Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow ANA RAGUŽ | HUB će ove godine dobiti i prostor, a time i daljni razvojni zamah
ANA RAGUŽ | HUB će ove godine dobiti i prostor, a time i daljni razvojni zamah
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2012

Image
Ana Raguž, HUB Zagreb Inicijativa
Za one koji su uvjereni kako bi mogli napraviti "nešto", ali im stalno "nešto" nedostaje...možda je HUB odgovor, ili barem dio odgovora. HUB odnedavno postoji i u Zagrebu, vodi ga, možemo reći, ženski tim s iznimnim muškim "pojačanjem", Hermessom Arigom, a sama koncepcija HUB-ova nije domaća. Radi se o društveno-poduzetničkom pothvatu koji je krenuo prije desetak godina iz Velike Britanije i cilj mu je pružiti poduzetnicima onaj dio resusra koji im nedostaje. Ono njihovo "nešto". Bez obzira na to radi li se o prostoru, znanju, opremi i slično. HUB Zagreb Inicijativu, kako smo rekli, vodi većinski ženski tim u sastavu: Miljenka Plazonić Bogdan, Jasmina Lukačević, Jasenka Gojšić, Vesna Vrga Perović, Hermes Arriaga,(ženski dio ističe kako je često Hermes kreativni kotač zamašnjak!) Duška Jelić i Ana Raguž. U ime svojih suradnica, o HUB Zagreb Inicijativi razgovarali smo s Anom Raguž.    

Nećemo, uobičajeno, s pričom krenuti od početka, već od sredine prosinca 2011. I to stoga što je HUB Zagreb primljen u svjetsku HUB inicijativu. Što to konkretno znači za HUB Zagreb?

To je za nas još jedan važan korak naprijed jer je službeno uključivanje u HUB mrežu višeznačno. Prije svega, potrebno se kratko osvrnuti na činjenicu da je pokretanje HUB-a u bilo kojem gradu na svijetu isti proces gdje tim lokalnih pokretača svoj entuzijazam ponajprije ulaže u istraživanje lokalne realnosti i izradu studije izvedivosti HUB-a u njoj. HUB je ozbiljan, zahtjevan i kompleksan poslovni poduhvat. 

Ali i insprirativan, bogat novim iskustvima i izazovima. Nakon što smo svoju studiju izvedivosti predali Skupštini udruženja HUBova u kojima je jednako zastupljen svaki od trenutno postojećih HUB-ova, ona je procijenjena kao iznimno dobro napravljena i lokalni kontekst ocijenjen da je pravo vrijeme za jedan takav koncept. S druge strane i tim pokretača je ocijenjen kao ozbiljan i stručan tim ljudi koji pomaže da se koncept kroz godinu dana i fizički realizira u Zagrebu. 

Rezultat svega toga bilo je službeni prelazak HUB Zagreb-a iz statusa Kandidata u status službene Inicijative. Jedina stepenica do službenog HUB-a Zagreb je trenutak kada otvorimo svoja vrata. I sada kao Inicijativa ravnopravni smo s postojećim HUB-ovima u svijetu. Imamo pristup globalnoj mreži kontakata kako društvenih inovatora i poduzetnika tako i svih stručnjaka koji djeluju u HUB mreži. Isto tako, direktno smo uključeni u sva događanja i programe koji se odvijaju diljem svijeta u HUB-ovima.  I na kraju, to je velika odgovornost da i dalje nastavimo marljivo raditi zajedno sa lokalnom HUB zajednicom na njezinom proširenju, osiguravanju financijskih investicija i izgradnji usluga budućeg fizičkog HUB-a.

Sada ćemo na početak...HUB Zagreb Inicijativa službeno je pokrenuta u Zagrebu prošle godine, u proljeće. Za one koji su potpuno neupućeni u temu, što je HUB? Odakle inicijativa? Zašto HUB?

