Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Do znanja o obnovljivoj energiji kroz priručnik DOOR-a
Do znanja o obnovljivoj energiji kroz priručnik DOOR-a
Željka Mandić   
Četvrtak, 08 Oľujak 2012

Obnovljivi izvori energije budućnost su i kućanstava. Dugoročno su isplativi, ugodnije se i kvalitetnije stanuje u njima, estetska rješenja sve su bolja i bolja
Želite li i vi energetski neovisnu kuću?
Finaliziran je još jedan projekt udruge DOOR. Iz tiska je, naime, izašao priručnik "ZA obnovljive izvore energije", a koji je, ističe Petra Andrić iz DOOR-a, rezultat zajedničkog rada autora partnerskih organizacija; Energetskog instituta Hrvoje Požar, DOOR-a i FOCUSA i to na dva projekta: Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost te projekta „REPAM“.
 
Cilj je priručnika upoznati građanke i građane koji podržavaju korištenje obnovljivih izvora energije s metodama pomoću kojih mogu utjecati na donosioce odluka, kako bi se povećalo njihovo korištenje u Hrvatskoj. Sastoji se od  šest poglavlja, od kojih prvih pet opisuju procese donošenja odluka u Hrvatskoj i EU te metode kao što su javno zagovaranje, kampanje, promocije i obrazovanje na području obnovljivih izvora energije. Zadnje poglavlje donosi pregled tehnologija obnovljivih izvora energije s najvećim potencijalima za korištenje u Hrvatskoj. U svakom slučaju, ovaj je priručnik uistinu dobar vodič u svijet obnovljive energije, valja ga pročitati.

Bez energije nema gospodarstva, to je svima jasno 

Suvremena gospodarstva gotovo u potpunosti počivaju na iskorištavanju energije za proizvodnju dobara i pružanje usluga. Energija je postala ključan element razvoja društva te je bez nje nemoguće zamisliti moderan život.
 
Načini proizvodnje i distribucije energije odražavaju se u svakodnevnom životu građana kroz cijene energije, njenu dostupnost, kvalitetu našeg okoliša, a ponekad i u međudržavnim odnosima. Istovremeno, interes građana za sudjelovanje u donošenju odluka relativno je slab, a razina njihove uključenosti na tom je polju nedostatna – ističe se u uvodu priručnika.
 
Razlog tome najvjerojatnije leži u činjenici da u svakodnevnom životu  ne vidimo ili ne osjećamo povezanost s raznim zakonima, strategijama, odlukama i direktivama  koje u stvari pokreću ključna događanja na svakom području, pa tako i na području energetike. Tek kada se hidroelektrana počinje graditi na obližnjoj rijeci, i ako gradnja prijeti uništavanjem nama drage šume, livade, ili čak naše kuće, onda ćemo osvijestiti problem – ističu u DOOR-u.

Postoji bolji i bezbolniji put 

Daleko bezbolniji i učinkovitiji put koji bi nam osigurao energiju, ali ne po cijenu ugrožavanja kvalitete života, bio bi pravovremeno i konstruktivno sudjelovanje u cijelom postupku donošenja odluke i javno zagovaranje vlastitih vrijednosti i stavova.Republika Hrvatska, kao zemlja pristupnica Europske unije, obvezala se na prihvaćanje europskog klimatsko-energetskog paketa kojim se, između ostalog, propisuje povećanje uporabe obnovljivih izvora energije te donošenje odgovarajućeg zakonodavnog okvira, usklađenog s ciljevima za obnovljive izvore.
 
Dakako, veća uporaba obnovljivih izvora energije nije samo zahtjev koji nam nameće Europska unija, nego je i u našem vlastitom interesu. Na promišljenom razvoju i povećanju uporabe obnovljivih izvora energije moguće je temeljiti uspješan ukupan lokalni i regionalni razvoj, što pokazuju brojni primjeri iz razvijenih zemalja na temelju čijih se iskustava prepoznaju brojne prednosti uporabe obnovljivih izvora energije.  
 
To su  veća sigurnost opskrbe i smanjena ovisnost  o uvozu nafte, plina, ugljena i konačno električne energije te otpornost na promjene cijena na međunarodnim tržištima energije, otvaranje novih radnih mjesta, mogućnost lokalnog zapošljavanja i ruralnog razvoja te smanjenje neželjenih utjecaja na okoliš, prije svega emisija ugljikovog dioksida.


Hits: 2926
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union