Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow 6 stranica koje će promijentiti vaš pogled na poduzetništvo
6 stranica koje će promijentiti vaš pogled na poduzetništvo
Saša Bajamić   
Petak, 16 Svibanj 2008

Sve više socijalnog poduzetništva i na webuPoduzetnici su pogonsko gorivo inovacije i društvenog napretka. U poslovnom svijetu, oni su su generator rasta, koji iskorištavaju prilike koje im se ukazuju i rješavajući probleme na inovativne načine donose ekonomsko blagostanje. Socijalni ili neprofitni poduzetnici također su neustrašivi, spremni na rizik, kreativni, ali oni traže prilike ne samo za ostvarenje osobnog profita, nego stvaraju nova tržišta kako bi promijenili društvo u cjelini. „Činite dobro“, poručuju stručnjaci svim novim bizisima i „uspjeh je zagarantiran“.  Socijalno osjetljivi poduzetnički poduhvati već u startu imaju nekoliko prednosti. Moguće ih je financirati donatorskim novcem, a pozitivan rezultat (pružanje pomoći siromašnijima, onima s manje mogućnosti) njihovog djelovanja donosi im simpatije i naklonost javnosti, pa tako i ciljane skupine potrošača, koji su, ponukani spoznajom da i sami čine dobro, spremni od takvog biznisa – kupiti više.

Da je riječ o vrućem trendu na zapadu, koji će se, uz priču o društvenoj odgovornosti, uskoro preslikati i u naše krajeve, svjedoči sve veći broj inicijativa, foruma i dijaloga koji se nezaustavljivo šire internetom. Donosimo vam kratki pregled 6 stranica koje će vam pružiti detaljan uvid u mogućnosti povezivanja s drugim socijalnim poduzetnicima, ostvarivanjem potpore za vaš poduzetnički poduhvat i možda ukazati na ideje koje možete iskoristiti i u Hrvatskoj.

Skoll Fundacija

Osnovao ju je Jeff Skoll 1999 godine kako bi omogućio ljudima iz cijelog svijeta bez obzira na svoje porijeklo i ekonomski status da iskoriste svoj puni potencijal i talente. Skoll, koji je do znatne zarade došao kao prvi zaposlenik i predsjednik poznate tvrtke eBay, vjeruje kako investicije u prave ljude mogu donijeti trajne društvene promjene. Putem svoje Skoll nagrade za socijalno poduzetništvo traži i investira u projekte koji društvu čine dobro. Uz to povezuje, pruža podršku i obrazuje socijalne poduzetnike.

Acumen Fond

Neprofitni fond koji pomaže socijalnim poduzetnicima financirajući njihove poduhvate usmjerene smanjenju globalnog siromaštva. Vođen je filozofijom da i mali iznosi filantropskog kapitala, u kombinaciji s velikom količinom poslovne hrabrosti, mogu pomoći da se stvore biznisi koji će služiti velikom broju siromašnih. Ovaj je font orijentiran primarno na dovođenje osnovnih potrepština poput zdravstvenih usluga, vode, krova nad glavom i energije po povoljnim cijenama do siromašnih, uz inovativne, tržišno orjentirane poduzetničke pothvate.

Ashoka

Globalno udruženje vodećih svjetskih socijalnih poduzetnika koje investira u pojedinačne neprofitno poduzetničke projekte.

Echoing Green

Od 1987. ova organizacija financira i podržava socijalne poduzetnike s idejama koje donose promjenu u društvo. Do danas je investirala više od 25 milijuna dolara. Promiče nove inovativne pristupe, temeljene na poduzetničkim principima, za društvene promjene i daje početni kapital neprofitnim poduzetnicima koji imaju kapacitete da ostvare takve promjene.

Enterprising Ideas

Web magazin koji prati ljude „koji koriste poduzetničke strategije u humanitarne svrhe – znane i pod imenom socijalni poduzetnici“. Vijesti, predstavljanje socijalnih poduzetnika, inovativnih projekata, izvori znanja za pokretanje vlastitog poduhvata i natječaji, samo su neki od sadržaja koji možete naći na ovim stranicama.

Social Edge

Stranica koja spaja i informira socijalne poduzetnike iz cijelog svijeta. Brojni video isječci s razgovorima s nekim od svjetskih najuspješnijih socijalnih poduzetnika, primjeri dobre prakse, blogovi iz svakog kutka svijeta, s osvrtima na rješenja konkretnih problema i pristupima njihovom rješavanju, sadržaji su koji će vas približiti novom pogledu na svijet poduzetništva. Međunarodni Pomakonline ;)

Već smo ranije pisali i o Betterplace.org stranici putem koje je moguće doći do financija za vaš projekt. Iz dana u dan sadržaja je sve više. Na vama je samo da uočite problem, nađete rješenje, a uz malo kreativnosti i sreće novac za pokretanje biznisa bit će vam nalakša stepenica na putu do realizacije te ideje.

Hits: 4132
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union