Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow Inovativna četkica za zube koja ispunjava kriterije društvenog poduzetništva
Inovativna četkica za zube koja ispunjava kriterije društvenog poduzetništva
Tea Plenar   
Nedjelja, 26 Oľujak 2017
Image
Izvor: Bogobrush

Postoji jedan predmet koji koristimo jednom, dvaput ili tri puta dnevno, ovisno o tome koliko brinemo o higijeni usta, koji je inspirirao sestru i brata iz Sjeverne Dakote da krenu u društveno poduzetničke vode.

Heather i John su okupili dizajnere, stručnjake za proizvodne materijale, zubne tehničare i stomatologe kako bi proizveli jednu posebnu zubnu četkicu.

S obzirom da gotovo 450 milijuna komada četkica za zube tijekom samo jedne godine završi na odlagalištima smeća diljem SAD-a, brat i sestra McDougall su osmislili četkicu napravljenu od 100 posto razgradivog materijala koja se zajedno sa korama jabuke ili krumpire može baciti u kompost. 

S obzirom da im je otac doktor stomatologije razmišljali su kako da jedan vrlo uobičajeni predmet naprave inovativnijim.  

Ekologija i donacija

Prva im je ideja bila napraviti pomalo drugačiju i lijepo dizajniranu četkicu za zube od biorazgradivog materijala koja će usput imati i društvenu komponentu. Odlučili su napraviti četkicu čija će drška biti od bambusa ili reciklirane plastike, a sama četka od razgradivog najlona.

Moderne četkice za zube koje su ergonomski oblikovane i imaju gumene dodatke protiv klizanja često puta ne pristaju u svaku ruku pa je zbog toga Bogobrush jednostavno dizajniran kako bi četkica bila okretnija u ruci i pristajala svima.

Osim što je četkica biorazgradiva, te na taj način zadovoljava eko komponentu društvenog poduzetništva, svaki prodani primjerak će omogućiti da se jedna Bogobrush četkica donira potrebitima prema modelu ''Buy one, give one''.

Procjenjuje se da u SAD-u čak 80 milijuna stanovnika nema zdravstveno osiguranje koje im pokriva stomatologa. U Bogobrushu to znaju pa doniraju četkice ordinacijama koje su jeftinije ili onima koje su potpuno besplatne kako bi ih liječnici potom podijelili svojim pacijentima.

Osim što možete preko interneta naručiti svoju četkicu za zube, moguće je kupiti i godišnju zalihu za cijelu obitelj pa će vam svaka tri mjeseca na kućnu adresu stići nova četkica, dok će jedna dodatna Bogobrush četkica stići u zubne ordinacije.

Hits: 686
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union