Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow DOP više nije stvar izbora, nego potrebe
DOP više nije stvar izbora, nego potrebe
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 14 Srpanj 2008
ImageSektor malog i srednjeg poduzetništva u svijetu sve se većom brzinom okreće društveno odgovornim i etičkim principima poslovanja. Ne zato što time 'spašavaju planet', nego zbog primarne borbe za opstanak, pokazuje istraživanje nazvano International Business Report kojega obavlja nezavisna računovodstvena i konzultantska tvrtka Grant Thornton. Ovogodišnji rezultati potvrdili su da za razliku od velikih multinacionalnih kompanija, manje tvrtke u privatnom vlasništvu usvajaju etičku praksu poslovanja zbog praktičnih – komercijalnih razloga: zapošljavanja i zadržavanja kvalitetne radne snage, učinkovitog upravljanja troškovima ispred svih drugih razloga. To naglašava moć pojedinca, koji traži od tvrtke da se okrene njemu i kao učinkovita radna snaga od poslodavca traži da se uvaži inicijative za društvenu odgovornost u poslovanju.

Radna snaga bira najboljeg poslodavca, a klijent odgovornog dobavljača i partnera

Time je dokazano da društveno odgovorno poslovanje više nije sport rezerviran samo za velike korporacije, nego da je u današnjem poslovanju ono potreba a ne stvar izbora. One male i srednje tvrtke koje to shvate imaju veću šansu preživljavanja na sve turbulentnijem i zahtjevnijem tržištu. Na kraju, to će uspjeti zato što će zadržati svoje najbolje ljude i odgovornim odnosom prema njima, ali i društvu potaknuti ih da rade predanije i kvalitetnije. Također, pritisak velikih multinacionalnih kompanija ide u smjeru poslovanja s odgovornim suradnicima, pa će to biti još jedan u nizu poticaja okretanju etičkim principima poslovanja za male. One koji već sada ne počnu razmišljati o odgovornosti čeka neizvjesna budućnost.

Image
Privlačenje i zadržavanje radne snage glavni je motiv malim tvrtkama za okretanje etičkom poslovanju
  

Ovime završava svaka diskusija: DOP je nužnost

Ovo je istraživanje samo još jedno 'Da' u nizu potvrda da je na zapadu diskusija oko potrebe za društveno odgovornim poslovanjem završena. Ono što i dalje ostaje glavna briga i tema za razimšljanje je kako implementirati društveno odgovorne norme poslovanja u one tvrtke koje ih još nisu prihvatile, što se velikim dijelom odnosi i na hrvatsko okruženje

Hits: 4213
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union