Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Kako to izgleda u praksi: Primjeri pokazivanja društvene odgovornosti u Hrvatskoj
Kako to izgleda u praksi: Primjeri pokazivanja društvene odgovornosti u Hrvatskoj
Gordana Ćorić   
Ponedjeljak, 05 Svibanj 2008

Nomen - mali a odgovorniTvrtka «Nomen est omen»  je sponzorirala nekoliko grupa žena u savladavanju kompjuterskih vještina. Izabrane polaznice su bile starije od 45 godina, nezaposlene ili nedavno ostale bez posla, živjele u lošijim materijalnim prilikama, nikada nisu koristile kompjuter, te svojim zaposleničkim, imovinskim i obrazovnim statusom nisu bile pokrivene besplatnim akcijama koje bi im pomogle da usvoje znanja koja se danas smatraju osnovama pismenosti. Cilj je bio vratiti im samopouzdanje i dati osnovna znanja koja bi im eventualno pomogla u traženju novog posla ili ih potaknula na samozapošljavanje. Nakon uspjeha prve grupe, tvrtka je sponzorirala još tri grupe žena. Trenutno rade na traženju partnera u drugim gradovima, kako bi od ove plemenite akcije koristi imao širi krug žena.

Podrška marginaliziranim skupinama

Portal www.posao.hr krenuo je s inicijativom „Od 40 do 50“, koja je usmjerena na pružanje pomoći ženama te životne dobi kako bi im se olakšao pristup poslodavcima. Tako oni mogu besplatno dobiti njihove životopise na pregled prilikom traženja određenog profila suradnika ili zaposlenika.  Ovaj portal je proširio svoju podršku i suradnjom s Centrom za obrazovanje Infokatedra, koji tim ženama pruža program kompjuterskog osposobljavanja po posebnim promotivnim cijenama.

Široki spektar društveno odgovornog djelovanja

Društveno odgovorni SMS-ovciTvrtka SMS  iz Splita je uključena u pomaganje najugroženijima kao što su nezbrinuta djeca, ona s problemima u razvoju, te djeca oboljela od malignih bolesti. Stvorila je i novčane fondove za djecu koja moraju napustiti domove za napuštenu djecu nakon 18 godine života, a nastoji pomoći i pri zapošljavanju marginaliziranih grupa kao što su žene iznad 45 godina, bivši ovisnici, radno neiskusni mladi ljudi, socijalni slučajevi, osobe s invaliditetom i ratni veterani. Tvrtka ističe i svoju suradnju s lokalnim udrugama, te stratešku odluku lociranja pojedinih operacija (npr. soljenje srdela tradicionalnom metodom) u gotovo napuštena ribarska mjesta, ekološki uzgoj ljekovitog bilja u mjesta poput Varivoda, koja bi zahvaljujući toj suradnji trebala oživjeti, te ,mnogi drugi oblici pokazivanja socijalne osjetljivosti.

Zaštita okoliša kao područje pokazivanja društvene odgovornosti

Renault Hrvatska  od 2000. godine u sklopu akcije „Zeleno srce Renaulta“ ekološkim postupkom reciklira sva rabljena vozila starija od 10 godina koja su predana tvrtci i zamijenjena za nova vozila. Osim samog recikliranja, Renault za svako prodano vozilo tijekom akcije već nekoliko godina zaredom u suradnji s Hrvatskim šumama daje zasaditi jedno stablo na opožarenim obalnim područjima. Tom akcijom i dodatno doniranim sredstvima od 2001. godine do danas zasađeno je preko 35 000 stabala na području Crikvenice, Senja, Splita, Šibenika, Raba i Korčule. Tvrtka je dala na korištenje automobile udrugama  „Dupinov san“ (pomažući tako ekološki projekt „Podržimo boje Jadrana: Plavo 2003 – Zeleno 2004 – Bijelo 2005“ kojim se na razne načine promiče održivi razvoj Jadranskog mora, priobalja i otoka), Centru za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”, te udruzi za gluho-slijepe osobe Dodir.

 
Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union