Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow VIP lista 11 junaka zaštite okoliša na Bliskom istoku za 2011. godinu
VIP lista 11 junaka zaštite okoliša na Bliskom istoku za 2011. godinu
Ivona Grubišić   
Srijeda, 11 Siječanj 2012
Image
Novinarka i aktivistica Faranak Farid

Ako još niste čuli za ove ljude, vrijeme je da ih upoznate. Oni su junaci iz Izraela, Turske i Iraka. Prošla je godina bila kao nijedna druga na Bliskom istoku. Gledali smo prosvjede protiv korupcije, ljude koji su se na ulicama borili za spašavanje slanih jezera, promicanje ekološki prihvatljivog prijevoza, zahtjeve za ozbiljnijim shvaćanjem obnovljivih izvora energije...
 
Kako bi proslavili rad ekojunaka iz ove regije, posjetitelji portala Green Prophet nominirali su osobe za koje smatraju da su otišli dalje u borbi za okoliš u 2011.  

Faranak Farid – Iran

Novinarka i aktivistica Faranak Farid pokazala je ogromnu hrabrost tijekom kampanje za zaštitu slanog jezera Urmayah u Iranu. Zbog sudjelovanja u prosvjedima provela je 42 dana u zatvoru i bila mučena. Njezina je hrabrost - osobito u zemlji poznatoj po razbijanju disidenata bilo koje vrste – uzorna, istaknuli su čitatelji portala koji su ju nominirali! 

Ilana Meallem (Izrael)

Aktivistica Ilana Meallem utjelovljenje je zelenog načina života i nadahnuće za brojne istomišljenike. Top studentica na Institutu Arava u Izraelu, radila je na projektu biološkog plina s beduinima i sudjelovala u raznim projektima zaštite okoliša u regiji. Godinama je živjela u malom kombiju, gdje je vodila i osnovala ECO-ME, ekološku zajednicu sjeverno od Mrtvog mora, gdje nalaze Izraelci, Palestinci i Jordanci kako bi zajedno učili. Ilana također vodi sjednice mladog vodstva u Wadi Rum.

Profesor Onur Hamzaoğlu (Turska) 

Profesor Onur Hamzaoğlu objavio je značajnu studiju 2011. o utjecaju zagađenja na bebe i majke u Turskoj. Iako to nije bio osobito popularan potez (prijetili su mu pravnim sankcijama i zatvorom), pomoglo je pokrenuti raspravu o tom pitanju i utjecaju onečišćenja teške industrije na lokalno stanovništvo. 

Inji El Abd (Egipat)

Image
Aktivistica Inji El Abd

Model žene za novi arapski svijet, Inji El Abd je suosnivačica „Zelene ruke“ (Green Arm, platforme za ekološke inicijative u Egiptu) i promoviranja vožnje biciklom s ciljem Kairo učiniti gradom prijateljem biciklista. Ekonomistica je i radi u području održivog razvoja. Inji El Abd piše za „Zeleni prorok“.

Raed al Mickawi (Izrael)

Raed al Mickawi je direktor Bustana, izraelske nevladine organizacije koja radi na promicanju samoodređenja i održivosti u beduinskim zajednicama izraelske Negev pustinje. Neumoran je i ustrajan borac, a uspjeh Bustana je dokaz što se sve može postići u izazovnim fizičkim i političkim sredinama.

Gundi Shachal (Izrael)

Kao koordinatorica Ein Gedi ekoparka za prijatelje Zemlje na Bliskom istoku, Gundi Shachal je uspjela  bivši zoološki vrt pretvoriti u uspješan ekocentar. Projekt se proširio i uključuje eksperimentiranje sa zgradama od blata, kuhanjem na solarnu energiju kao i recikliranje vode i navodnjavanje pustinjskog drveća. U ekocentru je i Tamara regionalno vijeće za istraživanje i razvitak solarne energije

Yosef Abramowitz (Izrael)

Poznat i kao "kapetan Sunce“, Yosef Abramowitz je predsjednik i suosnivač izraelske tvrtke Arava Power. Aktivist za ljudska prava i pedagog, bio je dio pokretačke snage koja je vodila Izrael prema solarnoj energiji i energetskoj neovisnosti. Naporno je radio kako bi se osiguralo prvo solarno polje odobreno za beduinske zajednice u zemlji – inicijativa, nada se, promicat će socijalnu pravdu i gospodarsku korist za zajednicu.

Munqeth Mehyar (Jordan)

Jordanski direktor Ein Gedi ekoparka za prijatelje Zemlje na Bliskom istoku (i vegetarijanac), Munqeth Mehyar radi na promicanju zaštite okoliša u Jordanu i potiče suradnju između Jordana, Palestine i Izraela. 

Azzam Alwash (Irak)

Azzam Alwash je osebujan borac koji je neumorno radio na vraćanju iračkih močvara u prijašnje stanje nakon godina rata i razaranja. Osnovao je Udruga „Priroda Iraku“, predvodeći kampanju za očuvanje neprocjenjivo vrijednih močvara i radeći na poticanju njihovog dugoročnog oporavka. Pomaže i pokrenuti istraživačku inicijativu Twin Rivers na američkom sveučilištu u Sulaymaniyahu gdje radi.

Image
Azzam Alwash je osebujan borac za vraćanje iračkih močvara u prvobitno stanje
 

Mohammed Rabah Salem (Palestina)

Mohammed Rabah Salem radi sa solarnim pločama i vjetroturbinama na Zapadnoj obali i rado dijeli svoje znanje sa svim zainteresiranima za obnovljive izvore energije. Otvorio je prvu tvornicu za vjetroturbine u Palestini (Grupa Brother inženjerstvo u Betlehemu) i partnerstvo sa skupinama u Izraelu koje su promovirale obnovljive izvore energije i poticali miroljubivu suradnju.

Sarah Rifaat (Egipat)

Arapski regionalni koordinator za 350 ekoloških skupnih kampanja, Sarah Rifaat je na čelu pokreta klime na Bliskom istoku. Ona je pomogla organizirati impresivnih 800 + rallyu Egiptu na 23. rujna kao dio globalne Moving Planet dan za potaknuti vlade da se presele izvan fosilnim gorivima i zagrljaj zeleno-oblika prijevoza.

Hits: 2336
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union