Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow I avionska industrija ima svoje ideje za odgovornu i "zeleniju budućnost“
I avionska industrija ima svoje ideje za odgovornu i "zeleniju budućnost“
Ivona Grubišić   
Utorak, 03 Siječanj 2012
Image
Omraženi propisi o zaštti okoliša

Dok se poslovanje zrakoplovnih industrija vrti oko porasta troškova goriva, povećanja dobiti i onih omraženih propisa o zaštiti okoliša, zrakoplovne se kompanije koprcaju pokušavajući postati učinkovitijima, smanjiti troškove i povećati učinkovitost goriva. Japan Airlines s ciljem smanjenja viška kilograma na svojim je letovima skratio deke za nekoliko centimetara, a Northwest Airlines je uklonio sve žlice iz zrakoplova.

No prava promjena mora doći od inovacija i novih razmišljanja proizvođača zrakoplova. Kako bismo iz prve ruke saznali što po tom pitanju poduzima industrija, izvrsna prilika za to je Paris Air Show u Le Bourgetu. Opću je atmosferu čitave manifestacije najbolje sažeo Airbus ispisavši na svom novom Airbusu A380 velikim slovima – Zelenije. Čišće. Tiše. Pametnije.

Airbus A380 među najvećim je putničkim zrakoplovima na svijetu. Prvi je to zrakoplov ikad koji je postigao izvrsnu učinkovitost goriva potrošnjom manjom od 3 litre po putniku na 100 kilometara. Ovaj model ima novi dizajn krila i lakšu smjesu materijala s ciljem poboljšanja učinkovitosti. Airbus tvrdi da proizvodi 50% manje buke, iako prevozi 40% više putnika.

Impresivne tvrdnje. No dok gledate A380 kako leti u zraku, sporim, gracioznim krugovima, sva se ona statistika o štednji energije raspline, a jedino na što mislite je njegova veličina i potpuno opskrbljen bar na gornjoj palubi zrakoplova.

Zrakoplov težak samo 500 kilograma?! 

Kako ne bi zaostao za Airbusom, Eurocopter je također pokazao svoje ideje za zeleniju budućnost. Njihov novi helikopter, kodnoga imena Bluecopter, ima motor visoke kompresije, koji obećava smanjenje potrošnje goriva i manju emisiju CO2, NO i NO2 za 30 do 40%. To trebaju uspjeti ostvariti na terenu. Čini se da je njegov naziv helikopter malo 'nategnut', jer bluecopter za sad nije ništa više nego Mercedesov V6 turbodizel motor u obliku helikoptera obojan u plavo i zeleno. Zapravo, teško da bi mogao sletjeti na zemlju, čak i ako se odreknu 'modnih' dodataka, kao što su putnici ili pilot. Nijedna od tih činjenica ne stoji na putu Eurocoptera u stvaranju mnogo zelenijih 'glasina' koje su pratile ovu inovaciju.

Image
Bluecopter obećava smanjenje potrošnje goriva i manju emisiju CO2, NO i NO2 za 30 do 40%
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još je jedna tema na pariškom showu bila u fokusu - povećano uporaba kompozitnih materijala, kao što su karbonska vlakna kako bi zrakoplov bio što lakši. Primjer je četverosjed Simba. S trupom u potpunosti izgrađenim od karbonskih vlakana, Simba teži manje od 500 kg (neki su motocikli teži od toga), no još uvijek može postići putnu brzinu od 220 km/h i izvesti impresivne akrobacije na nebu.

Gledajući  najnovija i najveća razvojna dostignuća nekih od najvećih tvrtki na svijetu, jasno je da su usmjerena na optimizaciju, preradu i poboljšanje,a ne na revolucionarna rješenja. No, u industriji u kojoj za neke proizvode treba i po nekoliko desetljeća da bi se pojavila na tržištu (A380 se razvijao 13 godina), je li sada realno očekivati revoluciju Ili ćemo morati čekati čitavo desetljeće prije nego što vidimo pravi skok u tehnologiji? Bilo bih lijepo vjerovati da će trenutna tržišna snaga ubrzati napredak i izvesti revoluciju iz nužde.

No hoće li to biti dovoljno za spašavanje industrije? U 2009. godini pariški je show proslavio 100. rođendan, prilično tmurno, uz manje šampanjca za proslavu velikih ponuda, manje novih modela i nedovoljno inovacija.

Netko izvana sa svježim pogledima i idejama 

Promatrajući velike zrakoplovne kompanije, lako je povući paralelu između stanja zrakoplovne industrije i stagnacije u američkoj automobilskoj industriji. Možda je ovdje neophodan netko izvana sa svježim pogledima i idejama koji će protresti situaciju i posuditi ideju od Todda Dagresa, osnivača General Partner of Spark Capital. Možda bi zrakoplovnoj industriji trebao jedan (nažalost danas pokojni) Steve Jobs.

Maknemo li cinizam i skepsu na stranu, Paris Air salon je zadnje utočište za sve one koji su zadržali dijete u sebi. Ondje mogu provjeriti najnovije igračke na djelu.

Čak i prgavi i okorjeli zaštitnici kišnih šuma u Amazoni ne može si pomoći  i povikat će s veseljem gledajući F/A-18 Super Hornet dok se priprema za polijetanje, osjećajući vruć zrak iz mlaznice i gledajući eksploziju sjajnu kao tisuću sunca dok sagorijeva gorivo. Osjećat ćete se kao 8-godišnjak s najsjajnijom igračkom.

Image
S trupom u potpunosti izgrađenim od karbonskih vlakana, Simba teži manje od 500 kg
 

Hits: 2356
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union

 

 

 

 

Baza socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj

Tko smo

Udruga za kreativn razvoj Slap Osijek

Ured za udruge

A feed could not be found at http://www.uzuvrh.hr/rssnovosti.aspx?pageID=1

grb-hrvatska.jpg PROJEKT SEFOR SUFINANCIRAO JE URED ZA UDRUGE VLADE RH.
Stajališta izražena na ovoj web stranici ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.