Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Povrće i voće koje je dobilo drugu priliku
Povrće i voće koje je dobilo drugu priliku
Tea Plenar   
Nedjelja, 02 Lipanj 2013
Image
Socijalna poduzetnica u kuhinji

Kada je saznala da ogromna količina povrća i voća s tržnica završava u smeću samo zato što joj je istekao deklarirani rok trajanja mlada društvena poduzetnica iz Velike Britanije došla je do sjajne poslovne ideje. Proizvodeći džemove i, među Britancima omiljeni, chutney umak dvadesetsedmogodišnja Jenny Dawson 2012. godine osvojila je priznanje za najbolje društveno poduzeće u Europi.

Na stotine kilograma povrća i voća, neko još netaknuto u kutijama u kojima je doputovalo iz udaljenih dijelova svijeta, pred zatvaranje tržnice New Covent Garden Market u Londonu svakodnevno je čekalo da završi na otpadu. Upravo je to potaknulo Jenny Dawson da napusti siguran posao na burzi i krene u poduzetničke vode kako bi učinila nešto s hranom kojoj nikako nije mjesto u smeću. Nevjerojatna činjenica da se samo u Britaniji godišnje baci 16 milijuna tona hrane uz toliko gladnih u svijetu potaknula je Jenny na akciju. Došla na ideju da krene s proizvodnjom džemova i povrtnih umaka koja će otvoriti nova radna mjesta i sačuvati još uvijek dobru i zdravu hranu.

Rubini u otpadu

Sve je krenulo krajem 2010. godine kada je Jenny donijela odluku da će napraviti vrhunski proizvod od hrane koja je trebala završiti u smeću i u kuhinjama zaposliti žene koje su dugo bez posla ili su na bilo koji drugi način društveno isključene. Zahvaljujući podršci lokalne zajednice i tradicionalnim receptima krenuli su s proizvodnjom chutney umaka kojeg su vikendom prodavali na tržnici. Njezino društveno poduzeće Rubies in the Rubble (u slobodnom prijevodu: Rubini u otpadu) trenutno je smješteno u jednoj kuhinji u blizini tržnice gdje se nabavlja sirovina. U kuhinjama se ručno reže i priprema povrće i voće koje se potom kuha kako bi se proizveli ukusni konzervirani proizvodi po pristupačnim cijenama. Bilo je važno pronaći razne recepata za različito sezonsko povrće i voće kako bi se iskoristilo što je više moguće svega onoga što ostane nakon zatvaranja tržnice.

Planovi za budućnost

Jenny danas ima i partnericu koja dijeli njezinu strast prema poslu i rješavanju problema viška hrane. Trenutno u ponudi imaju šest različitih proizvoda, džemova i chutneya, koje prodaju preko weba i na mnogim londonskim tržnicama. Čak je i Jamie Oliver prepoznao kvalitetu ovih proizvoda i njegovu društvenu vrijednost te ih uvrstio na menu svog restorana The Dog House and Diner na Piccadilly Circusu. Planiraju i početi s proizvodnjom ukiseljenog povrća, ponajviše krastavaca, te raznih voćnih napitaka i juha od povrća.

Nevjerojatna činjenica da diljem svijeta godišnje propadne dvije milijarde tona hrane dok u nekim predjelima tog istog svijeta ljudi umiru od gladi ovakav poduzetnički pothvat mlade Britanke valja pohvaliti i slijediti njezin primjer.

Pogledajte VIDEO PRILOG o društvenom poduzeću Rubies in the Rubble.

Hits: 2481
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Mrgvad, Lipanj 05, 2013
http://www.romereports.com/pal...a-Gp0D0HeN
Tko baca hranu, krade ju od siromašnih
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union