Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Motivirani pojedinac graditelj je snažne grupe za društvene promjene
Motivirani pojedinac graditelj je snažne grupe za društvene promjene
Željka Mandić   
Petak, 13 Travanj 2012

Image
D.Bornstein; zagovornik socijalnog poduzetnišva
David Bornstein, Susan Davis: Social Enterpreneurship: What everyone needs to know. Naslov je to ovotjedne preporuke u "Pomakovoj" čitaonici i uistinu je dobar. Ono što autorski dvojac donosi o temi socijalnog poduzetništva svatko bi trebao znati. Bio on socijalni poduzetnik ili građanin. Knjiga koja je iznimno pragmatična, puna konkretnih informacija, istodobno je i vrlo nadahnjujuća. I to od prvih stranica gdje se može čitati o definiranju socijalnog poduzetništva. Zašto je nadahnjujuća?

Zato jer ni jednog trenutka ovo štivo ne isključuje pojedinca u procesu kreiranja boljeg, humanijeg gospodarskog okruženja za čovjeka. Iako je pojedinac nedovoljno snažan za društvene promjene, ne zanemaruje se ideja - ali i višestruko kroz primjere dokazana činjenica - da su nerijetko visokomotivirani pojedinci onaj "leptirov efekt" koji stvara grupu koja će iznjedriti promjene.

Što je učinjeno, a što još treba činiti za bolje socijalno poduzetništvo? 

Knjiga nakon poglavlja u kojemu definira pojmovno socijalno poduzetništvo donosi poglavlja o tome tko su pioniri socijalnog poduzetništva, propitkuje što to, zapravo, socijalni poduzetnik radi, kakav je odnos i suodnos socijalnih poduzetnika i države (vlasti), kako je to i po čemu socijalno poduzetništvo različito od građanskog aktivizma te koja je veza između demokracije i socijalnog poduzetništva.

A što je sve učinjeno za razvoj socijalnog poduzetništva? Što su učinili fakulteti? Što su učinile vlasti? A što civilne organizacije? Kako će razvoj socijalnog poduzetništva utjecati na različite društvene segmente i profesije, primjerice novinarstvo. Knjiga D. Bornsteina i suautorice S. Davis uistinu je vrijedno štivo iz područja eko socijalne ekonomije. Donosi puno znanja, informacija, a istodobno ostavlja i dosta inspirativnih "upitnika" za daljnje promišljanje, diskusiju, stvaranje novih modela za bolju ekonomiju. Svakako preporučujemo. 

Hits: 3515
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union