Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Schwab fondacija za socijalno poduzetništvo unaprjeđuje i podržava društvene inovacije
Schwab fondacija za socijalno poduzetništvo unaprjeđuje i podržava društvene inovacije
Ivona Grubišić   
Petak, 02 Prosinac 2011
Image
Klaus Schwab

Schwab fondacija za socijalno poduzetništvo jedna je od nekoliko velikih svjetskih fondacija koja dugi niz godina pomaže kreativce čije ideje imaju za cilj razvoj društva i zajednice. Podršku daju odvažnim, često rizičnim poduzetničkim pothvatima socijalnog poduzetništva, osiguravajući im posebne platforme na regionalnoj i globalnoj razini, a sve to kako bi istaknuli i unaprijedili vodeće modele održivih društvenih inovacija.

Fondacija svake godine odabire skupinu socijalnih poduzetnika, čiji ciljevi globalno ili regionalno pokazuju stvarno stanje u svijetu, te im omogućava usku suradnju s drugim sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma.

Klaus Schwab osnovao je 1971. Svjetski ekonomski forum kao neovisnu, neprofitnu fondaciju i stvorio od nje vodeću globalnu zajednicu svjetskih vođa u poslovnom, vladinom, akademskom i civilnom društvu, s ciljem popravljanja stanja u svijetu.

Godine 1998. Schwab i njegova supruga Hilde odlučili su osnovati i osigurati inicijalnu zakladu za drugu dopunsku fondaciju - Schwab fondaciju za socijalno poduzetništvo, s ciljem promoviranja poduzetničkih ideja i društvene odgovornosti s konkretnim utjecajem na temeljnoj razini.

Svjetski ekonomski forum i Schwab fondacija imaju blizak partnerski odnos kako bi socijalnom partnerstvu osigurali platformu na kojoj mogu predstaviti svoju važnu ulogu u današnjem društvu. Od početka Schwab fondacija za socijalno poduzetništvo financijski podupire odabrane socijalne poduzetnike iz svoje mreže da aktivno sudjeluju u događajima i inicijativama Svjetskog ekonomskog foruma, dajući im šansu da (pri)dobiju podršku, znanje i umreženost s članovima i osnivačima.

Fondacija je usmjerila više od 50 stipendija svojim socijalnim poduzetnicima za tečajeve na vodećim sveučilištima i omogućila im besplatno savjetovanje i pravnu pomoć. Iako Svjetski ekonomski forum i Schwab fondacija blisko surađuju, to su dva odvojena pravna subjekta i imaju različite odbore.

 

Novi naraštaj socijalnih poduzetnika

Glavne aktivnosti fondacije uključuju:
 • Utvrđivanje i isticanje vodećih svjetskih socijalnih poduzetnika. Godišnje fondacija i njezini partneri odabiru 20-25 socijalnih poduzetnika od 1.000 prijava s nacionalnog natjecanja „Socijalni poduzetnik godine“ i regionalnih selekcija u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Srednjem Istoku i Europi. Pobjednicu su istaknuti na nacionalnoj proslavi i tijekom glavnog plenarnog zasjedanja na Forumu. Profili odabranih socijalnih poduzetnika dostupni su na Internetu.
 • Razvitak zajednice. Trenutačno više od 190 socijalnih poduzetnika tvore dio zajednice Schwab fondacije. Dolaze iz svih krajeva svijeta i rade u najrazličitijim sektorima, no zajednički su im mnogi izazovi i obilježja. Fondacija promiče ravnopravnu razmjenu socijalnih poduzetnika i podupire kopiranje njihovih metoda međusobno.
 • Povezivanje socijalnih poduzetnika. Fondacija podržava aktivno sudjelovanje svojih odabranih socijalnih poduzetnika na regionalnim i globalnim sastancima Svjetskog ekonomskog foruma. Ti su susreti jedinstvene prilike socijalnim poduzetnicima za uspostavljanje veza s korporacijama, političkim, akademskim, medijskim i drugim vođama.
 • Donošenje rješenja u partnerstvu. Socijalni poduzetnici sudjeluju i inicijativama i raspravama Foruma, oblikujući buduće industrijske programe, i stručnjaci su za Forumova Vijeće za globalne programe. Fondacija radi s odabranim kompanijama kako bi unaprijedili određene aktivnosti socijalnih poduzetnika ili inicijative koje podržavaju socijalno poduzetništvo (partnere).
 • Novi naraštaj socijalnih poduzetnika. Fondacija radi s Forumom mladih svjetskih upravitelja na utvrđivanju socijalnih poduzetnika u usponu, s naglaskom na mlađe od 40 godina.
 • Dodatne usluge. Fondacija surađuje sa sveučilištima Harvard, Stanford i INSEAD, nudeći odabranim socijalnim poduzetnicima mogućnost stipendiranja na najboljim rukovodećim obrazovnim tečajevima. Usko surađuju i s vodećim akademskim ustanovama i objavljuju studije socijalnih poduzetnika koji su pohađali studentske i apsolventske tečajeve. Fondacija ne daje dotacije i ne investira u organizacije njihovih odabranih socijalnih poduzetnika.

 

Image
Organizacija BRAC pomaže ljudima u Bangladešu zdravstvenim, obrazovnim i mikrokreditnim programima

Hits: 2041
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union