Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Ne kupujte dok ne pročitate etiketu - to je prvi korak do etičke kupnje
Ne kupujte dok ne pročitate etiketu - to je prvi korak do etičke kupnje
Željka Mandić   
Utorak, 17 Siječanj 2012

Je li proizvod kojeg ste izabrali izradio dječak poput ovog?
Djeca su i dalje radna snaga
Prije nego što, možda i omamljeni marketinškim alatima i dobrom atmosferom u dućanu stavite odabrani proizvod u košaricu, zapitajte se – odakle je, zapravo, stigao? Tko je to izradio? I gdje je „to“ uopće nastalo? Ova obična pitanja dobar su uvod da možda počnete otkrivati više o etici kupnje. I o etičkim brandovima. Budimo realni, rijetko tko razmišlja odakle je došao proizvod u trgovinu. I jesu li ga možda izrađivale dječje ruke u potpuno nehumanim uvjetima. Etika kupnje nije baš faktor koji odlučuje o kupnji kada su hrvatski potrošači u pitanju.

Ne želimo reći da je našim potrošačima manje stalo, istina je, vjerojatno, da su manje educirani. Već smo na stranicama pomakonline.com pisali o Fair tradeu, organiziranom socijalnom pokretu koji brandira samo one proizvode za koje do kraja može utvrditi odakle potječu, odnosno imaju uvid u cijeli proces, od nastajanja do police u trgovini u kojoj se nalazi. Etički šoping bliska je tema FT-u, odnosno, srž poruke je jako sličan. A taj je da se, prije svega, spriječi iskorištavanje djece u proizvodnim procesima, da se zaštite mali proizvođači (uglavnom farmeri), da se jamči primjerena cijena i da cjelokupni proces bude postavljen tako da novac ne ubire niz posrednika, nego proizvođač. U Hrvatskoj nema dućana s isključivo FT proizvodima i etičkim brandovima. 

Skuplji proizvodi za čišću savjest 

Vratimo se realnosti, takvi su proizvodi, naravno, skuplji. A tko još razmišlja o etici dok pazi na svaku kunu u novčaniku i kalkulira kako da se sa što manje novca kupi što više? Cijena proizvoda, ali i razni fiskalni nameti koji prilikom uvoza ne razlikuju etički od neetičkih proizvoda, razlog su i kratkog vijeka trajanja jednog etičkog dućana u Zagrebu. Nije dugo radio. Vlasnik sada zatvorenog dućana, Marko Strpić, svima i dalje preporučuje da dobro pročitaju etiketu proizvoda kojeg kupuju. I sugerira kako je najbolje kupovati direktno od proizvođača, kad god je to moguće.

Važno je sustavno podizati svijest o etičkim proizvodima, informirati potrošače, a kada interes i svijest budu dovoljno visoko i tržište će reagirati. Potražnja će stvoriti ponudu i tako se tržište samoregulira. Takve svijesti u Hrvatskoj, odnosno potražnje, očito nema. Ne postojispecijalizirani dućan s etičkim ili FT proizvodima. U susjednoj Austriji,primjerice, na policama velikih trgovačkih lanaca nalazi se oko 30 posto Fair trade proizvoda. U Hrvatskoj niti 5 posto.

I na domaćem tržištu ima dućana koji brinu o poštenoj trgovini 

No, ima dućana koji brinu o poštenom trgovanju. Primjerice kompanija L'Occitane, koja ima svoje dućane i u domaćim trgovačkim centrima. Oni karite maslac, potreban za proizvodnju raznih kozmetičkih proizvoda, već  dvadeset godina kupuju od nekoliko ženskih grupa u Burkini Faso i to po cijeni koja uključuje troškove proizvodnje te troškove brige za te žene, društvo i okoliš. Uvijek se plaća pola ugovorene cijene unaprijed, kako bi sustav bio održiv.

Niti jedan od ovih proizvoda nije proizveden dječjim radom. Dakle, iako na domaćem terenu nemamo specijaliziranih dućana, to ne znači da se ne isplati dobro čitati etiketu. Potražiti proizvode koji su etični ili Fair trade. Kava se može pronaći u dućanima prirodne prehrane. A kavu, zar ne, popijete svaki dan? Stoga bi to bila korisna promjena. A korisni mogu biti i ovi savjeti ukoliko se „preobratite“ u etičkog kupca.

 • Stvaranje prilika - Fair trade je strategija suzbijanja siromaštva i jačanja razvoja. Svrha je stvoriti prilike za proizvođače koji su ekonomski ugroženi ili marganizirani zbog tradicionalnog sustava trgovanja
 • Poštena cijena - u regionalnom ili lokalnom kontekstu je ona koja je dogovorena kroz dijalog. Ona ne samo da pokriva troškove proizvodnje, nego joj omogućava da bude socijalno pravedna i štiti okoliš. Pruža pošteno plaćanje proizvođačima i uzima u obzir princip istog plaćanja za žene i muškarce. Trgovci koji imaju pravo na Fair trade brand moraju svojim partnerima osigurati plaćanje odmah i pomagati proizvođačima financiranje prije proizvodnje.
 • Jednakost spolova - rad žena i muškaraca mora se isto ocjenjivati i nagrađivati. Svaka se osoba plaća sa svoj doprinos procesu proizvodnje. 
 • Zdravi uvjeti rada - radna okolina ne smije narušavati zdravlje i sigurnost pojedinca. Djeca ne smiju sudjelovati u procesu rada jer to narušava njihovu sigurnost, zdravlje i zabranjeno je UN-ovom konvencijom o Zaštiti prava djece.  
 • Zaštita okoliša -  Fair trade aktivno ohrabruje brigu za zaštitu okoliša i provođenje odgovornih metoda proizvodnje.

 

Hits: 2577
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union