Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Rustica brine za sjeme naših starih sorti
Rustica brine za sjeme naših starih sorti
Tea Plenar   
Ponedjeljak, 06 Svibanj 2013

Image
Razmjena sjemena na Cvjetnom
Razmjena sjemena, organiziranje vrtnih radionica i širenje mreže uzgajivača starih sorti samo su neke od aktivnosti kojima se bavi Udruga Rustica – Udruga za očuvanje i razvoj biološke raznolikosti i ruralne baštine iz Zagreba. Imali smo priliku ponešto saznati u razgovoru s tajnicom udruge gospođom Božicom Papeš-Mokos koja je još od začetka udruge, tamo negdje 1996. godine, dio ove lijepe priče.

Suradnja s Austrijom i Njemačkom

''U to sam vrijeme živjela u Austriji i uspostavila suradnju s austrijskim udruženjem za očuvanje sjemena starih sorti 'Arche Noah' te preko njih i s njemačkom bankom biljnih gena Gatersleben'' - otkriva Božica i dodaje kako je iz toga nastala akcija sakupljanja sjemena po selima i zaseocima diljem Hrvatske tijekom jeseni 1996. I 1997. godine.

Tijekom provođenja projekta 'Obnova tradicijskog obiteljskog gospodarstva' 1995. godine prvi su put održane razmjene sjemena koje se od tada održavaju svakog proljeća. U to se vrijeme u Europi i svijetu razvila svijest o šteti koju uzrokuju pesticidi, umjetna gnojiva, hibridno sjeme i drugo, te je krenulo i plasiranje GMO proizvoda na kojima su velike korporacije radile godinama i uložile mnogo novca. Europska unija je tako 1997. godine  odobrila uzgoj genetski modificiranog kukuruza što je izazvalo burne reakcije i kontroverze.

Razmjena sjemena

 ''Interes za razmjenu sjemena kod nas je oduvijek bio velik'' - otkriva Božica iz Rustice te dodaje kako nikada nisu imali dovoljne količine sjemena za sve koji su željeli posaditi i uzgojiti svoje povrće ili začinsko bilje. Naime, kada se od sredine 20. stoljeća počela forsirati industrijalizacija poljoprivrede, monopol nad proizvodnjom i uništavanje malih seoskih gospodarstava zajedno sa seljacima je nestala i glavnina sjemena starih sorti. Srećom, sjeme nekih starih sorti je sačuvano u bankama biljnih gena koje se, primjerice, kod nas čuvaju u Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku i u Zavodu za sjemenarstvo pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Razmjene sjemena koje organizira Udruga Rustica  namijenjene su svakome tko želi nabaviti sjeme i sam uzgojiti povrće, ljekovito bilje, žitarice i tako sačuvati nekomercijalne sorte. Udruga potiče vrtlare hobiste i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da višak sjemena kojeg proizvodu razmjenjuju među sobom i novim članovima.

Na sigurnom u Noinoj arci

Projekt SeedNet, kojeg je 2004. godine financirala Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), imao je za cilj formirati banku biljnih gena na području bivše Jugoslavije za čije je provođenje, prikupljanje sjemena i izradu baze podataka sjemena bio zadužen Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, otkriva Božica Papeš-Mokos te dodaje kako joj izgleda da hrvatski poljoprivredni instituti, uključujući onaj u Zagrebu, imaju samo 'svoje' kolekcije sjemena.

Sjeme koje je prikupljeno po hrvatskim selima profesionalno je pohranjeno u njemačkoj banci biljnih gena Gatersleben, nalazi se na popisu u njihovom katalogu, smatra se općim dobrom čovječanstva i dostupno je svima. ''U katalogu austrijskog udruženja 'Arche Noah' trenutno se nalazi oko 350 sorti iz Hrvatske'' - otkriva Božica koja je ponosna na rad svoje udruge koja vrlo aktivno djeluje od 2001.godine iako, kao i mnoge druge, nemaju podršku institucija.

 

 

Hits: 3218
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union