Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Youth in Action: Europska komisija financira projekte mladih
Youth in Action: Europska komisija financira projekte mladih
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 03 Oľujak 2008

Youth in ActionPromocija dijaloga, tolerancije, međukulturalne svijesti i solidarnosti glavni su ciljevi programa Mladi u akciji (Youth in Action), za koji je izdvojeno 885 milijuna eura, a iza kojega stoje velike organizacije - Europska komisija (European Commission; glavno izvršno tijelo Europske unije), Europski parlament (European Parliament) te brojne zemlje članice Europske unije. Usporedno s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, kampanja se provodi i u Hrvatskoj. Tim Agencije za društvene promjene obići će 12 gradova: Osijek, Valpovo, Donji Miholjac, Slatinu, Požegu, Slavonski Brod, Sisak, Petrinju, Gospić, Knin, Šibenik, Split, otoke Brač i Hvar. Program je započeo 2007. i traje do konca 2013. godine, a važan je doprinos stjecanju sposobnosti i ključni je instrument osiguravanja mogućnosti za neformalno obrazovanje mladih u europskim okvirima. Podržavajući aktivnosti u koje su uključene zemlje nositelji programa (članice EU) i partnerske zemlje (jugoistočna Europa), akcija pridonosi razvitku civilnoga društva i jačanju demokracije u partnerskim zemljama.

Program čini pet akcija, kao i širok spektar podakcija. Partnerske zemlje, među kojima je i Hrvatska, ne mogu aplicirati za sljedeće akcije:
- Mladi u Europu
- Europski volonterski servis
- Mladi u svijetu
- Sustav podrške mladima
- Podrška europskoj suradnji na polju rada s mladima

Program ne mogu prijaviti pojedinci, nego neprofitne organizacije, registrirane udruge te lokalne, regionalne ili nacionalne vlasti uključene u rad mladih. A evo za što mogu aplicirati:

MULTILATERALNA AKCIJA RAZMJENA MLADIH 

Multilateralna akcija Razmjena mladih uključuje minimalno četiri zemlje, no moguća je i bilateralna s dvije zemlje. U obzir dolaze mladi od 13 do 25 godina (maksimalno 60 osoba), a razmjena može trajati od 6 do 21 dan. Ove aktivnosti, temeljene na međunarodnom partnerstvu, podrazumijevaju aktivno sudjelovanje mladih s ciljem osvješćivanja različite socijalne i kulturne sredine, učenja od drugih te osnaživanja vlastitih osjećaja o smislu građanina Europe. Ni neizostavni zabavni aspekt u ovakvim projektima nikako ne treba zanemariti. Mladi ljudi mogu istražiti sličnosti i razlike pojedinih kultura. Učinci akcije Razmjena mladih lokalnom stanovništvu mogu podići svijest o drugim kulturama, te tako utjecati ne samo na mlade i njihove aktivnosti u organizaciji, nego i na lokalnu zajednicu.

EUROPSKI VOLONTERSKI SERVIS 

Europski volonterski servis (EVS) se implementira kroz aktivnosti organizirane u partnerstvima registriranih udruga koje šalju svoje volontere u stranu zemlju ili primaju volontere stranih zemalja. Aktivnost je neplaćena, radi se neprofitno i puno vrijeme – minimalno 6, a maksimalno 12 mjeseci. Akcija pokriva osnovne troškove volontera, a volontirati se može u području kulture, sporta, socijalne skrbi (pomoć i skrb o invalidnim osobama), umjetnosti, civilne zaštite, zaštite okoliša… EVS nastoji razvijati solidarnost i toleranciju, međusobno uvažavanje, poštivanje i razumijevanje drugih. To se može postići:
- podržavanjem sudjelovanja mladih u različitim volonterskim aktivnostima u ili izvan EU;
- pružanjem prigode mladima izraziti osobnu misiju kroz međunarodne volonterske aktivnosti;
- uključivanjem mladih u akcije podržavanja solidarnosti u EU;
- uključivanjem mladih u neprofitne aktivnosti za dobrobit drugih zemalja.

Treniranje i umrežavanje 

Treniranje i umrežavanje uključuju zajednički rad i partnerstvo u obrazovanju i praktičnoj razmjeni kao temelj razvitka udruga mladih i civilnoga društva, a uključuju nekoliko aktivnosti.
POSLOVNA SJENA je kraći posjet partneru u drugoj zemlji, tijekom kojega se prateći njegov rad stječu određena znanja i sposobnosti i sklapaju dugoročna partnerstva.
STUDIJ IZVEDIVOSTI je kratak sastanak s potencijalnim partnerima i pripremanje potencijalnih međunarodnih projekata.
EVALUACIJSKI SASTANAK je sastanak s partnerima radi vrjednovanja prethodnih sastanaka, seminara, treninga…
IZGRADNJA PARTNERSTVA omogućava sudionicima pronalaženje partnera za zajednički rad ili realizaciju projekta.
STUDIJSKI POSJET je program koji traje kratko i prezentira rad mladih ili politiku neke zemlje, a najčešće uključuje 7-8 zemalja i donosi vrlo dragocjena iskustva sudionicima.
SEMINARI se održavaju s ciljem stvaranja teorijske podloge za poticanje rasprava i razmjene iskustava.
TRENING TEČAJEVI su edukacijski programi s određenim temama i s ciljem poboljšanja stručnosti, znanja i sposobnosti. Trening podiže praktičnu kvalitetu rada mladih.
UMREŽAVANJE je stvaranje novih ili unaprjeđivanje postojećih mreža koje djeluju u sklopu programa Mladi u akciji!

Ovo su zapravo 'light' projekti 

Projekt je predstavio Emanuel Starčević iz Agencije za društvene promjene iz BelišćaU moru različitih međunarodnih fondova, ovaj je jedan od lakših jer ne zahtjeva ispunjavanje nikakvih preduvjeta tek rad na dobrobit zajednice.
Premda su za realizaciju projekta namijenjena ogromna sredstva, donacije su pomalo neuobičajene – dnevni ili mjesečni iznosi po osobi, trener ili asistent po sudioniku i slično. Bitno je napomenuti da organizatori u putnim troškovima participiraju s 30% kako bi i sudionici, korisnici programa, odnosno udruga pokazali da im je uistinu stalo do projekta. "Prednost imaju i specifične i problematične skupine, kao i manje, seoske sredine, zapravo skupine društva s manje šanse", rekao je Emanuel Starčević iz Agencije za društvene promjene, koji je predstavio projekt zainteresiranima u Osijeku.

Pažljivo proučite prijavnu dokumentaciju i uzmite novac za projekte 

Da bi bile prihvatljive, projektne prijave na vrijeme i u odgovarajućem obliku mora poslati predstavnik neprofitne organizacije. Kako biste svoju ideju prilagodili uvjetima kampanje koju financira i podržava Program mladih Europske komisije, sve što vas zanima potražite i na http://ec.europa.eu/youth (na ovoj stranici možete downlodati i javnu aplikacijsku formu). Pažljivo pročitajte user gide – čak i ono napisano najsitnijim slovima! Na vrijeme doznajte sve o uvjetima prijave, rokovima natječaja. Natječaj se objavljuje tri put godišnje, a preostala dva za 2008. godinu su 30. svibnja/1. lipnja te 30. kolovoza/1. rujna. Za više informacija posjetite web-stranice http://www.promomladi.net/ i http://www.promjene.hr/ ili se obratite organizatoru kampanje Promoting Europe u Hrvatskoj - Agenciji za društvene promjene.

 

Hits: 4440
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union