Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Jamie Oliver: od osobne strasti "Golog kuhara" do socijalnog poduzetništva
Jamie Oliver: od osobne strasti "Golog kuhara" do socijalnog poduzetništva
Željka Mandić   
Utorak, 29 Studeni 2011
Jamie Oliver u svojim restoranima daje tečajeve za razna zanimanja,vezana uz poslovanje restorana, mladim nezaposlenim ljudima i socijalno isključenima. Svojim projektima, akcijama i edukacijama dao je veliki doprinos promociji i praksi ideje socijalnog poduzetništva
Jamie Oliver, socijalni poduzetnik

Tko su socijalni poduzetnici-pitanje je na koje, vjerujemo, još uvijek ne bi dobili zadovoljavajući broj točnih odgovora. A tko je Jamie Oliver? Tu bi se broj točnih odgovora već znantno „popeo“. Naked Chef. Goli kuhar. A kakve veze ima kuhanje svjetski poznatog britanskog kuhara Olivera sa socijalnim poduzetnicima? Ima, i to vrlo bliske. Naime, Jamie Oliver je, što je manje poznato, i socijalni poduzetnik. U njegovim restoranima pokrenut je, naime, program obuke mladih, nezaposlenih, socijalno isključenih koji tako dobivaju obuku za različita zanimanja potrebna u restoranu ili cateringu.  Njegovi restorani „Fifteen“ zapravo već desetak godina provode tako socijalno-poduzetničke aktivnosti. I to ne samo u Velikoj Britaniji, nego su se restorani proširili i u Australijii i u  Nizozemskoj (Amsterdam).  

A samim time i ideja i praksa socijalnog poduzetništva. Primjer Jamie Olivera više je nego paradigma kako u javnosti prepoznata i popularna osoba može svojim poslovanjem i razmišljanjem pridonijeti i dobrobiti društva.  Kada se 1997. godine J. Oliver pojavio na televizijskim ekranima, rijetki su mislili da će postati svojevrsni globalni fenomen. Danas ne samo po svom kulinarskom umijeću, već i načinu poslovanja. 

Htio je "nešto" vratiti svijetu kada mu je "svijet" tako puno dao 

Kada mu je bilo trideset godina, već je iskazivao svoju namjeru da želi nešto vratiti „svijetu“, kada je taj isti svijet već toliko puno dao njemu. Prepoznatljivost, mogućnost da radi ono što voli i od toga zadovoljno živi. Čak ni u Velikoj Britaniji, gdje je socijalno poduzetništvo razvijeno, prije desetak godina nije bilo baš toliko prepoznatljivo široj javnosti. Jamie Oliver i tu je dao svoj doprinos promjeni. Njegov, slobodno možemo reći kultni status i financijska moć nisu ga „zaslijepili“, već suprotno: htio je svoju strast dalje širiti na način da i drugima pomogne ostvariti ono što je njemu pošlo za rukom.

Ostvariti svoju ideju, poslovati tako da i zajednica ima koristi. Neki tiskani britanski mediji nerijetko opisuju Olivera kao čovjeka koji je možda, baš u smislu šire javnosti, dao i ponajveći doprinos popularizaciji socijalnog poduzetništva. Čak kada je i sam stalno ponavaljao kako je on samo „televizijski kuhar“, srca (i želuce, dakako) osvojio je svojim stavovima i odgovornim ponašanjem prema zajednici.  

Sa svojim odgovornim stavom prema zajednici nije stao samo sa zapošljavanjem i programima obuke za buduća zanimanja socijalno isključenih. Nastavio je s tiskanjem knjiga koje upućuju na štetnost nekvalitetne ishrane. Pokrenuo je i kampanju „FeedMeBetter“, i , zapravo, svojim utjecajem „natjerao“ vladajuću strukturu da se u školskim restoranima počne jesti cjelovitija, bolja hrana, a pokrenuti su i programi edukacije za žene koje djeci pripremaju obroke. I na taj način je dan doprinost razvoju socijalnog poduzetništva.

Uskoro stiže i nagrada za socijalnog poduzetnika u Hrvatskoj 

Niti tu nije točka utjecaju i širenju društveno odgovornog poslovanja i poduzetništva.  Britansko Ministarstvo za prehranu (Ministryof Food), sljedeći dobru praksu uvođenja kvalitetnije prehrane u školama, pokrenulo je program edukacijskih televizijskih emisija o važnosti prehrane, i to zbog  direktnog utjecaja programa i ideje Jamie Olivera. Primjer je to kako se širi utjecaj.  

A Jamie Oliver sve svoje socijalno-poduzetničke programe vodi kroz „The Jamie Oliver Foundation“ i pokazuje kako svaki biznis može imati itekako pozitivan utjecaj na društvo. Moguće je očekivati kako će i nagrada za socijalnog poduzetnika godine, a koja će se dodijeliti početkom (siječanj) sljedeće godine. Naime, pokretanje nagrade za socijalnog poduzetnika godine dio je i projekta SEFOR. Dodatni je to promocijski alat kako bi se promicali principi socijalnog poduzetništva te kreirao veći utjecaj na zajednicu u kojoj djeluje. Tko zna, možda i Hrvatska, u svojim okvirima, pronađe i potakne više „Jamie Olivera“...

Hits: 2220
Komentari (3)Add Comment
...
napisao Mirei Sussane, Studeni 29, 2011
J. Oliver je faca i veliki humanitarac zapravo...šteta da ih u Hrvatskoj nije više..tko zna!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Janči, Studeni 29, 2011
Kako je to sjajno kad su ljudi nesebični i širokog uma pa znaju da je i njima bolje kad je i drugima dobro. I kada svoje znanje žele dijeliti i ne bojati se da će tako biti "pokradeni". Nego da će i na taj način samo nastaviti dobivati.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Marija, Siječanj 08, 2012
Bravo Jamie. Hvala ti za veliku pozitivu koju si dao svijetu. On je dokaz da jedan čovjek sam može napraviti puno. On je promjena kakvu je htio u svijetu.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union