Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Kodeks poslovanja za socijalne poduzetnike "na škotski" način
Kodeks poslovanja za socijalne poduzetnike "na škotski" način
Željka Mandić   
Utorak, 17 Travanj 2012
Image

Iako nije mudro "kopirati" različite modele "izvana", zasigurno je mudro dobro ih proučiti i vidjeti što je u njima korisno i primjenjivo na "domaćem terenu". Stoga jedna inozemna novost. "The Code" - Kodeks poslovanja za socijalne poduzetnike, po prvi puta na jednom mjestu predstavlja zajedničke vrijednosti i karakteristikesocijalnih poduzeća u Škotskoj te u potpunosti ograničava podjelu dobiti dioničarima. Jedan takav Kodeks bit će korisna i dobra mjera, "okvir" za poslovanje socijalnih poduzetnika koji će, na taj način, i samo socijalno poduzetništvo staviti u posve jasan format djelovanja i poslovanja.

Kodeks razvijen u suradnji, dozvoljava se isplata dividendi

Kodeks ponašanja razvijen je u suradnji s nekoliko organizacija u Škotskoj:  Senscot, Social Enterprise Scotland i Community Enterprise Scotland. Predstavlja alternativu Social Enterprise Mark-u koji se koristi kao identifikator socijalnih poduzeća u Velikoj Britaniji.

U spomenutom modelu dozvoljava se isplata profita do 50% dioničarima i vlasnicima u obliku dividendi, što je Kodeksom ponašanja isključeno. zvršni direktor  Senscota Aidan Pia, kaže kako bi svako socijalno poduzeće trebalo poslovati na način da cijelu dobit od poslovanja koristi isključivo za nove programe socijalnog poduzeća ili da se isti egenerira u organizaciju koja ga je osnovala. Uz Kodeksu se naglašava uloga socijalnih poduzeća te naglašava kako su ona dobar poslodavac i savjetuje  da  omjer plaće između najviše i najniže bude 5:1.

Hits: 2824
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union