Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Kristfest: suradnja koja briše granice
Kristfest: suradnja koja briše granice
Narcisa Bošnjak   
Utorak, 17 Lipanj 2008
Kristfest 2008. opravdao očekivanjaFranjevački samostan u osječkoj Tvrđi bio je središnje mjesto zbivanja ovogdišnjeg Kristfesta, kršćanskog festivala mladih namijenjenog promociji edukacije i zabave na kršćanski način. Ovo je već četvrta godina njegova postojanja, a festival je pokrenut na inicijativu mladih koji su poželjeli obogatiti kulturno – duhovnu ponudu svog grada. Stoga se i Kristfest 2008. sastojao od nekoliko bitnih komponenti: prije svega tu su koncerti suvremene kršćanske glazbe različitih usmjerenja: gospel, pop, rock... Mladima se nudila i mogućnost sudjelovanja na kreativnim radionicama u kojima su mogli aktivno sudjelovati i učiti o temeljima kršćanske vjere. Naposlijetku festival je bio obogaćen sajmom kršćanske knjige, galerijom slika te projekcijom filma kontemplativne naravi, te su organizirani i izleti za goste izvan Hrvatske. "Program je bio bogat, a organizatori su se trudili da u svakom pogledu bude prožet osnovnim značajkama Kristfesta: ekumenizam, međunarodnost, posebnost", ističu u organizacijskom odboru Kristfesta, kojeg sačinjavaju Fra Željko Paurić, Igor Grubišić, Suzana i Zoran Vargović.

Projekt prepoznala lokalna vlast, ali i poslovni subjekti 

"Od otvorenja na dalje Kristfest je pokazao svoj ekumenski karakter - tako su i ove godine gostovali pripadnici svih kršćanskih zajednica (katolici, pravoslavci, protestanti). Nastupali su bilo kao glazbeni gosti bilo kao voditelji pojedinih kreativnih radionica. Na poseban način izdvojili bismo otvorenje Kristfesta koje se dogodilo u četvrtak 22. svibnja. Tu večer glazbeno su uveličali vukovarsko srpsko pjevačko društvo «Javor», pjevački zbor «Nebo» baptističke crkve iz Zagreba te mješoviti pjevački zbor i zbor mladih župe Sv. Luke iz Josipovca. Kristfest 2008. službeno je otvorila u ime grada Osijeka kao glavnog pokrovitelja, dogradonačelnica gospođa Biljana Borzan", dodaju vrijedni organizatori, ističući posebno suradnju koju su ostvarili s gradskim institucijama, poslovnim subjektima, ali i institucijama i organizacijama izvan granica Hrvatske. Upravo su brojni sponzori, napominju, omogućili besplatan ulaz i ove godine, što je naišlo na vrlo dobar odjek i osiguralo odličnu popunjenost dvorišta franjevačkog samostana svakog dana festivala. Ne zaboravljaju ni spomenuti najveće entuzijaste ovog porjekta. "Posebna zahvala ide mladim FRAMA-šima koji su se bespoštedno trudili da svaka večer bude u svakom segmentu dobro organizacijski pokrivena. Odlično su odradili one «nevidljive» poslove! Također neizmjernu zahvalu upućujemo pripadnicima Franjevačkog svjetovnog reda koji su bili desna ruka organizatorima!

Međunarodni karakter festivala pokazao se kroz gostovanje inozemnih bendova i zborova (Italija, Poljska, BiH), no i u publici je bilo mladih koji su pohodili Osijek došavši oganizirano iz Tuzle, Zenice, Posušja, Srijema, Mađarske...

Ovogodišnji Kristfest odličnim je nastupom otvorio zbor mladih župe Sv. Luke iz Josipovca 

200 sudionika na radionicama 

Posebnost festivala stoji u činjenici da Kristfest nije natjecateljskog karaktera. Naime, organizatori u suradnji sa mladima pozvali su one izvođače koji na najjasniji način mogu prenijeti bogatstvo kršćanske poruke. Bez natjecateljske atmosfere, slobodno i iskreno, izvođači su vlastitom glazbom i tekstom svjedočili svoje religiozno iskustvo. "Ove godine na poseban način želimo istaknuti uspješnost kreativnih radionica. Oko 200 mladih iz Osijeka sudjelovalo je u radionicama koje su održane u petak 23. svibnja u prijepodnevnim satima. Sudionici su se prijavili preko svojih vjeroučitelja u srednjim školama. Ovim putem želimo voditeljima radionica, vjeroučiteljima i mladima na poseban način zahvaliti na trudu i suradnji. Iste radionice u popodnevnim satima održane su i za goste iz inozemstva. Reakcije su bile više nego pozitivne", prenose oduševljenje sudionika organizatori.

Dogodine još bolji 

Kristfest je još uvijek relativno mlad festival. Iz godine u godinu raste, a ekipa koja ga organizira kaže da svaki puta nauči nešto novo, što će nagodinu primjeniti, poboljšati... Tako su ove godine uočili da najveću pozornost privlače zborovi koji izvode gospel. Stoga će oni biti neizostavni glazbeni gosti Kristfesta i narednih godina. Dodaju da još uvijek treba raditi na popularizaciji suvremene kršćanske glazbe drugih usmjerenja, prije svega rocka. "Iako posjetitelji istinski uživaju u njihovom glazbenom izričaju, postoje oni koji u startu izbjegavaju pomisao da bi se kršćanska poruka mogla prenijeti i na ovaj način. Ipak, vjerujemo u promjenu mentaliteta. Za to treba vremena, za to treba prije svega Kristfest 2009. i naravno, Božji blagoslov", zaključuju organizatori i već sada pozivaju sve koji ove godine nisu stigli ili su zbog bilo kojeg drugog razloga bili spriječeni da posjete festival dogodine.

Hits: 3093
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union