Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Siromaštvo i isključenost skraćuju život
Siromaštvo i isključenost skraćuju život
Željka Mandić   
Utorak, 21 Veljača 2012

Siromaštvo, isključenost, manjak kontrole...skraćuju život
Sir Michael Marmot
Michael Marmot: Sindrom statusa: Kako društveni položaj utječe na naše zdravlje i dugovječnost. Svatko kome ovaj naslov zagolica znatiželju svakako treba pročitati ovu knjigu jer nudi neumoljivo jasne odgovore na koje je teško pronaći bilo kakvo "ali". Jer, nema dvojbe: isključenost, siromaštvo, izolacija, nedostupnost resursa skraćuju ljudski živo. Knjiga britanskog profesora Sir Michaela Marmota (nagrađenog, dodajmo, Ordenom viteza za izniman doprinos epidemiologiji i razumijevanju zdravstvene nejednakosti) razrađuje posve jednostavnu ali i vrlo kontroverznu temu: zašto su ljudi višeg društvenog statusa boljeg zdravlja od onih nižeg statusa i što točno znači “kvaliteta života”?

Što je to - sindrom statusa?

Trideset godina istraživanja javnoga zdravstva u Velikoj Britaniji urodilo je ovom važnom, odlično ocijenjenom knjigom istoga naslova kao i Marmotov ključni tehnički termin, a to je sindrom statusa.Taj sindrom statusa pokazuje nam da se ljudsko zdravlje značajno pogoršava što se netko niže nalazi na društvenoj ljestvici, čak i unutar više i srednje klase.

Marmot temelji zaključke na velikim istraživanjima zdravlja britanskih državnih dužnosnika (studije se zovu Whitehall I i II), no i na velikom broju ostalih istraživanja, od eksperimenata na rezus-majmunima i primatima, do studija o radnicima u indijskim tvornicama cigareta.

Knjiga je to koja čitatelja istraživački vodi kroz sve dijelove svijeta – od SAD-a do Rusije, od Mediterana do Australije, od Indije do Japana. Rezultati? Možda za mnoge i šokantni.

Kontrola nad životom i uključenost presudni za zdravlje

U svim zemljopisnim, privatnim i profesionalnim okruženjima ponavljali su se isti obrasci: kontrola nad vlastitim životom, uključenost u društvo odnosno mogućnosti za potpuno društveno sudjelovanje pokazuju se kao ključne kategorije za dobro zdravlje.

Dakle, ne vrijedi samo crnohumorna dosjetka “da si sretan ako ti je plaća sto dolara viša od šogorove” nego se doista pokazuje da je subjektivni osjećaj vlastitoga relativnog položaja u društvu, obitelji ili u profesionalnoj sredini presudan za doživljaj sreće i da je važniji od apsolutne visine prihoda.

Što je neka osoba niže rangirana u društveno-ekonomskoj hijerarhiji, to je njezino zdravlje lošije jer nemogućnost upravljanja događajima i nedostatak kontrole nad sudbinom dovodi do kroničnog stresa. Te su činjenice posljednjih desetljeća postale općeprihvaćene u promišljanju sustava javnoga zdravstva skandinavskih zemalja, Japana i Kanade, tzv. “sretnih” nacija, tj. zemalja s većom duljinom očekivanoga životnog vijeka. Ovo je uistinu štivo koje vrijedi pročitati. I ponovno mu se vraćati. Prepročujemo.

Hits: 5171
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union