Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Slaba država - izvor siromaštva?
Slaba država - izvor siromaštva?
Željka Mandić   
Utorak, 10 Siječanj 2012

Mišljenje F. Fukuyame ne zaobilaze misleći političari, gospodarstvenici. Nemojte ni Vi!
Francis Fukuyama
Francis Fukuyama: Izgradnja države - vlade i svjetski poredak u 21. stoljeću. Francis Fukuyama, po čestoj ocjeni čitateljske i stručne javnosti kontraverzan američki politički filozof japanskog porijekla, autor je knjige Izgradnja države – vlade i svjetski poredak u 21. stoljeću. Kojeg to angažiranog građanina ne bi zanimala potragaga za znanjem o svjetskom poretku ovog stoljeća, posebice jer se velikoj većini čini „svijetom za koji nitko nije spreman“, kako je ovo naše stoljeće znao najkraće opisati i britanski pisac A. Huxley.

Autor u ovoj svojoj najnovijoj knjizi analizira sve očitiju poteškoću u međunarodnoj politici. Slabe ili neuspjele države izvor su, uvjerenja je Fukuyama,  mnogih svjetskih ozbiljnih i nesavladivih problema, poput siromaštva, korupcije, bolesti, droge, terorizma. Fukuyama nudi put ka rješenju: izgradnja države. Može to biti pomoć i alat za gore navedene probleme, pa i gospodarske na koje je u potragu smjelo krenulo i socijalno poduzetništvo. 

Nema recepta - svaka zemlja mora naći svoj put

Dakako, to je složen postupak i nema općeg naputka već se mora osmisliti za svaku zemlju posebno. Autor istražuje i kakve mogu biti posljedice slabe države za svjetski poredak i po kojim načelima se može legitimno intervenirati da se spriječi moguća šteta. To je vrlo osjetljivo pitanje i zadire u samu bit odnosa unutar međunarodne zajednice suverenih država

Knjiga je ovu koju treba s voljom i pažljivo čitati.  Izdvojiti vrijeme za promišljanje o velikoj temi. Nekoliko o riječi o poznatom autoru onima koji nisu upoznati s njegovim stvaranjem. Francis Fukuyama profesor je međunarodne političke ekonomije na Školi za međunarodne napredne studije Sveučilišta Hopkins, SAD. Fukuyama je jedan je od vodećih političkih promatrača svjetskih događanja tijekom posljednja dva desetljeća, autor knjiga Kraj povijesti i posljednji čovjek, Povjerenje, Veliki raskid, Kraj čovjeka - naša poslijeljudska budućnost, a sa svakom od nje je otvorio neku ključnu temu i izazvao širok odjek. Njegove radove s pažnjom iščitavaju i ekonomisti i političari. Fukuyamino mišljenje misleći ljudi ne zaobilaze. Nemojte ni vi. Posegnite za Fukuyamom, bit će to pravo otkriće i nadahnjuće promišljanje o temama kojima ne možemo izmaći, jer smo sami dio njih. 

Hits: 5410
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union