Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Potrebno je stvarati društveno odgovoran prostor
Potrebno je stvarati društveno odgovoran prostor
Željka Mandić   
Četvrtak, 15 Svibanj 2008

Edukacijom do društveno odgovorne arhitektureGraditeljski "boom" u Hrvatskoj teško da se, u trci za kapitalom i zaradom, osvrtao i na humane dimenzije i stvarnu kvalitetu življenja u izgrađenim objektima. No, može li i arhitektura biti društveno odgovorna i socijalno osjetljiva? Ne samo da može, nego bi ona to nužno i morala biti – poručuju iz ARCHIsquada, nevladine udruge koju su osnovali mladi arhitekti iz Zagreba i bave se upravo tematikom društveno osjetljive arhitekture. Pozivaju na predavnja u sklopu ciklusa naslovljenog "Izvan fokusa – arhitektura davanja". Radi se o tri predavanja, a predavači su svjetski priznati arhitekti koji su se potvrdili i na području socijalne arhitekture. Podsjećamo, već je održano jedno predavanje, "Imaginacija" predavača Jasona Coomesa koji je zagrebačkoj publici predstavio rad grupe "Rural Studio" iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje graditi, projektirati i stvarati prostor u kriterijima društveno odgovornoga nije nepoznanica kao kod nas. 

S obzirom na relativn nepoznatost teme, ističemo kako je Rural Studio je projektno-graditeljski tim kojega  su 1993.g. osnovali Samuel Mockbee i D.K. Ruth. Nakon prerane smrti karizmazičnog vođe Mockbeeja, Rural Studio vodi sveučilište Auburn iz Alabame u SAD-u. Ono što Rural Studio čini posebnim u arhitektonsko-obrazovnom modelu, zapravo je visoki nivo predanosti kako bi se ideje pristojnog životnog standarda, društvene odgovornosti profesije, te humanosti uvrstile u razmišljanja studenata.

Na koji način to postižu? Metoda jest edukacija te  praktična iskustva izgradnje, bilo inspirativnih domova ili javne infrastrukture ruralne zajednice zapadne Alabame - područja tzv. Crnog pojasa - jedne od najsiromašnijih regija čitavog SAD-a. Krajnji im je cilj ne stvarati od arhitekata “veličine”, već struku I ljude koji surađuju s članovima zajednice kako bi se kroz dijalog stvarao zajednički humani I socijalno osjetjiv prostor za život.

Za one koji su propustili ovo predavanje, a drže temu korisnom i zanimljivom, podsjećamo: Sljedeće je predavanje  pod nazivom Rukotvorni identitet, a održat će ga Eike Roswag iz Njemačke, 29. 5. 2008. Dodajmo, Anna Heringer i Eike Roswag autori su projekta Handmade METI škole u Bangladešu, za koju su u 2007.g. osvojili prestižne nagrade poput Aga Khan nagrade za arhitekturu, te Visionary Designs for Ecological Living. Zadnje je predavanje u lipnju, petoga, nosi naziv “Lekcija samopomoći”, održat će ga Diébédo Francis Kéré iz Njemačke, također je dobitnik Aga Khan nagrade za arhiteturu 2004. g., za zgradu osnovne škole u svom rodnom selu Gando u Burkini Faso. Dobri predavači, sjajne reference, ostaje još samo uputiti se na Arhitektonski fakultet u Zagrebu (Velika predavaonica) te nakon toga možda prostor početi promatrati na drukčiji, društveno odgovorniji način.

Hits: 5049
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union