Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow Vlatka Pacelt: Marketinški efekt donacije je kratkoročan - dobro djelo je trajno
Vlatka Pacelt: Marketinški efekt donacije je kratkoročan - dobro djelo je trajno
Narcisa Bošnjak   
Nedjelja, 24 Kolovoz 2008
Pacelt: Raste svijest o korporativnoj filantropijiDruštveno odgovornim poslovanjem obuhvatiti svaki segment društva te zbrojem svih aktivnosti pokriti cijelu Hrvatsku i pomoći široj zajednici temeljna je namjera jedinstvenog nacionalnog donacijskog projekta "deset za deset". Od listopada prošle - donacijama za 10 izvrsnih studenata (s ciljem potpore razvoja Hrvatske kao društva znanja), do donacija nezbrinutoj djeci u srpnju ove godine, trajao je veliki donacijski projekt Hypo-Alpe-Adria-Banke d.d. Milijun je kuna kroz deset ciklusa donacija u isto toliko mjeseci dodijeljeno izvrsnim studentima, osnovnim školama, udrugama osoba s posebnim potrebama, staračkim domovima, bolnicama, vrtićima, znanstvenim projektima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, civilnim udrugama različitih programa te domovima za nezbrinutu djecu. Kako su zadovoljni svojom donatorskom ulogom i kako gledaju na razvitak društvene odgovornosti u Hypo banci, objasnila nam je u kraćem razgovoru za Pomakonline.com Vlatka Pacelt, menadžer Odnosa s javnošću, Hypo Alpe-Adria-Banke.
Kako i zašto ste se odlučili na pokretanje projekta "deset za deset"? Zašto ste se odlučili na takav način doniranja, a ne putem natječaja kao većina?

Donacijski projekt „deset za deset“ Hypo-Alpe-Adria-Banka d.d. pokrenula je u listopadu 2007. godine kako bi obilježila 10 godina uspješnog i društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj. Projekt, ukupno vrijedan milijun kuna, sastoji se od 10 mjesečnih donacija vrijednih po 100.000 kuna, u kojima je izabrano po 10 dobitnika. Želeći postići kontinuitet donacijskih aktivnosti, ali i podići na višu razinu dosadašnje brojne filantropske aktivnosti Hypo banke, projekt „deset za deset“ je zamišljen kao neka vrsta stalnog otvorenog natječaja, u kojem su prijave stizale tijekom trajanja čitavoga ciklusa.   

Opišite nam ukratko koje je mogućnosti vašim korisnicima pružio vaš projekt?

Projekt „deset za deset“ zamišljen je kao jedinstveni nacionalni donacijski projekt u kojem se u svakom ciklusu željelo pomoći nekom drugom segmentu društva na području čitave Hrvatske. „deset za deset“ je tako obuhvatio stipendiranje najizvrsnijih hrvatskih studenata, donacije osnovnim školama, udrugama za osobe s posebnim potrebama, domovima za starije osobe, dječjim odjelima hrvatskih bolnica, dječjim vrtićima, znanstvenim projektima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, udrugama civilnog društva te domovima za nezbrinutu djecu. Svi su dobitnici donacija iz projekta „deset za deset“ sredstva utrošili namjenski, za konkretne projekte, od kojih se velika većina odnosi na povećanje kvalitete rada i života dobitnika.

Koliko ste zadovoljni rezultatima donacija, koliko okolnostima u kojima djelujete? Što se promijenilo od prvog ciklusa i što mislite da bi još trebalo mijenjati kako bi projekti poput vašeg bili još uspješniji?

Iako poseban, treba naglasiti kako „deset za deset“ nije bio jedina donacijska aktivnost Hypo banke u proteklom razdoblju, nego je uz taj projekt Banka dodijelila i brojne pojedinačne donacije, primjerice Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. S obzirom na složenost projekta i vrlo različite segmente društva kojima je bio usmjeren, zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima donacija, prije svega jer smo pomogli u rješavanju konkretnih problema, ali i jer smo u određenoj mjeri utjecali na senzibiliziranje potencijalnih tražitelja donacija i samoga društva. Uvijek ima mjesta za napredak, no da bi donacijski projekti poput „deset za deset“ bili još uspješniji svakako bi bilo poželjno povećati razinu i kvalitetu sudjelovanja (prijava) pojedinaca i udruga u tim projektima.

Koliki postotak prihoda Vaša tvrtka izdvaja za društvenu odgovornost? U inozemstvu neke tvrtke izdvajaju oko 5%. Mislite li da je dovoljno to što vi izdvajate? Ima li naznaka da će se u budućnosti ta izdvajanja biti veća?

Donacijski budžet je recipročan rezultatima koje tvrtka ostvaruje i on se u slučaju Hypo banke kontinuirano povećava. Usudila bih se reći da količina novca nije odlučujuća za dobro proveden program, nego je bitno pratiti potrebe društva te uspostaviti dobru suradnju s različitim institucijama, kako javnim, tako i udrugama građana. Posebice je bitno unutar tvrtke uključiti zaposlenike u sam proces odabira projekata i informirati ih o cjelokupnom donacijskom programu te na taj način pokazati da dio novca koji smo zaradili ulažemo u dobrobit nas samih i cjelokupnoga društva.

Koliko se, po vama, razvila svijest velikih tvrtki o važnosti korporativnog davanja kao dio društveno odgovornog poslovanja? Koriste li tvrtke donacije kao marketinški i PR alat ili im je ipak zaista stalo da učine nešto za društvo?

Posljednjih su godina vidljivi pomaci u povećanju svijesti najvećih hrvatskih kompanija  o važnosti korporativne filantropije kao sastavnoga dijela društveno odgovornoga poslovanja. Koliko god se čini suprotno, velika većina tvrtki koje provode filantropske aktivnosti to čine jer doista žele nešto učiniti za društvo. Za razliku od PR i marketinškog efekta, koji je relativno kratkoročan, učinjeno dobro djelo ostavlja trajan znak.   

I možda na kraju jedan kratak savjet svima koji traže donacije - kako se istaknuti, kako zainteresirati donatora? Kako udruge mogu doći do novca koji dajete? Komu se trebaju javiti i o čemu trebaju voditi računa? Kakve projekte podržavate?

Hypo banka u sklopu svojih donacijskih aktivnosti podržava različite projekte, posebice one namijenjene osobama s posebnim potrebama te djeci, ali i za poticanje kulture. Važno je jedino da kandidirani projekt nudi rješavanje konkretnoga, vidljivoga (i gorućega) problema. Često je količina i kvaliteta dokumentacije koja se prilaže uz molbu recipročna požrtvovnosti i želji da se donacija i dobije, no kvaliteta je uvijek važnija od kvantitete. Tako je uz prijavu uvijek dobro priložiti dodatne informacije o kandidiranom projektu i samoj udruzi ili pojedincu koji je podnio molbu te plan provođenja projekta. Unutar Hypo banke zamolbe za donacije prima odjel za odnose s javnošću (e-mail Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ).


    

Hits: 4010
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union