Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow UDRUGA ZA PROMICANJE INKLUZIJE | I osobe s oštećenjima u razvoju moraju biti plaćene za svoj rad
UDRUGA ZA PROMICANJE INKLUZIJE | I osobe s oštećenjima u razvoju moraju biti plaćene za svoj rad
Ivona Grubišić   
Četvrtak, 05 Siječanj 2012
Image
Članovi udruge iznimno su kreativni

Do konca 2011. Udruga za promicanje inkluzije postavila si je za cilj zaposliti 33 osobe s intelektualnim teškoćama, koje financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U sklopu projekta pod nazivom „Volontiranjem do radnih aktivnosti na otvorenom tržištu rada“ zaposleno je šest osoba, koje na svojim radnim mjestima obavljaju radne aktivnosti poput svih ostalih zaposlenika.

Cilj projekta je, kaže Marijana Janković, voditeljica programa zapošljavanja, uz podršku zagrebačke podružnice udruge, interakcija korisnika inkluzije s drugim osobama te da u konačnici budu plaćeni za posao koji obavljaju.

U okviru programa zapošljavanja, neovisno o ovom projektu, posao su u Zagrebu dobila 62 člana Udruge za promicanje inkluzije, dok je u Osijeku zaposlena polovica ukupnog članstva. Njih 18 radi na različitim radnim mjestima.

„Naši članovi provode radne aktivnosti u redovnim radnim uvjetima te primaju novčanu naknadu za svoj rad. Svaki korisnik ima svog radnog asistenta u opsegu koji mu je potreban. Zadovoljni smo jer smo na brojnim primjerima dokazali da i osobe s većim oštećenjima motoričkih i intelektualnih sposobnosti mogu kvalitetno obavljati posao“, kaže Jelena Soudil Prokopec, koordinatorica programa zapošljavanja.

Poslodavci uglavnom pokazuju senzibilitet 

Iako poslodavci uglavnom pokazuju senzibilitet za ovu problematiku, veliki im je problem osigurati novac za podršku, odnosno za rad asistenata, koji prate korisnike u radu, napominje koordinatorica Soudil Prokopec.

Drogerie markt (dm), Osječko-baranjska županijaŠportski objekti d.o.o.Gradska tiskara OsijekTržnice i Krojački obrt Iglica poslodavci su kod kojih duže vrijeme rade članovi udruge.

Okrugli stol „Socijalnim poduzetništvom prema inkluziji“ (održan u ožujku 2011. u organizaciju Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono iz Belišća) bio je izvrsna prilika da primjeri iz Zagreba i Osijeka potaknu i ostale poslodavce i tvrtke da zaposle osobe s poteškoćama u razvoju.

Kristina Brekalo i Klareta Čepanov zaposlene su u DM-u i kažu da uživaju radeći.

“Čistim, perem i pomažem i jako sam sretna jer radim. Poslodavci su dobri i vrlo pristojni” - kaže 23-godišnja Kristina koja za svoj rad dobiva i novčanu nagradu u iznosu od oko 600 kuna. U Tržnicama radi i Kristijan Tekmetarović. Posao mu nije težal a zadovoljan je - kaže - što su kolege vrlo dobri prema njemu.  

Image
Svaki korisnik ima svog radnog asistenta u opsegu koji mu je potreban
 

Hits: 3013
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union