Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Novca ima. Naučite kako do njega!
Novca ima. Naučite kako do njega!
Željka Mandić   
Petak, 08 Veljača 2008
Inovativni pristupi prikupljanju sredstavaKako prikupiti novac za rad udruge pitanje je, zapravo, iz kategorije svakodnevnice u radu civilnih udruga. Na temu prikupljanja sredstava održano je niz radionica, seminara, okruglih stolova..načini su, manje – više, poznati. Pa ipak, Udruga za razvoj civilnoga društva “Smart” iz Rijeke odlučila se na izdavanje publikacije baš na tu temu, a korisnu su brošuru naslovili “Inovativni pristupi u prikupljanju sredstava”. I teško da bilo tko neće odlučiti okrenuti pokoji list kako bi doznalo što je to novo i inovativno u skupljanju novca. Ova knjižica čitatelja vodi kroz cjelokupan process prikupljanja sredstava, od ideje preko svih ključnih i “sitnih” stvari o kojima valja voditi računa prilikom prikupljanja sredstava. Priručnik je nedavno predstavljen u Zagrebu, a ovih dana i u Rijeci, sjedištu Smarta. Autorica knjižice jest Gordana Forčić, a surađivali su i Nenad Vakanjac, Sandra Cvetko i Jelena Gordana Zloić. Autorica ističe kako je priručnik osmišljen kao pomoć organizacijama civilnoga društva koje često upravo prikupljanje sredstava smatraju najvećom preprekom u radu i ostvarenju svoje misije.

Inovativnim pristupom do sredstava za projekte 

Uz to, mnogi su strain donatori već odavno napustili Hrvatsku, oni koji nisu to im je bliski plan. Time je civilna scena ostala bez značajnoga izvora financiranja. “Baš zato su izvori financiranja izazov koji je sada pred organizacijama. Mnogi strani donatori završavaju svoje programme u Hrvatskoj, udruge se moraju okrenuti domaćim izvorima financiranja” – istaknula je Zvijezdana Schulz Vugrin, predsjednica SMART-a.

Pisanje projektnih prijedloga ipak ostaje prvi i ne baš jednostavan korak u prikupljanju sredstava. Sve značajniju ulogu imaju programi iz EU, a onima koji imaju iskustva u radu u udrugama jasno je kako pisanje prijedloga programa i projekata za EU fondove nije nimalo jednostavan niti lak posao.No, priručnik daje smjernice organizacijama i za drugačije pristupe prikupljanju sredstava, te predstavlja načine prikupljanja sredstava od pojedinaca, poslovnoga sektora te prikupljanje sredstava korištenjem novih tehnologija, a u njemu su predstavljeni i različiti primjeri iz hrvatske prakse.

KONTAKT:
Udruga za razvoj civilnog društva SMART
Blaža Polića 2/IV
51000 Rijeka
t: 051.332.750
f: 051.330.792

Hits: 6098
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union