Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca: recikliranjem odjeće do profita i očuvanja okoliša
Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca: recikliranjem odjeće do profita i očuvanja okoliša
Ivona Grubišić   
Nedjelja, 27 Studeni 2011
Image
Šivačkom zadrugom do posla

Jedan od najvećih zagađivača okoliša danas je tekstilna industrija i to ne samo proizvodnja tekstila, nego i potrošnja. Prema procjenama u Hrvatskoj se godišnje proizvede 135.000 tona tekstilnog otpada, a najveći izvor su kućanstva. Prosječan vijek trajanja odjevnih predmeta je oko tri godine, a nakon toga se baca. Odjevnim predmetima ponekad su potrebne stotine godina da se razgrade, što je doista alarmantno, a situacija je svakim danom sve ružnija. Ako se odjeća ne reciklira, sve više i više se proizvodi, a time je i okoliš sve zagađeniji.

Proizvodnja pamuka uništava poljoprivredna zemljišta i zagađuje vodotok jer na uzgoj pamuka otpada petina ukupne godišnje potrošnje insekticida i desetina pesticida. Nevjerojatno, ali istinito: za proizvodnju samo jedne pamučne majice treba 150 grama pesticida, koji prodiru u podzemne vode, truju ptice, pčele, brojne druge životinje i ljude. Ništa manje štetne nisu ni boje za tkanine, od kojih većina sadrži teške metale, kao i sintetički poliesteri i najlon, koji se izrađuju od naftnih derivata, što opet zagađuje prirodu.

Odjeća od ekoloških i recikliranih materijala

Kako bi se riješio problem tekstilnog otpada, u svijetu se razvijaju brojne inicijative čiji je cilj smanjiti negativan utjecaj na okoliš i zajednicu. Jedna od takvih je i Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala. Namijenjeni domaćem i inozemnom tržištu, njihovi su proizvodi odgovor na stvarne potrebe korisnika, ističu u zadruzi. U svakom vlaknu proizvoda utkano je zadovoljstvo i dobrobit djelatnika, zadrugara, prirode i zajednice. Na taj način zadruga aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

Jedna od mjera je i 'oporaba' tekstila jer čak 90% tekstilnog otpada može biti reciklirano i ponovno korišteno. Procjene i iskustva pokazuju da godišnje nastane 8,5 kg otpadnog tekstila po stanovniku. Srećom može biti ponovno uporabljen. Dvije trećine otpada završi na deponiju, a trećina je obuhvaćena prikupljanjem odjeće.

U čakovečkoj zadruzi vjeruju kako skupljanje, sortiranje i oporaba tekstila ima brojne pozitivne učinke:

smanjena je potreba za odlagalištima smeća, što izravno utječe i na klimatske promjene (npr. vunena odjeća se ne razgrađuje, nego proizvodi metan koji pospješuje globalno zatopljenje); smanjena je potreba za proizvodnjom tkanina; kako se tekstil sakuplja, sortira i distribuira većim dijelom lokalno, smanjuje se utjecaj na onečišćenje okoliša zbog ograničenog transporta; manje je opterećenje kućnog budžeta zbog pristupa jeftinijim tekstilnim proizvodima i odjeći.

100 kilograma prikupljenog tekstila sastoji se od: 1-3 kg korištene odjeće visoke kvalitete (roba za dućan, krem-roba), 10-20 kg korištene odjeće prosječne kvalitete, 10-30 kg korištene odjeće pogodne za donaciju zemljama u razvoju, 25 kg za vlakna za daljnju proizvodnju i 25 kg sirovine za dobivanje energije.

Donirati rabljenu odjeću

Većina ljudi spremna je donirati rabljenu odjeću. Zadruga odjeću skuplja uglavnom na području sjeverozapadne Hrvatske. Rabljena odjeća sortira se u proizvodnom pogonu zadruge, po raznim kategorijama. Čista se i cjelovita odjeća prosljeđuje na prodaju po pristupačnim cijenama u greenware dućan u Čakovcu. Čista i djelomično cjelovita ide u šivaonicu na doradu, a zatim u greenware dućan. Čistu i necjelovitu upotrijebit će u proizvodnji novih proizvoda - patchwork pokrivača, torbica, odjeće… Istrošena i zamrljana bit će reciklirana u industrijske krpe za brisanje. Gumbe, zatvarače i sl. ponovno će upotrebiti. Na koncu, neupotrebljiv tekstil i otpad šalju tvrtkama za reciklažu.

Prva akcija skupljanja odjeće i tekstila u Čakovcu 17. listopada, u povodu Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, organizirali su Socijalna zadruga Humana Nova, Autonomni centar - ACT, CEDRA Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec uz logističku podršku GKP Čakom d.o.o. te brojnih volontera. Mnogi su se uključili u akciju ekološki ispravnog i društveno odgovornog načina rješavanja viška odjeće i tekstila. Prikupljeno je više od 60 m³ odjeće i tekstila kojim se pomoglo osobama slabijeg imovinskog stanja.

U prosincu otvorenje Greenware dućana

Zahvaljujući potpori Međunarodne mreže fondacija Otvoreno društvo i Europske unije kroz projekt ACT-a „ESCO - edukacija za socijalno zadrugarstvo - nove mogućnosti za osobe s invaliditetom“ nabavljeni su šivači strojevi, perilice i sušilice rublja, skladišne police i ormari i ostala potrebna infrastruktura. Zadruga će s radom početi početkom prosinca, za kada je predviđeno i otvaranje greenware dućana s oporabljenom i recikliranom odjećom u Čakovcu.

Želite li se riješiti stare odjeće i učiniti dobro, upakiraj čiste tekstilne predmete (odjeću, zavjese, krevetninu i ostalo) i donesite ih u šivaonicu Socijalne zadruge Humana Nova, koja se nalazi na adresi Dr. Ivana Novaka 38 (zgrada Starog hrasta), Čakovec. Za dodatne informacije, možete ih kontaktirati i na mobitel 099/249-6888.

Zaposlene četiri osobe s invaliditetom

Socijalna zadruga Humana Nova lider je društvenog poduzetništva, prepoznat u široj regiji. Svojim djelovanjem aktivno i izravno doprinosi izgradnji društva tolerancije i suradnje, pomažući socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti kvalitetu života. Zadruga je jedno u nizu društvenih poduzeća koje na području Međimurske županije razvija Autonomni centar - ACT. Zadruga zapošljava četiri osobe s invaliditetom i jednu profesionalnu voditeljicu.

Specifičnost ove zadruge je što su članovi udruge i fizičke osobe koje su prepoznale vrijednost inicijative i potencijale uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda, a spremni su svojim angažmanom, radom i financijski pomoći rad i razvoj zadruge i lokalne zajednice.

Image
Socijalna zadruga Humana Nova nastala je kroz projekt ESCO Autonomnog centra Čakovec
 

Hits: 3072
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union