Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow UDRUGA "ZVONO" | Citadela - centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom
UDRUGA "ZVONO" | Citadela - centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom
Ivona Grubišić   
Petak, 06 Siječanj 2012
Image
Projekt je trajao godinu dana

„Citadela - centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom“ naziv je projekta iza kojeg stoji Udruga za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća, a za koji su dobili bespovratnu potporu europskog fonda IPA, u iznosu od 128,472 tisuće eura. Partneri u provedbi su im bili Udruga za kreativni razvoj SLAP iz Osijeka i Učilište Janus iz Osijeka. Projekt je trajao godinu dana, a obuhvaćao je podučavanje u tkanju, oblikovanju gline i vrtlarstvo, što je verificirano od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

"Ono što je nadležna komisija prepoznala kao posebnu vrijednost našeg projekta je koncept - od suvremenih oblika skrbi o osobama s poteškoćama u razvoju, do rješavanja problematike zapošljavanja takvih osoba. Prepoznali su i da smo mi sredina kojoj treba dodatna edukacija i motivacija kako bi se problemi počeli rješavati", rekla je Mira Anić, predsjednica udruge, napomenuvši kako, za razliku od drugih, oni nemaju mnogo partnera, nego su se vodili time da u svoje partnere imaju povjerenja, da oni imaju potrebna znanja i vještine koje mogu nama prenijeti, odnosno da zajedno postignu optimalne rezultate. 

U travnju su uvodne radnje već bile odavno završene, a odrađena je bila i polovica dogovorenih sati tečaja tkanja za radne instruktorice, djelatnice i korisnike, pod vodstvom Željka Knezića, predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i autora nekoliko inovacija koje olakšavaju upravljanje tkalačkim stanom. I tečaj vrtlarenja bio je tih dana pri kraju, a Emilija Pančić, buduća radna instruktorica prošla je i edukaciju pripreme sadnica lavande, uz pomoć stručnjakinje Vere Trampus.

U obnovu zgrade uloženo 174.077,09 kuna 

Na Citadeli je obavljena i analiza tla kojom je utvrđeno da je zemlja dobra i odmorna te je ne treba nikakvim sredstvima tretirati. Očišćen je bunar i posađeno autohtono drveće. Na 5.000 četvornih metara niknulo je oko 1.000 sadnica lavande te nešto kadulje, timijana i drugih trajnica ljekovitoga bilja. Od početka su u svim radovima sudjelovali korisnici udruge uz pratnju radnih instruktorica.
  
Nakon završenih pripremnih radnji, udruga Zvono potpisala je u kolovozu ugovor s tvrtkom Hrid, glavnim izvođačem radova na obnovi druge zgrade Citadele na lijevoj obali Drave. Bio je to dio projekta IPA IV komponenta Razvoj ljudskih potencijala. Obnova je vrijedna 174.077,09 kuna, a nakon završetka radova zgrada je postala Centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom.
 
Image
Nakon završetka radova zgrada je postala Centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom
 
 
Završena je i sadnja ljekovitog bilja na oko pola jutra zemlje, koja se nalazi uz ovu zgradu, a na kojoj već rade korisnici i članovi zaštitne radionice Zvona, pod nadzorom radnih instruktorica. Uz pomoć svih djelatnika udruge zasađeno je oko 7.000 sadnica (bosiljka, lavande, nevena, majčine dušice, kadulje, timijana, melise, mažurana, buhača, ružmarina…) u vrijednosti 19 tisuća kuna.
 
Ljeto je bilo idealno vrijeme za preseljenje aktivnosti udruge u ljetni kamp Citadela. Korisnici udruge poludnevne su boravke toga ljeta proveli u pet različitih radionica koje vode volonteri, uz nadzor odgojiteljica. Tih se vrućih mjeseci najviše pozornosti posvećivalo branju začinskoga bilja, koje je dalo svoje prve plodove.

Unatoč sušnoj godini, prinosi su ugodno iznenadili 

Bilje su nakon branja sušili i pakirali, a potom preko Socijalne zadruge Miva-art prodavali na belišćanskoj tržnici. U branju su sudjelovali volonteri i korisnici, od kojih su neki nastavili raditi ovaj posao i nakon završetka projekta. Prostorije udruge i dalje su mjesto održavanja tečaja šivanja, keramičke radionice (uglavnom samostalni rad, nakon osposobljavanja koje je provodio Danijel Astaloš, keramičar i umjetnik iz Belog Manastira) ), dok su polaznici tečaja izrade košara napravili i svoje prve radove.
 
Unatoč sušnoj godini, prinosi su ugodno iznenadili. Uz začinsko je bilje ostalo mjesta i za sadnju nekih vrsta povrća, što se pokazalo dobrom odlukom jer su u vrtu ubrali desetke kilograma zdrave rajčice, od koje su potom skuhali zimnicu – čak 100 litara soka od rajčice. Dobro je rodila i paprika, ali i blitva, mrkva, peršin i krastavci, kao i tikvice i bundevice raznih oblika. 
 
Vrijednost ubranih i spremljenih plodova bila je zajamčena dobrom i odmornom zemljom, ručno obrađenom i netretiranom pesticidima. „Ekološki će način uzgoja ostati prioritetom udruge, a vjerujem kako će upravo zbog toga proizvodi s Citadele biti dobro primljeni na tržištu, koje se sve više okreće organskoj poljoprivredi i prehrani“, dodaje Mira Anić. 
 
Image
Od početka su u svim radovima sudjelovali korisnici udruge uz pratnju radnih instruktorica
 
 
Pokrenuli su i servis za glačanje. To je usluga koja je ponuđena građanstvu i koju obavljaju dvije korisnice Zvona s cerebralnom paralizom. One su inače članice Kluba za samozastupanje, a kako su u godinama kada bi se mogle osamostaliti, potrebno je da steknu znanja i vještine za samostalan život.

24-godišnja Martina izradu nakita zamijenila je glačanjem. Zajedno s još jednom štićenicom Udruge "Zvono" počela je raditi u glačaonici. Ovoj se poslovnoj prilici jako veselila.
 
Mira Anić dodaje kako su se kroz projekt Citadela korisnici bavili i pakiranjem ljekovitoga bilja nakon sušenja, a nakon renoviranja zgrade na parceli koju je Zvono dobilo od Hrvatskih šuma, građanima su ponudili i neke druge sadržaji, poput izleta i degustacije te prodaje proizvoda nastalih u Zvonu. 

Iza "Zvona" još je jedna uspješna godina 

Konac godine donio je ružno vrijeme pa su aktivnosti na otvorenom ustupile mjesto radionicama tkanja i rada s glinom. Djelatnici udruge, uz sudjelovanje na konferencijama, edukacijama i predavanjima, tj. sadržajima bitnima za stjecanje novih znanja i vještina, bili su djelom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera

Radionice su u studenom i prosincu radile punom parom. Štićenici su izrađivali artikle koji su bili izloženi na sajmovima, kojih uoči Božića ne nedostaje.

„Kraj godine znači i kraj nekih projekata. Mnogo je posla obavljeno, neke su aktivnosti pokrenute i na njima treba raditi još mnogo, no iza Zvona još je jedna uspješna godina“, zadovoljna je predsjednica Mira Anić. 
Hits: 2925
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union