Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Radno-rehabilitacijskim centrom i pilot programom posredovanja do radne inkluzije
Radno-rehabilitacijskim centrom i pilot programom posredovanja do radne inkluzije
Mirela Buturović   
Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2011

Image
Razvojem novih modela do zapošljavanja
Osnovna potreba svakog čovjeka je dati svoj doprinos zajednici i pokazati svoju individualnost za dobrobit društva u kojem živi. Međutim, osobama s invaliditetom društvo ne pruža jednaku šansu, s obzirom da se na njihov invaliditet gleda kao na otežavajući faktor uslijed kojega nisu u mogućnosti pružiti maksimum u poslu koji obavljaju. 

Vrijednim primjerom međusektorske suradnje i poboljšavanja socijalnog zapošljavanja to će na području Splitsko-dalmatinske županije pokušati promijeniti projekt SLID (Socijalna i radna inkluzija osoba s invaliditetom). Njega će provoditi Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Ustanovom za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES i Mrežom udruga osoba s invaliditetom Dalmacije. Projekt je financiran iz IPA fonda jadranske prekogranične suradnje, u kojem uz Republiku Hrvatsku sudjeluju partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije. Vodeći partner projekta je Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s 11 partnerskih organizacija. 

Ukupna vrijednost projekta SLID je oko 2,5 milijuna eura, dok je za partnere iz Splitsko-dalmatinske županije osigurano oko 750 tisuća eura

Provedba projekta SLID planirana je kroz tri faze:

 • PRVA FAZA obuhvatit će analizu postojećeg stanja, u smislu potreba osoba s invaliditetom kao i sadašnjeg zakonodavnog okvira u pet država na području kojih će se projekt provoditi.
 • U DRUGOJ FAZI financirat će se obnova radno-rehabilitacijskog centra u DES-u, izgradnja pokretne pristupne rampe za jednu srednju školu na području Splitsko-dalmatinske županije, i izgradnja Centra za rehabilitaciju u Stolcu u Bosni i Hercegovini.
 • TREĆA FAZA projekta obuhvaćala bi izradu Pilot programa (u svakoj od država) i to: Pilot program posredovanja u zapošljavanju u Stolcu u Centru za zdravstvenu i socijalnu skrb osoba s invaliditetom (BiH), „Obrazovanje i posredovanje u zapošljavanju“ u DES-u (RH), Posredovanje u zapošljavanju studenata s invaliditetom (IT), ICT aplikacija 'Mobile Care Laboratory' (IT), kao i Savjetnički centar za posredovanje u zapošljavanju, (CG).

Zapošljavanje osoba s invaliditetom još je uvijek tabula rasa za mnoge poslodavce 

U završnoj fazi projekta planirana je izrada preporuka i zaključaka koji bi bili integrirani u završni dokument preporuka i smjernica SLID-a za socijalnu i radnu inkluziju. Značaj takvog dokumenta ogleda se u tome što bi poslužio kao svojevrsna smjernica za daljnje djelovanje lokalnoj i regionalnoj vlasti, a ujedno bi bio od iznimne koristi potencijalnim poslodavcima u državama koje su obuhvaćene ovim projektom.

Svrhu i značaj ovog projekta naglasila je i koordinatorica SLID-a za Splitsko-dalmatinsku županiju, gđa. Anđelka Vuković istaknuvši da je mogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom još uvijek tabula rasa za mnoge poslodavce, kako u Hrvatskoj tako i u drugim državama, te je glavni cilj ovog projekta razvoj kreativno-rehabilitacijskih radnih programa i modela profesionalne rehabilitacije. Na taj način bi se direktno utjecalo na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz edukaciju i razmjenu dobrih praksi i iskustava sa sličnim ustanovama i udrugama na području Jadranskih regija.

Hits: 2003
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union