HUB je uspješan društveno-poduzetnički pothvat koji je krenuo iz Velike Britanije 2005. godine, s ciljem podržavanja i promicanja inicijativa društvenih inovacija i društvenog poduzetništva i povećanja njihovog utjecaja na lokalnoj i globalnoj razini. Dosad se proširio u više od 30 gradova u cijelom svijetu. HUB-ovi se vode mišlju da dobrih ideja nikad ne nedostaje. Ono što često nedostaje jest njihovo bolje povezivanje, raspoloživost resursa za njihovo ostvarenje i samim time povećanje njihovih utjecaja. Kao odgovor na taj nedostatak nastaju HUB-ovi diljem svijeta, kako bi u jednome pružili fizički prostor za rad, resurse, kontakte, znanja, iskustva i mogućnosti za interakcijom poduzetnicima, promovirajući društvenu inovaciju i društveno poduzetništvo. Omogućavaju lokalnu i globalnu suradnju pojedinaca/grupa različitih profesija i različitih ideja, profitnim i neprofitnim inicijativama i projektima usmjerenim na stvaranje boljeg (i kreativnijeg) svijeta.

Kako je, recimo to tako, HUB došao do vas? 

HUB se u živote nas “začetnika” dokotrljao na različite načine i svakom od nas u različito vrijeme, ali očito baš u pravi čas. Ubrzo nakon poprilično nenadanog spajanja u jesen 2010., kroz mrežu kanala prijatelja i poznanika, izmijenili smo informacije o projektima na kojima radimo. Tema koja se provlačila bila je i tema nedostatka mjesta u Zagrebu koja zadovoljavaju, inspiriraju i podržavaju potrebe za radnim prostorom raznolike zajednice pro/kre-aktivaca svih dimenzija, oblika i ukusa, kojima je zajedničko poduzetno promišljanje i akcija za bolji svijet. Nakon samo nekoliko zajedničkih druženja sve ideje sveli smo na jedno ime: HUB. Od teorije krenuli smo na praksu i započeli raditi na tome da i u Zagrebu zaživi HUB.

Što HUB može pružiti (i već pruža) zainteresiranim pojedincima, udrugama, kreativnicma koji imaju različite ideje?

HUB pruža neposredan pristup raznolikoj lokalnoj, a i globalnoj zajednici profesionalaca, odnosno poduzetnika, udruga, individualaca koji međusobno komuniciraju, jedni druge inspiriraju, razmjenjuju ideje, informacije i znanje te surađuju na različitim aktivnostima. Pruža i visoko kvalitetan i raznolik program usluga koje korisnici trebaju.

Oni obuhvaćaju razne edukacije, treninge, radionice i ostale aktivnosti vezane uz razna područja vezana za djelovanje društvenih inovatora, te individualaca i organizacija koje tim putem kreću.   Iako nemamo fizički prostor, HUB Zagreb Inicijativa već je krenula s određenim programom usluga, dok intenzivno radimo na umrežavanju sa projektima i mrežama koji rade na sličnim programima i koje će postati naši ključni partneri u pružanju usluga korisnicima.

Postoje, naime, razni "korisnički paketi". O čemu se radi?

Korištenje HUB-a bazira se na različitim korisničkim paketima temeljenim na količini vremena koju korisnici provode u radnom prostoru (na mjesečnoj bazi), te pristupu dodatnim uslugama HUB-a (koje su u potpunosti uključene u paket ili se mogu dobiti uz sniženu naknadu). Dodatne usluge, između ostalog, uključuju najam prostora za sastanke, radionice i predavanja kako za članove HUB-a i njihove vlastite aktivnosti tako i za ne-članove.

Fizička baza svih usluga i zajednice je insiprativan prostor koji je specifičan po tome što ga zajednica korisnika prije otvorenja zajedno dizajnira. Radi se o prostoru koji je visoko fleksibilan i daje mogućnosti relativno brze transformacije prostora od dvorane za sastanak u veliki interaktivni prostor čije stijenke postaju ploča za zabilješke, a prazna površina nakon radionice dobiva stolove koji sljedeći dan služe za dnevni rad korisnika. Čak i za one koji nemaju potrebu za takvom vrstom radnog prostora postoji korisnički paket koji im omogućava virtualnu vezu s HUB-om, te informacijama vezanima za događanja i programe koje pruža HUB, i naravno, popust na sudjelovanje u istim.

U HUB-u se prati i rad korisnika. Kako, na koji način?

Posebna vrijednost HUB-a očituje se u dnevnoj prisutnosti domaćina HUB-a (tzv. HUB host) koji prate rad korisnika, umrežavaju ih i kontinuirano prate njihove potrebe te odgovaraju na njih organizacijom potrebnih kontakata, informacija i edukacija. Već smo bili spomenuli da će HUB pružati bogati program za svoje korisnike.

