Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow CARPOOLING: A zašto danas ne biste na posao u punom automobilu? Jeftinije je, ekološki i zabavnije
CARPOOLING: A zašto danas ne biste na posao u punom automobilu? Jeftinije je, ekološki i zabavnije
Željka Mandić   
Nedjelja, 16 Rujan 2012

Image
I regulacija prometa ide na ruku zajedničkoj vožnji
Skupoća tjera na razmišljanje o dijeljenju. Nekih se potreba ili komocija ne možemo potpuno odreći. Naprosto, naše je okruženje „dimenzionirano“ na određeni način života. I kretanja. Automobil je za mnoge uistinu potreba, nužda–ne više osobito zadovoljstvo i zanos slobode kretanja koje prelazi fizičke granice čovjeka.

Osobito kada plate račun za gorivo. Svaki puta sve veći. Bilo bi dobro podijeliti te troškove. Ideja nije nemoguća, uostalom, rijetke su takve. Matematika je jasna: ako se cijena goriva podijeli na veći broj putnika, putovanje je za svakog od istih povoljnije.  Razmislite o tome. Pitajte kolege s posla, susjede, prijatelje, prijatelje vaših prijatelja...idu li možda u istom pravcu? Do ljetovališta, posla, izletišta...?

Carpooling: zajedničko putovanje koje smanjuje troškove

Postoji i izraz koji sažima ovaj koncept: Carpooling. Engleski izraz koji označava  zajedničko putovanje više osoba privatnim automobilom i to najčešće na relaciji od kuće do posla. Zajedničko putovanje na posao ili carpooling inicijativa, već je davno poznata i primjenjivana u inozemstvu, a uključuje vlasnike osobnih automobila ali i one koji nemaju svoj automobil. 

Temeljna ideja carpoolinga je zajednička mogućnost odlaska i povratka s posla, više osoba (više od dvije), tako da svi doprinose plaćanju troškova goriva i drugih izdataka za vozilo osobi koja vozi. Ideja je došla prirodno. Iz stvarne potrebe. Skupo je. A i gužva je na cesti. A u svakom autu – samo vozač.

Ideja živjela još ratnih četrdesetih u SAD-u

Ideja nije ni nova. Još davnih 1940-ih ratnih godina u SAD pokrenuta je vrlo snažna državna kampanja iz posve gospodarskih razloga. U tim je godinama, iz razumljivih razloga, bila ograničena opskrba gorivom u privatne svrhe. Vlada je nametnula i ograničenje brzine vožnje za automobile na 35 km na sat i provodila snažnu marketinšku kampanju među građanstvom da se ne voze sami u automobilima, sve s razlogom što manje potrošnje goriva.

Kada je rat i kriza s gorivom prošla, na projekt se gotovo zaboravilo. Početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća u SAD ponovno je pokrenuta inicijativa Carpoolinga iz poznatih razloga: prekomjernih gužvi u gradovima, neprihvatljivo dugog vremena putovanja na posao i s posla, stalnim rastom cijena nafte, krizama, ali i onečišćenjem zraka uzrokovanog ogromnim porastom broja osobnih automobila koja su dosizale alarmantne razine. Danas je to poznati sustav, ne samo u Sjevernoj Americi, već i u dijelu europskih zemlja (Engleska, Škotska, Francuska, Njemačka, Norveška, Nizozemska...), a vrlo često je potican i od Vlada spomenutih zemalja.

Carpooling je društveno odgovorno i ekološki svjesno ponašanje 

Carpooling danas u svijetu predstavlja društveno odgovorno i ekološki osviješteno ponašanje.  U Hrvatskoj je još uvijek novost. Iako postoje portali koji nude uslugu: gorivo.com, Ajmoskupa.com, Putpodnoge.com te aplikacija Fakulteta prometnih znanosti.

Dodajmo kako je Fakultet organizirao i okrugle stolove i rasprave o toj temi; kao alternativnu mogućnost mobilnosti u gradu, a to je aktivnost u sklopu projekta CIVITAS ELAN koji se financira iz EU fondova, a za čišće kretanje u gradovima Europe.

Broj korisnika internetskih portala koji nude uslugu carpoolinga raste iz dana u dan. Svakim poskupljenjem goriva broj korisnika poraste za 200. S obzirom na to kako svjedočimo sve češćim poskupljenjima goriva, ovaj bi trend i u Hrvatskoj uskoro mogao postati vrlo popularan.

Organizirajte se, budite alternativa gradskom i individualnom prijevozu. Uštedite! 

Pogodnosti koje Carpooling predstavlja za zajednicu očituju se u smanjenju emisije štetnih plinova, smanjenju razine zagađenja okoliša, povećanju učinkovitosti goriva, smanjenju broja vozila u prometu na cestama, čime se smanjuju i gužva i zagušenost prometnica, protočnost prometa postaje veća, a predstavlja i alternativni prijevoz javnom gradskom prijevozu kao i individualnom prijevozu. Na nekim europskim cestama postoje i prometni znakovi za carpooling. I pogodnosti. Budite među prvima koji će ih zastupati i na hrvatskim cestama. Što je više ljudi, brže će i infrastruktura pratiti potrebu. 

Hits: 2802
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union