Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Artomat "izbacuje" dizajn s društvenom porukom žena Udruge Kamensko
Artomat "izbacuje" dizajn s društvenom porukom žena Udruge Kamensko
Željka Mandić   
Četvrtak, 20 Prosinac 2012

Image
Đurđa Grozaj i žene Kamenskog ne posustaju
Sve je u energiji. Ni ozlijeđena noga Đurđu Grozaj ne odvraća od aktivnosti. "Sve mi sada ide sporije, ali ne stajem" - kaže nam Đurđa Grozaj dok se sprema u dan prepun aktivnosti. Ozlijedu je "zaradila" u poplavljenim prostorijama Udruge Kamensko. "Uh, nije mi to trebalo...Imali smo poplavu u prostorijama Udruge, okliznula sam se, i - evo. Sada sam samo - sporija" - priča Đurđa.  No, "bolovanje" ne uzima...ima, kaže,previše aktivnosti. Jedna od njih je za članice Udruge "Kamensko" bilo i sudjelovanje na Artomatu. 

Dizajneri i žene Kamenskog skupa 

Taj je projekt rezultat njihove suradnje s Hrvatskim društvom dizajnera, HDD-om. A cilj suradnje s dizajnerima je osmišljavanje novih linija dizajnerskih proizvoda. Organizirana je tako bila i radionica i prodajni štand.

Bila je to i prilika za prigodnu kupnju blagdanskog poklona s društvenom porukom, o vraćanju digniteta nezaposlenima, u ovom slučaju ženama Kamenskog.

Udruživanje osnažuje, tako će članice Udruge dobiti dizajnersku potporu što će podići atraktivnost i prepoznatljivost njihovih proizvoda koji već imaju sjajnu kvalitetu. Rad je timski, sudjeluje veliki broj dizajnera: Nina Bačun, Sanja Bencetić, Ivana Čuljak, Lidija Lovrić, Barbara Majnarić, Mirna Reinprecht, Dino Smrekar i Marija Tizaj. Što se Artomata tiče, bili su podijeljeni u tematske timove.

Od modnih dodataka do božićnih ukrasa 

Tako su jedni radili u šivaonici modnih dodataka kao što su šalovi, broševi, ukosnice, prstenovi, narukvice, ogrlice, torbice za uređaje, kozmetičke torbice... Drugi je tim radio pod naslovom "Novi život stare odjeće – upcycling".

Posjetioci bi bili potaknuti da donesu stare odjevne predmete od emotivne vrijednosti, koji iz bilo kojeg razloga više nisu u upotrebi, a voljeli bi ih ponovo moći nositi. Tim bi osmislio dizajnersku intervenciju koja će udahnuti novi život komadu odjeće i učiniti ga jedinstvenim.

Čak i ako se radi o konfekcijskom predmetu, takvim tretmanom on postaje dizajnerski komad. A kako je vrijeme blagdana, Božić pred vratima, treći tim imao je temu "Novo ruho Božića - radionica dizajnerskih šivanih božićnih ukrasa". "Obuci poklon" bio je naziv, tema četvrtoga tima. Pokrovitelj događaja bio je Ured za ravnopravnost spolova. Artomat je, kao događanje gotov. Posjetitelji neka pričaju što su vidjeli i doživjeli. Dobru energiju koju će prenositi dalje riječima, ali i dizajnerskim stvarima. "Gdje si to kupila/o?" ..."Na Artomatu"! Nije li to puno bolji odgovor od naziva bilo kojeg trgovačkog centra? Priskrbite si i vi takav odgovor na pitanja znatiželjnika. 

Suradnja je počela i mogu se očekivati samo neočekivano dobra rješenja.

Hits: 2108
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Karmelita, Prosinac 27, 2012
Đurđa je zakon
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union