Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Suradnjom s dizajnerima do kvalitetnijih proizvoda za socijalno poduzetništvo
Suradnjom s dizajnerima do kvalitetnijih proizvoda za socijalno poduzetništvo
Saša Bajamić   
Srijeda, 25 Siječanj 2012
Image
Dizajneri i socijalni poduzetnici zajedno

Socijalno poduzetništvo ne mora nužno konkurirati na tržištu proizvodom koji će ljudi kupovati zato što žele dati donaciju. Ono može ponuditi proizvod koji će biti tražen zbog svojih svojstava i kao takav biti generator profita za socijalno poduzetništvo. Kako to postići, kako spojiti dizajn i socijalno poduzetništvo bila je tema [d] razgovora održanog u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

"Cijela je priča o dizajnu u socijalnom poduzetništvu počela radionicama inkluzivnog dizajna koje smo prošle godine održali kroz projekt British Councila u suradnji s URIHO-m i Udrugom za promicanje inkluzije. Taj se projekt nastavlja Udrugom Zvono u Belišću i Udrugom NE-ovisnost u Osijeku. Taj zajednički rad dizajnera i udruga koje se bave socijalnim poduzetnštvom otvara potencijal afirmacije dizajna i njegove pomoći u segmentu socijalnog zapošljavanja", rekla je Sanja Bencetić, voditeljica kolegija Inkluzivni dizajn na zagrebačkom studiju dizajna.

Snažna sinergija inkluzivnog dizajna i socijalnog poduzetništva 

Proces nastajanja radova koje su štićenici URIHO-a i UPI-ja proizveli i izložili u HDD galeriji vodila je Julia Cassim, viši istraživač na Helen Hamlyn Centru pri Royal College of Art, London, predavač i dizajner s 11-godišnjim iskustvom vođenja radionica i projekata inkluzivnog dizajna širom svijeta.

"Slični ćemo proces pokušati proći i u dva mala NGO-a iz Slavonije. Udruga NE-ovisnost svojim štićenicima, bivšim ovisnicima, nudi mogućnost zapošljavanja u vlastitoj zadruzi NEOS. Glavni izvor prihoda trenutno je autopraonica u središtu Osijeka, ali posjeduju malu stolarsku radionicu i tiskarski posao koji za sada ne donose nikakvu zaradu. Želimo to promijeniti i postaviti ta dva posla kao generatore novih prihoda za udrugu. Druga je organizacija Zvono koja posjeduje širok raspon znanja i vještina u izradi rukotvorina, baratanju raznim materijalima, od drveta, gline do tekstila i slično. Njima ćemo pokušati dizajn staviti u ishodište poslovnog modela i nastojati stvoriti inkluzivni model izrade proizvoda ali i same proizvode koje će ponuditi tržištu", predstavila je Julia Cassim svoj novi jednotjedni dizajnerski pothvat kojim će u ožujku pokušati u praksi još jednom dokazati da socijalno poduzetništvo i dizajn mogu stvoriti snažnu sinergiju.

Povezati dizajnere i neprofitni sektor 

"Zašto se dizajneri nisu ranije uključivali ne znamo, ali u NGO svijetu postoji određeni "strah" od dizajnera koji se doživljavaju kao elitistička kasta i koji rijetko žele imati posla s udrugama, jer u tom svijetu smatraju da ne mogu doći do afirmacije, novca ili prepoznatosti svog rada. Mi smatramo da te predrasude treba mijenjati i da je puno potencijala za zajedničku realizaciju društvenih, ali i osobnih ciljeva", rekla je Sonja Vuković, predsjednica Udruge Slap, koja je na konkretnim primjerima nastojala objasniti okupljenim dizajnerima što je zapravo socijalno poduzetništvo i ponuditi na razmišljanje svakom od njih gdje leže mogućnosti suradnje sa socijalnim poduzetnicima.

Prilika za dizajnere prepoznata je kroz mogućnost pristupa sredstvima iz EU fondova. Dizajneri se trebaju baviti dizajnom, a udruge su te koje znaju pisati i provoditi projekte. "Platforma koja bi omogućila dizajnu da se uključi, da postane dio tima koji osmišljava društvene promjene, mogla bi poslužiti kao alat koji će združiti ova dva svijeta i stvoriti win-win situaciju", zaključila je Bencetić.

Dodatni razvojni potencijal socijalnog poduzetništva predstavila je Katarina Ivanković-Knežević iz Minstarstva rada i mirovinskoga sustava, te najavila strategiju koja će mu dati vjetar u leđa, a napore na promociji takvog načina razmišljanja u svrhu stvaranja podloge za održivost organizacija civilnog društva predstavila je Stela Fišer Marković iz Ureda za udruge Vlade RH. Stvaranje institucionalnog okvira razvitka socijalnog poduzetništva jamac je daljnjeg razvitka, a dizajn je ono što može dodatno doprinijeti tom razvitu, složili su se sudionici razgovora. Najavljene zajedničke aktivnosti dizajnera i udruga prvi su korak u stvaranju jednog novog prijateljstva koje želi mijenjati društvo na bolje.

Image
 

Hits: 2585
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Silvica, Oľujak 07, 2012
Jako zanimljivo i JAKO KORISNO.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union