Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Dragutin Vincek: "Hrvatska je riznica ideja, ali i arhiva nerealiziranih"
Dragutin Vincek: "Hrvatska je riznica ideja, ali i arhiva nerealiziranih"
Željka Mandić   
Utorak, 28 Veljača 2012

Image
D.Vincek, nagrađen za ideju o mlijeku
Dragutin Vincek pamtit će početak ove 2012. godine zasigurno i po tome što je primio prvu u Hrvatskoj dodijeljenu nagradu za socijalno-poduzetničku ideju godine. Proteklo je, evo, nešto više od mjesec dana otkatko je ideja naslova „Domaće mlijeko“ d.o.o. upisana u povijest socijalne ekonomije u Hrvatskoj kao prva nagrađena. O ideji koja sve pokreće, daljnjim koracima u razvoju te ideje te o tome kakvu budućnost socijalnog poduzetništva vidi, razgovarali smo s Dragutinom Vincekom.

Krenimo od ideje, ideje su pokretači. A ova je, evo, okrunjena i nagradom i to kroz projekt SEFOR. Prisjetite se, kako je do ideje uopće došlo?

Najkraći odgovor bi bio - zadnja slamka spasa za naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom mlijeka. Zpravo, Varaždinska županija već duži niz godina svojim projektima i mjerama „gasi“ požare u poljoprivrednim djelatnostima.

Kako su proizvođači mlijeka dovedeni (a i još uvijek su u toj poziciji) pred zid; otkazom otkupa mlijeka od bivših poslodavaca, ovo je krajnja mjera za njihov spas! U traženju najboljih rješenja za njih, primijenili smo pozitivna iskustva iz Austrije i Slovenije te ih prilagodili našim uvjetima. U početku smo pokušali proizvođače organizirati u zadrugu, međutim zbog nedostatka bilo kakvog kapitala od njihove strane, preuzeli smo organizaciju tvrtke Domaće mlijeko d.o.o. na sebe i sve popratno vezano uz to.Pa je tako i tvrtka osnovana od strane Županije, gradova Ivanec i Lepoglava, te općina Bednje i Klenovnika. 

Ideja je ideja...koliko još "koraka" slijedi do realizacije i prema Vašim procjenama, kada bi vrijedna ideja mogla biti i poduzetnička praksa?

Ima jedna rečenica koja se često citira, a vezano je uz čovjekov put na mjesec; „mali korak za čovjeka a veliki za čovječanstvo“. Za tvrtku Domaće mlijeko predstoji još samo jedan korak, a to je zatvaranje financijske konstrukcije za buduću mini mljekaru.

Do sada smo ishodili svu potrebitu tehničko-tehnološku dokumentaciju, ishodili smo građevinsku dozvolu, kupili parcelu u Poslovnoj zoni Ivanec, potpisali pisma namjere s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima...Ovaj naš mali korak koji trebamo još napraviti je ustvari veliki korak za čovječanstvo (prepoznatljivost od strane mjerodavnih, ministarstva, banke...) te se bojim da će nas taj „veliki korak“ još dosta dugo sputavati. Kad bi vrijedna ideja mogla postati i poduzetnička praksa?

Vrlo brzo, najkasnije unutar nekih šest-osam mjeseci od trenutka zatvaranja financijske konstrukcije. Do tada će to samo biti još jedna ideja. Ovdje treba reći jednu rečenicu kojom je moj kolega vrlo dobro opisao stanje u Hrvatskoj; Hrvatska je riznica ideja, ali u isto vrijeme i arhiva tih istih nerealiziranih ideja.

Kako je osmišljena mini-mljekara? Kapacitet, proizvodni program, gdje će biti smještena...? 

Kapacitet mljekare biti će baziran prerada 5000 litara na dan. Proizvodni program bi u početku obuhvaćao: polutvrdi masni sir, svježi polumasni sir, svježi posni sir, djelomično obrano svježe mlijeko, svježe obrano mlijeko i kiselo vrhnje. Mljekara će biti smještena u poslovnoj zoni Ivanec na površini nešto većoj od 1700 metara kvadratnih. Na sabiranju i preradi mlijeka planira se zaposliti 12 osoba.

Vlasništvo je trenutno podjeljeno između županije i gradova i općina osnovača, ali se kroz pet godina udjeli u vlasništvu tvrtke prenose na proizvođače mlijeka - od kojih nitko ne može biti vlasnik više od 5 posto. Tvrtka je korisnik poticajnih mjera sljedećih 10 godina te je odlukom Ministarstva gospodarstva oslobođena plaćanja 50 posto poreza na dobit.

Opća društvena zajednica imati će korist kroz mogućnost kupnje i konzumacije domaćih proizvoda. Potrošači sve više inzistiraju na tome da žele znati gdje je hrana proizvedena, koliko je putovala, kako je bila skladištena. Isto tako, „mjesto“ proizvodnje definira izlaznu cijenu proizvoda. Pa ukoliko je moto tvrtke „pozitivna nula“ tada će zasigurno i proizvodi za krajnje potrošače biti jeftiniji, što je,dakako, itekako važno..

Na kraju - ono što nas je dovelo početku razgovora: nagrada. Kakav je osjećaj biti prvi nagrađeni za socijalno - poduzetničku ideju i kakva je Vaša osobna vizija razvoja socijalnog  poduzetništva u Hrvatskoj?

Svaka nagrada imponira. Samo želim reći da smo mi „prvi među jednakima“ vezano uz i ostale projektne ideje – same finaliste. Kroz ovu nagradu potvrđena je ona stara uzrečica; prvo se trebaš negdje drugdje dokazati, pa da budeš prihvaćen i u svojoj sredini. Danas nakon ove nagrade, tvrtka Domaće mlijeko se gleda drugim očima i u našoj sredini.

A što se tiče budućnosti razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, tu nažalost ne mogu biti optimističan. Ta moja negativnost je ustvari rezultat moje borbe za tvrtku Domaće mlijeko i realizaciju mini mljekare u praksi. Polako sam umoran o tetošenju, kako je to dobra i životna ideja, a nakon toga obavezno slijedi veznik „ali“. Problem leži u nama, u društvu kao cjelini koje, očito, još nije u potpunosti spremno za taj iskorak..

Hits: 3497
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union