Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow A Oskara dobiva... volonter/ka!
A Oskara dobiva... volonter/ka!
Željka Mandić   
Nedjelja, 15 Siječanj 2012

Image
Pravo volonterstvo je otisak srca
Volonterski centar Zagreb raspisao je natječaj naslovljen - Volonterski Oskar. Nagrada je to za volontera/ku godine kojom se daje  priznanje ljudima koji su bez naknade pomagali  pojedincima i društvu. Volonterski centar Zagreb poziva sve neprofitne organizacije koje rade s volonterima da do  23. siječnja nominiraju volonterke i volontere koji su dali doprinos radu njihove organizacije te iskoriste ovaj Natječaj kao priliku da im iskažu dodatno poštovanje.

Broj volontera, ukazuju na to statistike, raste i u Hrvatskoj. No, još uvijek je podosta onih koji bi željeli ili smatraju da su u mogućnosti dio svog osobnog vremena posvetiti dobrobiti drugih. I pritom se brzo nađu u mnoštvu upitnika! Kome se javiti? U kojem području volontirati? Što ako mogu ponuditi, primjerice, tek sat do dva tjedno? Je li to malo? Pitanja je bezbroj.

Stoga Volonterski Oskar možda bude inspiracija onima koji ove godine nemaju uvjeta javiti se na natječaj. A u potrazi za odgovorima na gore navedena pitanja, a vjerujemo i brojna druga koja nismo spomenuli, možda pomognu ove upute, smjernice za promišljanje o volonterstvu. Dakle, jeste li vi buduća volonterka, odnosno volonter? Promislite o sljedećem i sami dodjite do odgovora. 

Radi ono što želiš raditi

Volontiranje ne bi trebalo biti motivirano osjećajem dužnosti, već željom. Ako razmišljate o tome kao da „morate“ volontirati, razmislite još jednom o svemu. Volonterstvo dolazi iz bogatstva u srcu. Dolazi iz prirodne želje da se bude od koristi i da bismo svoje dodatne potencijale iskoristili za dobru svrhu. Kada dužnost, a ne želja, rukovodi tvojim volontiranjem, osjećaš se iscrpljeno i ogorčeno, i nijedno hvala neće biti dovoljno. Kada tvoje volontiranje dolazi ravno iz srca, osjećat ćeš ugodan osjećaj zadovoljstva koji ti olakšava da se raduješ danu kada će ponovo moći „dati“.

Usmjeri se na ono što znaš raditi ili na ono što želiš naučiti

Kada nas naši volonterski napori vode ka korištenju talenata koje uživamo koristiti, ili kad nam pomaže da naučimo nove vještine koje smo uvijek htjeli savladati, slijedit će prirodan osjećaj vrijednosti i postignuća. 

Ne trebaš biti Robin Hood – spašavanje možda nije najbolji put

Volontiranje s ciljem da se spasi neka organizacija, populacija ili projekt rijetko rezultiraju zadovoljavajućim iskustvom. Ako ti itko kaže da ćeš samo ti dobro učiniti taj posao, ili ako se sama/sam nađeš da si to govoriš...možda i ne treba poslušati takav savjet. Nijedna situacija nije toliko očajna, i okolnosti nikada nisu toliko ključne da će se svijet srušiti ako ga ti ne spasiš. Vrijedna je lekcija naučiti reći „ne“ bez obzira na moguće razočarenje koje bi drugi mogli osjećati kao posljedicu toga.

Strategija volontiranja

Postoji mnogo inicijativa koje možemo poduzeti. Neke zahtijevaju više rada od drugih, a neke se pokažu plodonosnijima. Ako je moguće, pokušaj pronaći one projekte koji podrazumijevaju najmanje truda a najveću potencijalnu korist. Posebice kada se raspolaže ograničenim vremenskim resursima. 

Polako, bez žurbe!

Najbolji način za volontiranje je početi s malim koracima i projektima. Nerijetko se dogodi da se uzme „prevelik zalogaj“, odnosno realno nema toliko vremena za druge. To izbacuje iz životne razvnoteže i stvara osjećaj iscrpljenosti, ljutnje, ogorčenosti. Ako se već tako osjećate, signal je to da nešto u raspodjeli svojeg vremena možda i promijenite. 

Biti spreman svoj rad predati drugima

Okolnosti se mogu promijeniti i „preko noći“ možda više nemate vremena za volontiranje. A uložili ste puno rada, stvorili podosta toga. Ne treba vam biti žao. Predajte svoj posao nekom drugom u vjeri i dobroj procjeni da ga može jednako kvalitetno nastaviti raditi i razvijati. 

Iskrenost pomaže

Volontiranje se može pretvoriti u čudovište koje smo stvorili, koje proždire naše vrijeme i energiju, ponekad čak i ne pružajući nam zadovoljstvo spoznaje da smo napravili nešto dobro. Što da učinimo kad imamo problem s našim vlastitim dobrim namjerama? Izravna i iskrena  komunikacija s onima koji su se pouzdali u nas je prvi korak. Na temelju njihove povratne informacije, možete doći do novog dogovora, manjeg opsega, koji je usklađen s vašim potrebama i mogućnostima. 

Hits: 2346
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union