Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Kad je čovjek smisao, dobro se zarađuje i kvalitetno živi
Kad je čovjek smisao, dobro se zarađuje i kvalitetno živi
Željka Mandić   
Srijeda, 20 Lipanj 2012

Image
Socijalno poduzetništvo: je li na pomolu globalna promjena ekonomije iz neoliberalne u humaniju?
Rasprava, okrugli stol, bilo kakvo okupljanje oko teme socijalnog poduzetništva uglavnom ne prođe da se ne izgovori jedna riječ: Mondragon. Španjolska je to i iznimno uspješna kompanija koja zapošljava osamdesetak tisuća radnika i to na principima socijalne ekonomije. Zapravo, kada se govori o socijalnoj ekonomiji, Mondragon je, naprosto – blizu. Gotovo paradigma.
 
Unatoč veličini i značaju te kompanije, jedna je vijest vezana uz korporaciju Mondragon, koja svoje poslovanje veže uz krilaticu „humanity at work“, u medijima prošla gotovo neprimjećeno. Naime, španjolska radnička korporacija Mondragon i moćni metalski sindikat Amerike i Kanade USW (United steel workers, koji ima više od  800 tisuća članova) objavili su nedavno u Pittsburgu osnivanje radničkih kooperativa po modelu Union Co-op, sindikalne radničke kooperative, u kojima radnici drže čak  99 posto vlasništva. Ovom se anti neoliberalnom poduhvatu pridružio se i Ohio Employee Ownership Center, neprofitni centar  državnog sveučilišta Kent.  Mijenja li se i kontinent „domaćin“ liberalne, tržišne ekonomije?

Mondragon - četvrta najuspješnija korporacija u Španjolskoj, vlasnici 100 posto radnici

Vratimo se Mondragonu kroz brojke nakratko. Postoji  već 56 godina; zapošljava 84 tisuće radnika u 256 radničkih kooperativa na pet kontinenata u četiri poslovna sektora - proizvodnom, prodajnom, financijskom i obrazovnom. Godišnje Mondragon  obrće 4,8 milijardi dolara i upravlja imovinom vrijednom 5 milijardi dolara. Da podcrtamo – četvrta je najuspješnija tvrtka u Španjolskoj. 
Vlasnici kooperativa i cijele radničke korporacije su radnici, 100 %. Ništa manje. Od 1956.g. do danas sami upravljaju svojim koperativama i cijelom korporacijom.

Zašto je Mondragon važan? Zato što mu uspješno poslovanje počiva na međusobnoj solidarnosti radnika i kooperativa, a cijela korporacija na četiri gotovo da možemo reći omražena principa, atributa modernih demokracija:  kooperacija; sudjelovanje u odlučivanju (samoupravljanje); društvena odgovornost (reinvestiranje 10 posto dobiti korporacije u humanitarne svrhe i u zajednicu te čak 40 posto u razvoj, obrazovanje i stvaranje novih radnih mjesta) i inovacija (tehnološki razvoj)

Što se vidi na razglednici na kojoj piše "Pozdrav iz Mondragona"? 

Svi dobro žive, nema bogataških vila – to je razglednica na kojoj piše „pozdrav iz Mondragona!“
Mondragon je grad od 22 tisuće stanovnika. Srednji španjolski grad. Nema u njemu bogataških imanja,  u kojemu nema bogataških vila koje s okolnih brda pružaju pogled na ovaj grad. Nema toga. Ali nema ni sirotinje na ulicama. Nitko hranu ne traži među otpadom. Ne prosi se na ovim ulicama, kuća do kuće – sve sama  solidna srednja klasa.

U gradu je i Sveučilište koje nosi ime Mondragon, logično, jer je to vlastito Sveučilište iste korporacije. Ono ima 15 razvojnih tehnoloških centara i 9200 studenata; vlastitu banku Caja Labora sa 1800 uposlenih u 370 podružnica i 330 milijuna eura godišnje dobiti, a zadatak joj je osigurati početni kapital za nove kooperative.

Odnosno novih radnih mjesta. Također imaju i financijsku instituciju Lagun Aro, a koja je zadužena za socijalnu sigurnost radnika koja za Mondragon funkcionira kao alternativni mirovinski sustav. Zapravo, jedino što nemaju jest vlastita bolnica. Naime, zdravstvo jedino je područje u kojemu nisu pronašli dovoljno ljudi za osnivanje solidarne kooperative. 

Naposlijetku...a koliko se ondje zarađuje?

Uprava i menadžment koje biraju radnici zarađuju unutar korporacije prosječno 30 posto manje od bijelih ovratnika u kapitalističkom sektoru. Radnici u prosjeku imaju 13 posto veće plaće od plavih ovratnika u kapitalističkom sektoru.  Korporacije same nisu  brojnije od prosječne veličine baskijskih sela, što znači do 1500 radnika.

Članovi se međusobno poznaju, problemi se nerijetko riješavaju neformalno.  U 56 godina postojanja samo je jedna kooperativa otišla u stečaj i to ona najveća, sa 3000 radnika. Analitičari kažu da je to kooperativa u  kojoj su međusobni odnosi članova postali “otuđeni” a način upravljanja “birokratski”. Prijateljstvo „inicijalne“ grupe radnika pokazalo se kao kohezivni element u poslovanju.  

Često je prijateljstvo inicijalne grupe radnika i polazna točka za osnivanje kooperacije.  A na osnovi predložene ideje korporacija Mondragon osigurava izradu poslovnog plana i istraživanje tržišta; banka Caja laboral osigurava kapital i stoji iza kooperative dok ne stane na svoje noge. Radnici također moraju uložiti početna sredstva, ili jednokratno ili odbijanjem od plaće kroz dvije godine, radi se o iznosu od oko  5000 dolara – novac ulazi u fond za otvaranje novih radnih mjesta).  

A kada stignu teškoće...sazove se zbor radnika. I odluči se kako dalje 

Ukoliko kooperativa zapadne u teškoće saziva se zbor svih radnika koji odlučuju o tome kako dalje. Tri dana nakon usvajanja novog plana 20 posto radnika odlazi na jednogodišnje “čekanje” uz 80 posto plaće; ukoliko se teškoće nastave i nakon godine dana, grupa na “čekanju” se vraća na posao a na jednogodišnje “čekanje” odlaze oni koji su radili.

Svi radnici na čekanju mogu – ukoliko žele – proći prekvalifikaciju za neku drugu kooperativu. U slučaju neuspjeha, radi se o razdoblju od dvije godine, banka obustavlja potpore, a početni zajam se može i zaboraviti. Zvuči dobro. A istinito je. Postoji. 

Hits: 3284
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Mondragon je najbolja priča na svijetu, Lipanj 22, 2012
Mondragon=ljudskost
report abuse
vote down
vote up
Votes: +2

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union