Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Socijalno poduzetništvo - sve prisutniji trend u svijetu
Socijalno poduzetništvo - sve prisutniji trend u svijetu
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2008

Briga za društvo važnija od profitaUnatoč višegodišnjem djelovanju, socijalno poduzetništvo i socijalni poduzetnici, kako kod nas, tako i u svijetu, često ostanu nezapaženi. No, čini se, da je vrijeme promjene stiglo. John Elkington, pročelnik konzultantske tvrtke SustainAbility koja se bavi pitanjima društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja kaže da su "socijalni poduzetnici počeli duboko utjecati na društvene i ekonomske izazove diljem svijeta. Na sadašnjoj razini taj je utjecaj još uvijek ograničen, ali stupanjem u odnose s pravim poslovnim partnerima taj bi potencijal mogao probiti sva ograničenja." Zaklada za socijalo poduzetništvo Schwab, koju je osnovao Klaus Schwab, osnivač i Svjetskog ekonomskog foruma organizira godišnja okupljanja. U svom posljednjem izvješću primjećuje da "socijalni poduzetnici mogu pomoći velikim tvrtkama da ostvare ravnotežu između dioničarskih očekivanja (profita) i svoje društvene odgovornosti".

Nekoliko je činjenica koje svjedoče o sve većem usponu socijalnog poduzetništva u svijesti široke javnosti.

Mikrofinanciranje. Uspjeh mikrofinanciranja prokazuje socijalno poduzetnišvo kao alat u borbi protiv smanjenja siromaštva. Mikrofinanciranje se širi od Afrike, preko Azije do Latinske Amerike, a prisutno je i kod nas. Upravo je Slap u svojim projektima omogućio ekološkim poduzetnicima dobivanje mikrokredita za pokretanje ekološke proizvodnje.

Obrazovanje. Vodeće svjetske obrazovne ustanove poput Harvarda i Oxforda, uovde programe obrazovanja iz socijalnog poduzetništva, čak otvaraju i svoje centre za socijalno poduzetništvo. Diplomci vodećih poslovnih škola i visoki manageri počinju gledati na neprofitni sektor kao na privlačnu opciju pri odabiru karijere.

Događaji. Sve je češći slučaj da se socijalne poduzetnike poziva na prestižna događanja, poput Svjetskog ekonomskog foruma, kako bi na njima sudjelovali, ravnopravno uz bok nekima od najbogatijih i najutjecajnijih svjetskih osoba. Čak je ustrojeno i nekoliko nagradnih natječaja i nagrada kako bi se promicali najuspješniji primjeri dobrih neprofitno poduzetničkih priča.

Publikacije. Kad se danas pogleda popis članaka, knjiga i različitih publikacija na temu socijalnog poduzetništva u odnosu na razdoblje od prije deset godina, primjerica, kada se o temi moglo pronaći minimalno ili skoro ništa, napredak je još uočljiviji.

Filantropija. Dok razvojna filantropija postaje sve više statusni simbol ili moda koju valja slijediti, na površinu isplivavaju slučajevi neučinkovitosti pojedinih dobrotvornih organizacija. Taj je nesrazmjer na scenu doveo takozvane filantropske posrednike - od kojih su neki biznisi koji savjetuju donatore uz pomoć kojih će organizacija najbolje uspjeti riješiti probleme u zajednici. Nije rijedak slučaj da su upravo socijalni poduzetnici savršeni partneri za takva partnerstva.

A nova generacija potrošača, pa i investicijski trendovi, čini se, imaju ohrabrujući efekt na rastuću svijest o socijalnom poduzetništvu.

 • Potrošači i investitori postaju društveno osvješteniji i bojkotiraju tvrtke koje ne poštuju osnovna etička i humana načela pri poslovanju.
 • U nedavnom istraživanju tvrtke PricewaterhouseCoopers provedenom među 140 upravitelja multinacionalnih kompanija u USA, 85% njih se izjasnilo kako vjeruju da će u narednih pet godina modeli održivog razvoja u narednih pet godina biti puno važniji u njihovom poslovanju nego što su danas. Istraživanje je također pokazalo da veliki institucionalni investitori i analitičari smatraju odnos prema održivosti dobrim pokazateljem istinske vrijednosti tvrtke.
 • Investitori pokazuju pojačano zanimanje za "zelene" tvrtke. Etičko financiranje i investiranje je u porastu. Prema nedavnom istraživanju Golman Sachsa, društveno odgovorne tvrtke su najbolji dugoročni investicijski izbor.
 • Direktori najvećih svjetskih tvrtki počinju se sve više uključivati u globalnu debatu o održivom razvoju i ulozi koju u njemu ima bizins.

Sve ove činjenice potvrđuju svijetlu budućnost socijalnog poduzetništva i još jednom dokazuju da će poslovni modeli kakve poznajemo i danas koristimo u budućnosti polako početi bivati sve potrošenija roba. Je li vaš biznis shvatio da stiže novo vrijeme?

Hits: 8083
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union