Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow ''Tko energiju štedi - bogatiji je i više vrijedi''
''Tko energiju štedi - bogatiji je i više vrijedi''
Tea Plenar   
Srijeda, 15 Svibanj 2013
Image
Učenici OŠ Stjepana Radića

Projekt ''Promocija i testiranje netehničkih mjera za uštedu energije u Hrvatskoj'' koji je upravo završen nakon dvije godine imao je za cilj povećati svjesnost i doprinos građana kada je u pitanju ušteda energije i energetska učinkovitost, s posebnim naglaskom na lokalnu samoupravu, odnosno zgrade u njihovom vlasništvu poput škola, vrtića, bolnica i drugog. Na završnom seminaru su predstavljene zanimljive studije od kojih su neke i nagrađene.

Tako su, primjerice, u Koprivnici napravili studiju potrošnje energije i izračuna energetskog razreda za kućanstva koja su željela sudjelovati u istraživanju te su preko teta u vrtiću promicali načine uštede energije među djecom koja su s veseljem o tome pričala svojim roditeljima. Voditeljica odsjeka za prostorno uređenje Grada Koprivnice Sandra Petak Samardžić naglasila je kako im je bilo važno pokazati ljudima rezultate izračuna energetskog razreda njihovih kućanstava i usporediti ih sa drugima kako bi oni sami vidjeli da li su rastrošni ili štedljivi potrošači energije. 

Ivanić-Grad je, između ostalog, obnovio fasadu, prozore i sustav grijanja u starim zgradama, napravio biciklističke staze i otvorio carpool parking kojeg mogu koristiti samo vozači koji u svom automobilu povezu jednog ili više suputnika do zajedničkog odredišta. Pročelnica Grada Ivanić-Grada Vlatka Berlan Vlahek rekla je kako se potiče ugradnja solarnih kolektora koje Grad subvencionira s 10 tisuća kuna, te da su bile organizirane i radionice gdje su svi zainteresirani mogli doći i naučiti kako sami napraviti kolektor.

Njima je stalo

Projekt ''Ušteda energije promicanjem energetske učinkovitosti i korištenjem Sunčeve energije'', koji je osvojio glavnu nagradu na ENCRO natjecanju o uštedi energije i energetskoj učinkovitosti, donio je sjajne rezultate. Ljubomir Majdanžić iz Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (HSUSE) rekao je kako su sa 10 kvadratnih metara kolektora godišnje uštedili 80% topline, 25% električne energije, emisija CO2 je smanjena za 10,500 kg, a kuća je 'zaradila' osam puta više nego što je potrošila.

Grad Sisak i njihov projekt ''Sustavnim planiranjem do racionalnog gospodarenja energijom'' predstavio je Anto Rajić koji je naglasio kako je veliki problem bio što se u mnogim gradskim zgradama grijalo na fosilna goriva. Prešli su na plin i centralno grijanje, a centralno računalo kotrolira potrošnju energenata i vode koja se daljinski može regulirati ako dođe do neracionalne potrošnje. Isto tako, u Sisku su regulirali i javnu rasvjetu koja nakon 22h svijetli manjim intenzitetom i tako štedi električnu energiju.

Učenici OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovečkog predstavili su projekt ''Nama+je+stalo!, Tko energiju brižno štedi – Bogatiji je i više vrijedi!'' i oduševili okupljene svojim entuzijazmom. U njihovoj je školi velik problem bio što je često bilo hladno, ne više od 16 stupnjeva Celzijusa, pa su zamijenili dotrajale prozore i azbestni krov zamijenili limenim, dok su problem loše i skupe rasvjete riješili uvođenjem modernijih rasvjetnih tijela. Jedino na što se ravnatelj Zdenko Kobeščak požalio je činjenica da je škola od općine odmah dobila manje novca čim je smanjila troškove. To baš i nije dobar način da se potiče ušteda energije i energetska učinkovitost, zar ne?

Hits: 6387
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union