Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Srbija u iščekivanju zakona o socijalnom poduzetništvu
Srbija u iščekivanju zakona o socijalnom poduzetništvu
Saša Bajamić   
Petak, 07 Listopad 2011

Image
Gužva na ESENSEE štandu
“Društva koja maksimiziraju prilike za razvoj pojedinca prije će dostići veći stupanj socijalne kohezije, a socijalno poduzetništvo prilika je za kretanje u tom pravcu”, riječi su kojima je Adriano Martins, zamjenik šefa delegacije EU u Republici Srbiji ohrabrio angažman kreatora službenih politika na polju socijalnog poduzetništva, koje se i u Srbiji sve više počinje smatrati prilikom za zapošljavanje. Potkrijepio je tu tvrdnju navodeći izmjene u Zakonu o zapošljavanju, te Zakonu o zadrugama koji je uveo pod svoje okrilje pojam socijalnih zadruga. Prema posljednjem popisu aktivnosti udruga, njih oko 1000 nalazi se u sektoru koji bi se mogao smatrati socijalnom ekonomijom.

Novi val krize prijeti krhkom ekonomskom poretku 

Tim je riječima Martins poželio dobrodošlicu sudionicima konferencije “Socijalno preduzetništvo i biznis – mogućnosti i izazovi” održanoj u Beogradu u organizaciji Erste banke i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Na ozračje neizvjesnosti i krize koja je do njega dovela, te nove ekonomske izazove koji prijete krhkom ekonomskom poretku upozorio je u svojoj prezentacijji Arthur Wood iz Total Impact Advisorsa, te ponudio nekoliko smjernica kojima bi socijalno poduzetništvo moglo na njih odgovoriti. Primjeri kojima se poslužio oslikavaju nove gospodarske oblike koji bi mogli pomoći maksimizaciji društvenog učinka biznisa, a kao najučnikovitije u onima koji bi pomogli raspodjeliti nove društvene vrijednosti na pravedniji način naveo je L3C i SELLP.

“Financijska kriza će postati još gora. Populacija je sve starija, a poslovni modeli ne odgovaraju novim društvenim konstelacijama. Važno je shvatiti da stvari možemo promijeniti i raditi na tome da to i učinimo”, poručio je Wood.

Da se i u Europi, gdje je u raznim oblicima socijalnih poduzeća zaposleno oko 6% radne populacije, ozbiljno razmišlja o socijalnom poduzetništvu svjedoči i dokument koji Bruxelles priprema a koji nosi naziv – Social Business Initiative. Njega je predstavio Kiril Nikolov iz Europske komisije, DG Enterprise and Industry.

Zadruge kao nositelji socijalne ekonomije 

“Dokument bi trebao biti predstavljen do kraja mjesec, a donosi 12 instrumenata za jačanje povjerenja u EU tržište. Jedan od tih instrumenata je i socijalno poduzetništvo”, rekao je Nikolov i dodao kako je rješavanje pitanja pristupa financijama socijalnim poduzetncima jedno od ključnih na koje će trebati naći odgovor.

Važnost socijalne ekonomije oslikao je i činjenicom da je u izvješću iz 2009. Međunarodni monetarni fond prepoznao zadruge kao jednog od nositelja razvoja socijalne ekonomije, te da je UN 2012. odlučio proglasiti godinom zadruga i tu važnost aktivno promovirati.

Image
Sonja Vuković o stanju u Hrvatskoj
Ono što je okupljene koji se bave socijalnim poduzetništvom posebno zanimalo bilo je pitanje upućeno biznis sektoru: zašto se aktivnije ne uključi?

“Naravno da bankarski sektor želi podržavati socijalno poduzetništvo. Ono može pomoći u stvaranju boljeg životnog okruženja za sve, a ako je zajednici bolje onda i biznis prosperira. No, glavna prepreka u našim nastojanjima je – zakon. Bankari nisu zainteresirani za intenzivnije ulaganje u sektor socijalnog poduzetništva zato što zakoni nisu poticajni. Kompletan iznos kredita danog socijalnom poduzetniku banka mora deponirati kod narodne banke na ime rezervacije za rizik, gdje leži bez kamata i banci je direktan trošak. Mislim da je dovoljno tvrkti čiji godišnji prihodi dozvoljavaju manje ulaganje u socijalno poduzetništvo. Kad bi država omogućila da ta investicija bude neoporeziva siguran sam da bi se značajna sredstva ulila u socijalno poduzetništvo i zato tvrdim da je zakon taj koji može pomoći uzletu tog sektora”, rekao je Slavko Carić, director Erste Bank iz Novog Sada.

Predstavljena ESENSEE mreža  

A tko su zapravo socijalni poduzetnici i što oni mogu ponuditi tvrkama, kako im mogu pomoći da posluju odgovorno u zajednici predstavili su sudionici panela na kojem su predstavljeni primjeri dobre prakse iz Srbije i ostatka Europe. Daj-Daj pelene iz Srbije predstavile su mogućnost zapošljavanja zaboravljenih tekstilnih radnica kroz proizvodnju dječjih pelena, Mozaik iz BiH upoznao je sudionike konferencije s projektom izgradnje plastenika i zapošljavanja mladih u ruralnim krajevima, Slap iz Hrvatske donio je pregled stanja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, dok je sliku britanskih socijalnih poduzetnika predstavila St. Peter’s Partnership.

Image
Ranko Milić - ESENSEE
Posebno je zanimanje pobudilo predstavljanje ESENSEE inicijative koja nastoji umrežiti socijalne poduzetnike iz regije s ciljem stvaranja boljeg okruženja i novih prilika za razvoj socijalnog poduzetništva. “Inkubator socijalnih poduzetnika, akademija ekosocijalne ekonomije i ostale projektne aktivnosti kojima će se partneri iz Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije, Italije, a sve više su zainteresirani u BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, te ostalim zemljama regije, baviti u narednih godinu dana sigurno će doprinijeti razvoju socijalnog poduzetništva na najbolji mogući način”, rekao je Ranko Milić iz splitske udruge Zdravi grad koja je nositelj projekta.

U duhu regionalnog umrežavanja i optimizma zaključeno je kako bliska budućnost socijalnog poduzetništva nudi mnoge izazove, ali i prilike za trenutno stagnirajući ekonomski razvoj.

Hits: 2408
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Ninochka, Listopad 21, 2011
Slap radi punom parom. Nema se što reći osim - bravo!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union