Jedna od ključnih uloga HUB-a je pratiti dinamiku i prirodu svojih korisnika i njihovih inicijativa kako bi na najbolji mogući način kroz svoje usluge adresirali njihove potrebe.  Osim takve vrste interakcije, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou postoji virtualna mreža korisnika HUB-a. Kroz takav sustav brzo možete identificirati korisnike koji se bave područjima i projektima koji vas zanimaju kao inspiracija ili kao potencijalni partner. 

Kroz svakodnevne spontane razgovore i susrete članovi na neki način prate međusobni rad i razvoj što dodatno olakšava i oglasna ploča sa fotografijom i kratkim opisom svakog od korisnika. HUB radi i na sustavu praćenja utjecaja dodane vrijednosti za društvo svih inicijativa unutar HUB-a. Kada govorimo o društvenim utjecajima, otvara se nova tema koja se dotiče načina i metoda njihovog mjerenja. HUB surađuje na raznim istraživanjima koja su vezana upravo na tu temu. Nakon određenog radzoblja provedenog u HUB-a većina korisnika se razvije dostatno kako bi svoje mjesto tražila i izvan fizičkog prostora HUB-a, no mnogi ostaju vezani uz HUB kroz HUB connect paket koji im omogućava vezu sa svim informacijama o događanjima u HUB-u kao i korisnicima. 

Koja je veza HUB-a i CEDRE, klastera u nastajanju?

CEDRA će ponuditi usluge podrške razvoja društvenih poduzetnika širom Hrvatske, na principu mreže regionalnih centara koji međusobno surađuju i  po potrebi razmjenjuju stručnjake iz pojedinih područja. HUB Zagreb inicijative postati će aktivni dio CEDRE  i  na taj način pojačati podršku društvenim poduzetnicima u Zagrebu i okolici, te se uključiti u sve aktivnosti širom Hrvatske u slučajevima kad je potrebno neko znanje mentora CEDRE koji su dio HUB-a Zagreb. Također u trenutku  kad se otvori HUB Zagreb  kao  fizički prostor – tada on može postati mjesto susreta iodržavanja raznih događanja kao i potencijalnopostati radni prostor za voditelja klastera CEDRE, čije bi sjedište trebalo biti u Zagrebu.

CEDRA bi tako bila i jedan  od HUB Zagreb korisnika. Cilj nam je da HUB postane mjesto na kome se prirodno održavaju sve aktivnosti vezane za društveno poduzetništvo u Zagrebu kao jak lokalni centar, ali i čestih događanja na nacionalnoj razini , te da svim svojim aktivnostima podržimo nastajanje i djelovanje CEDRE.

Predstavite HUB ZG tim. I, godinu ste završili lijepo, rekli smo na počektu; time da je HUB Zg dio svjetske Inicijative.  Sada je pravi trenutak za planove, Nova 2012 je pred vratima, kako se kaže. Stoga, planovi?

2012.g je godina u kojoj će HUB Zagreb Inicijativa materijalizirati, tj. u fizičkom obliku iznjedriti sve naše uložene napore od zadnjih godinu i pol dana djelovanja. Pod time prvenstveno mislimo na fizički prostor koji će korisnicima omogućiti punu konzumaciju HUB koncepta, te time im pružiti konkretne alate za realizaciju vlastitih projekata, poticanje inicijativa i „oprašivanje“ koncepta društvenog poduzetništva i društvenih inovacija u zajednici u kojoj radimo i djelujemo.

Također, otvaranjem vrata fizičkog prostoraHUB-a, nama kao timu, olakšati će se realizacije raznih paketa programa usmjerenih u domenu poticanja poduzetnih ideja koji bi omogućili daljni kvalitetni nastavak izgradnje HUB zajednice i sklapanja kvalitetnih partnerstava sa pojedincima, udrugama, te poslovnim subjektima koji dijele istu strast i interes za promicanje kvalitete života.

Tijekom donošenja konačnih odluka oko samog fizičkog prostora, odabira i uređenja, namjera nam je otvoriti kokreacijski dijalog sa budućim korisnicima, da od samog starta razbijemo barijeru između klasične koncepcije najma uredskog prostora i zajedničkog radnog, kreativnog miljea gdje 8 sati radnog vremena ne prolazi kao norma već kreativni proces u kojem i u trenutcima opuštanja ili korištenja dijelova prostora koji nisu isključivo radni, dobre i kvalitetne ideje mogu dobiti snažan uzgon ležernom i ugodnom komunikacijom ljudi koji dijele taj isti prostor.

 

Hits: 8941
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union