City Awards zamišljene su kao kruna cjelokupnog projekta kojom su odana zaslužena priznanja najistaknutijima u polju ekološkog angažmana kroz devet kategorija. Stručni žiri su sačinjavali Rajko Ružićka iz Hrvatske gospodarske komore, urednica portala ˝Zdrava krava˝ Jasna Duspara, Nevenka Preradović kao predstavnica Grada Zagreba, Marta Brkić, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša te Mladen Iličković, urednik Eko zone na HRT-u.

Nagrada za najbolji eko dokumentarni film pripala je Vjeranu Vidakoviću za film "Natura 2000 u osječko-baranjskoj županiji", a najboljom eko fotografijom proglašena je "Mimikrija" koju je snimila Margareta Maletić. Čakom d.o.o. nagrađen je za najbolju eko inovaciju, najboljom eko akcijom proglašena je ˝Akcija čišćenja podmorja duž Jadranske obale˝ ronilačkog kluba Geronimo, dok je dječji vrtić Sisak svojom ˝Rapsodijom plastičnoj vrećici˝ odnio nagradu za najbolji eko edukativni projekt.  Zagrebačka banka odnijela je nagradu za najbolju eko kampanju pod nazivom "Živim zeleno", a Konzum je dobio nagradu za korporativno dostignuće u zaštiti okoliša. Najbolju eko ambalažu, 100% biorazgradivu ambalaža/vrećicu na biobazi, osmislila je tvrtka Weltplast.

Grand prix, posebnu nagradu pobjedniku svih pobjednika, stručni žiri je odlučio dodijeliti dječjem vrtiću Sisak.

Green City Project je svojom idejom okupio nemali broj sponsora i suorganizatora, bez obzira na velike troškove koji prate organizaciju ovakvih evenata, ali vrlo jasno pokazuje u kakve aktivnosti se sponzori još uvijek uključuju:

 • Projekti sa dobrim pristupom medijima
 • Projekti koji su u mogućnosi aktivirati i involvirati u svoje aktivnosti veliki broj građana
 • Projekti čije su aktivnosti već dio svakodnevnice, ali pokazuju kako se mogu raditi na jedan odgovorniji i okolišu prihvatljiviji način
 • Projekti koji omogućavaju partnerima/sponzorima da njihove aktivnosti budu integralni dio projekta (Unijapapir i prikupljanje papira tijekom projekta, Konzumova eko torba za kupnju kao dio Green City Fashion-a...)

Svi ovi elementi omogućili su sponzorima da dobiju najviše od projekta i opravdaju svoje ulaganje/donaciju kao dio svojih marketinških aktivnosti pa su izvori za budgetiranje ovakvih akcija puno veći, čak i ako je kompanija ove godine smanjila bidget za donacije, uvijek psotoji neki PR ili marketinški budget koji opravdano može pokriti ovakve aktivnosti.

Hits: 3516
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union