Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow DOP u rukama marketingaša: druga prilika za dobro poslovanje ili još jedna prodaja magle?
DOP u rukama marketingaša: druga prilika za dobro poslovanje ili još jedna prodaja magle?
Saša Bajamić   
Petak, 16 Prosinac 2011
Image
David Jones vraća DOP

David Jones, 45-godišnji marketingaš koji se prošle godine uspeo do vodeće pozicije Havasa jedne od najvećih svjetskih marketinških tvrtki s pozicije najmlađeg direktora u povijesti oglašavačke industrije kreće u borbu za povratak društvene odgovornosti pod svjetla pozornice. Jones, koji je sudjelovao u kampanji sadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona, uspješno vodi UN-ovu kampanju podizanja svijesti o klimatskim promjenama, upravo radi na izdavanju knjige pod nazivom "Who Cares Wins: Why Good Business is Beter Business" (Tko brine pobjeđuje: Zašto je dobar biznis bolji biznis) čija je glavna nit tvrdnja da su se svjetovi društvene odgovornosti i društvenih medija sudarili i da tvrke koje se na tržištu dobro ponašaju mogu od toga profitirati.

"Društveni mediji su DOP preselili ravno u račun dobiti i gubitka", naglašava Jones i dodaje, "cijena odgovornog poslovanja je uspješno poslovanje".

Od imidža do uništenja 

Kako bi ilustrirao svoju priču Jones objašnjava kako je korporativni svijet od 1990. do 2000. godine prolazio kroz 'eru imidža', koncentrirao se na povećanje ugleda svog biznisa u mislima svojih potrošača umjesto zaista mijenjao način poslovanja. 'Era prednosti', od 2000. do 2010. godine izrodila je u nekim tvrtkama svijest da mogu povesti u tržišnoj utrci ispunjavajući obećanje koje su dali svojim kupcima. I na kraju stiže 'era štete', od 2010. pa nadalje kad se tržište počinje osvećivati onim tvrtkama koje nisu društveno odgovorne.

"Kad bih morao odabrati jednu riječ koja bi trebala poslužiti kao vodič biznisima koji žele uspjeti u novoj eri, ona bi bila transparentnost", piše Jones u svojoj knjizi. "A to potvrđuje i istraživanje provedeno među poslovnim liderima, od kojih 67% vjeruje da je poslovni uspjeh temeljen na transparentnosti".

Cinizam? 

Jonesovo pisanje kritičari su već dočekali na nož. Prije svega zbog njegove humanitarne organizacije One Young World koja se osramotila angažiravši čovjeka koji je, kasnije se ispostavilo bio jedan od odgovornih u aferi prisluškivanja koja je provodio tabloid News of the World. Nadalje zamjeraju mu činjenicu da je tvrtka Reckitt Benckiser, jedan od najvećih klijenata Havasa tužena zbog tajnog plana da od države neovlašteno povuče više novca no što joj je bilo namijenjeno, a bivši šef iste tvrtke 'proslavio' se kad je prisvojio za svoj novčanik 90 milijuna funti prodajom dionica vlastite tvrtke. Gdje je tu odgovornost, pitaju ga. Sumnjaju u njegovu iskrenost i zbog visine plaće koju prima kao vodeći čovjek Havasa - 650.000 funti godišnje. A odgovorom koji daje na ta pitanja kako se o toj plaći i dalje raspravlja, ne demonstrira baš transparentnost za koju se zalaže. Međutim, dobro ispoliranim odgovorom Jones uzvraća kritičarima: "Do svog kraja je došlo doba kad je bilo lako zaraditi novac bez stvaranja vrijednosti. Banke su ljude naučile da prihvaćaju ogromne rizike bez razmišljanja o posljedicama", uzvraća Jones.

Portretirajući sebe kao stručnjaka za odgovorni biznis, pišući knjigu o neizbježnom rastu DOP-a Jones zapravo radi reklamu za Havas, govoreći potencijanlnim klijentima: ovaj trend je nezaustavljiv, morate ga pratiti, mi smo stručnjaci - platite nam da vas naučimo.

DOP i dalje marketinški alat 

Može li takav stav i takav čovjek vratiti dostojanstvo DOP-u, koji je već posrnuo od silnog proturječja i cinizma? Čak i ako ne može, činjenica je da ta disciplina vjerojatno neće napustiti svijet marketinga. No, prava društvena odgovornost nije nešto što se kupuje od marketinških agencija. Da bi bila iskrena ona mora biti duboko utemeljena u misiji tvrtke, a za postići tako nešto potrebna je vizija, dosljednost i dovoljno dug vremenski horizont. U vremenu kad je kratkoročni rezultat bitan, malo je onih lidera koji su na tako nešto spremni. Je li Jones jedan od tih?

Hits: 2277
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union