Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Primjer: Organska proizvodnja + društvena odgovornost = promet od 23 milijuna $
Primjer: Organska proizvodnja + društvena odgovornost = promet od 23 milijuna $
Narcisa Bošnjak   
Utorak, 08 Travanj 2008

Honest Tea - organski do profitaPrije skoro jednog desetljeća Seth Goldman započeo je u svojoj kuhinji, s termosicom za čaj i staklenim bočicama, uz pomoć svog školskog profesora i partnera Barryja Nalebuffa, vlastiti biznis iz snova. Danas je na čelu Honest Tea - najbrže rastuće tvrtke za točenje organskih napitaka, s 58 postotnim udjelom na tržištu organskih čajeva, s ukupnim ostvarenim prometom od 23 milijuna dolara u 2007. godini. Honest Tea je u posljednje dvije godine rastao više od 50%. Ta je tvrtka danas uzor mnogima u prenatrpanom segmentu proizvođača napitaka. Ali njen je začetnik Goldman ujedno i uzoran građanin, upravo zbog činjenice da iznimnu važnost pridaje održivosti i društveno odgovornom - 'zelenom' poslovanju. Njegova tvrtka prožeta je tom filozofijom. Jednak naglasak stavljen je na profitabilnost, ekologiju i humanost.

Sve više poduzetnika nastoji postići sličnu ravnotežu. Logično pitanje koje si pritom postavljaju je "Mogu li ja učiniti tako nešto u svojoj tvrtki? Može li 'zeleni' pristp zaista biti rentabilan?" Goldman tvrdi da je moguće, te otkriva tajne uspješnog društveno odgovornog biznisa i daje savjete kako uspjeti.

 1. Potrošač ispred misije. Mnoge tvrtke koje se okreću društveno odgovornom poslovanju toliko se oduševe idejom da polako prestaju toliku pažnju pridavati svom proizvodu. Iako broj potrošača svjesnih takvog načina poslovanja svakim danom raste, s njime raste i broj konkurenata, a potrošači neće kupovati samo od onih čija im se izjava o misiji svidi. "Morate imati odličan proizvod - potrošač mora biti na prvome mjestu", kaže Goldman. "Mora imati odličan okus, izgledati odlično, imati odlično pakiranje - morate biti konkurentni u svakom aspektu."
 2. Usredotočite se na osnovni biznis. Mnogo tvrtki previše energije troši na usputne projekte. Goldman kaže da je najveća greška Honest Tea bila pokušaj pokretanja vlastite točionice i dodatne linije čajeva. "Kratkog je vijeka bio i pokušaj da sami sebi budemo distributeri. To si nemojte želiti," kaže. Samo sato što imate dobru ideju, ne znači da imate i kapacitete uspješno ju ostvariti. Ako projekt nije nešto za čime ste strastveni, nešto u čemu možete biti najbolji na svijetu i nešto što će vam donijeti ekonomsku korist, onda ga jednostavno zaboravite.
 3. Odaberite prikladne cijene. Heaven Tea je počeo s niskim cijenama i kasnije ih postupno dizao. Bočica čaja od pola litre danas košta 1,5$ (oko 7 kuna) - još uvijek prihvatljivo s obzirom na certificirano organsko podrijetlo.
 4. Ne dopustite misiji da vam zamuti viziju. "Imali smo odličnu vezu s kooperantom u Južnoj Africi, koji nas je opskrbljivao odličnim honeybushom (biljka od koje se proizvodi čaj), ali piće Haarlem Honeybush koje smo od njega proizvodili nije baš pogodilo ukus naših potrošača. Iako je farmer s kojim smo radili bio prototip partnera s kakvim smo htjeli surađivati, morali smo od njega odustati", kaže Goldman.
 5. Ne pokušavajte učiniti previše toga, niti prerano. Cilj vam treba apsolutno stvaranje mreže 'zelenih' partnera, od nabave do distribucije i prodaje, ali treba ići sporim koracima kako bi u tome uspjeli u potpunosti.
 6. Ne trošite puno vremena na potjeru za 'društveno odgovornim novcem'. Jedina je boja novca - zelena (US dolari). "Na što se sve svodi: investitor traži povrat uloženog i točka", kaže Goldman. "Ali najbolji investitori zapravo su i sami obožavatelji našeg proizvoda. Ključ rasta tvrtke Honest Tea leži u činjenici da nikad nismo dozvolili velikom novcu da uđe u tvrtku. Uzimali smo po malo i tako uspjeli zadržati potpunu kontrolu nad tvrtkom", objašnjava Goldman.
 7. Sagledajte kompletnu sliku, što ponekad znači kompromis zbog šire dobrobiti. Honest Tea je uz staklenu ambalažu počela puniti svoja pića i u PET. "To nam je donijelo mogućnost da izađemo iz prodavaonica zdrave hrane na šire tržište", kaže Goldman. Honest Tea već se nalazi na policama velikih trgovačkih lanaca, a pregovara i s Wal-Martom (najveći lanac), koji prodaje naviše organskih proizvoda na svijetu. "Vjerujemo u demokratizaciju ekoproizovodnje - ona ne smije biti pristupačna samo onima na određenim zemljopisnim područjima ili onima s dubokim džepovima", dodaje Goldman.
 8. Uključite prave ljude: profesionalce koji su odlični u onome što rade. "Ne mora nužno svaki zaposlenik biti na liniji misije. U redu je da postoje i neki koji žele zaraditi mnogo novca", kaže Goldman. "Morate naći ljude koji se ne boje teškog posla, koji shvaćaju što znači biti poduzetnik. Ako je ponekad potrebno čak i zasukati rukave i istovariti pakiranja proizvoda. Ljudi previše glorificiraju ovaj posao; jednostavno moraju shvatiti da je on kao i svaki drugi - ima svoji pozitivnih i negativnih aspekta."
 9. Kako bi vodili održivu tvrtku morate živjeti održivi životni stil. Za Goldmana to znači jednako se usredotočiti na obitelj i na tvrtku. "Posao je zarazan, mogli bi raditi 24 sata na dan... Kad bi ovo bila tvrtka koju želim prodati po većoj vrijednosti za dvije godine, ne bi mi bio problem raditi non-stop, ali ovdje sam dugoročno", kaže Goldman i donosi par savjeta za bolje upravljanje vlastitim vremenom:
 • zaboravite predugačke sastanke. Ako odluka visi u zraku, presjecite nepotrebne rasprave, upitajte sudionike je li riječ toj odluci i usuglasite se oko toga.
 • skraćivanje neproduktivnih razgovora za posao. Samo je 10 minuta dovoljno da vidite je li kandidat spreman za posao koji želi obavljati. Nema potrebe odugovlačiti i hvatati se za slamke.
 • propuštanje društvenih događanja. "Nisam baš neki šminker", kaže Goldman. I dok ga pozivaju na mnoga druženja, događaje za vođe društveno odgovornih kompanija, on mnoga od njih odbija, ako nisu neka na kojima se može pojaviti s čitavom obitelji.
 1. Ne odustajte! Honest Tea je trebao 10 godina da dođe do stabilne profitabilnosti - što nije neuobičajeno razdoblje. Wal-Mart je svoj biznis gradio 30 godina. Možda će Honest Tea i tvrtke koje idu njenim stopama za 30 godina od danas vladati svijetom biznisa.
Hits: 4623
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union