Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Raskrinkajte ekonomiju!
Raskrinkajte ekonomiju!
Željka Mandić   
Utorak, 28 Veljača 2012

Max-Neef već godinama
Max-Neef,jedan od autora knjige
Philip B. Smith, Manfred Max-Neef: Raskrinkana ekonomija. Život, ljubav i sreća neupitne su vrijednosti. Ekonomija treba biti humanija, a ljudski rad mora biti dostojanstven. Ukoliko i osobno „potpisujete“ ove rečenice, svakako posegnite i za knjigom „Raskrinkana ekonomija“, koju potpisuju vrhunski autori, Philip B. Smith i Manfred Max-Neef.

Nakladnička kuća „Izvori, u bibilioteci „Izvori sutrašnjice“ predstavlja još jedan iznimno vrijedan naslov i nastavlja svoju nakladničku praksu izdavanja naslova koji nude odgovore i uvide na izazovne i najaktualnije svjetske teme, a koje se, opet, tiču i svakog pojedinca u njegovoj osobnoj životnoj razini.

Stoga, želite li „raskrinkati ekonomiju“, jer vam se ionako već dugo čini „da tu nešto jako ne štima“, krenite to činiti uz ovu knjigu. Uvjerljiva je teo kritika neoliberalnog ekonomskog razmišljanja za koje vrijednost jedino postoji u materijalnim dobrima. Kriza je proizvod ljudske pohlepe. A ova knjiga je priča o moći i o nepravdi. Teško da ima pojedinca koji bi svoje životno iskustvo, bez obzira na trajanje, opisao bez doživljaja nepravde.

Pravda i ljudsko dostojanstvo kao vodeće vrijednosti

Ljudska težnja za moći na svim razinama postojanja, pa tako i u sferi ekonomije, kao i nepravedna raspodjela resursa, uvelike su doveli do socijalne nepravde te ekološke neravnoteže. Dakle, polazište za stvaranje socijalne pravde i ekološke ravnoteže mora biti drukčiji sustav. A opsjednutost rastom duboko je usađena u svjetonazor pripadnika neoliberalne ekonomske struje, argumentima to podcrtavaju autori knjige ističući kako društveno-ekonomski sustav koji se  temelji na opsjednutosti rastom nikad ne može biti dugoročno održiv. Knjiga Raskrinkana ekonomija postavlja čvrste i razumljive temelje za novo gospodarstvo u  kojemu su vodeće vrijednosti pravda, ljudsko dostojanstvo, suosjećajnost prema drugima i štovanje života.

Nova ekonomija mora iznijeti na vidjelo svoje vrijednosti! 

Nasuprot besmislenoj  pretpostavci neoliberalizma (prema kojoj je ekonomija znanstvena  disciplina bez vrijednosnih opredjeljenja), nova ekonomija mora jasno iznijeti na vidjelo svoje vrijednosti. Dakle, alternativa postoji i ne mora, usitinu, biti ovako kako jest i kako vas, eventualno, pokušavaju uvjeriti da mora biti dok na svojoj koži osjećati teret socijalne nepravde. Na koji način graditi humaniju ekonomiju i sretnije društvo? Koji su alati dostupni? Što može učiniti pojedinac? Kakav bi smjer trebalo imati društvo koje želi njegovati vrijednosti iznad ekonomskih parametara i profita? Odgovore na ove upinitike i još niz nudi knjiga „Raskrinkana ekonomija“. Ukoliko ju pročitate, imat ćete konkretne odgovore s kojima ćete moći i sami dalje „raskrinkavati“ ekonomiju onima koji ju još uvijek vide kao mehanizam za postizanje materijalnih dobara iznad svega, ali i onima kojima nedostaju argumenti, a osjećaju kako ovaj sustav nije održiv.

Max-Neef: Pohlepa je uzrok krize

Autori knjige imaju veliko stvaralačko iskustvo. Philip Bartlett Smith bio je nizozemski fizičar američkog podrijetla.Osam godina je predavao u Brazilu, a nakon toga na sveučilištu u  Groningenu, gdje je ostao do umirovljenja 1988. godine. Bio je član  uprave nizozemskog Pugwasha. Nazivao je SAD 'Svetim Američkim  Carstvom' i zgražao se nad politikomsile. U mirovini se usredotočio  na teme koje su mu ležele duboko na srcu: razoružanje, zaštitu  okoliša i energiju, siromaštvo i svjetsko gospodarstvo. Umro je 15.  prosinca 2005.

Manfred Max-Neef je čileanski ekonomist njemačkog podrijetla. Ističe kako je pohlepa uzrok krize. Njegova glavna djela su /Izvana gledajući unutra: Iskustva 'bosonogog  gospodarstva' i Razvoj po ljudskoj mjeri. Sveučilište u Cambridgeu  proglasilo je to drugo djelo jednom od 50 najvažnijih knjiga o  drživom razvoju. Godine 1983. dobio je Nagradu za ispravno življenje  alternativna Nobelova nagrada). Brojna sveučilišta dodijelila su mu  očasne doktorate. Direktor je Ekonomskog instituta Sveučilišta Austral u Čileu.

Hits: 4950
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Nikol, Oľujak 02, 2012
Nakladnička kuća IZVORI uvijek objavljuje jako zanimljive naslove. Preporučujem. Uz to, ljudi koji su vlasnici su zbilja iskreno zainteresirani i za svoje kupce - čitatelje i jako aktivni tražiti dobre naslove i dovesti ih na hrvatsko tržište.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union