Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Monday
Feb 19th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow U pogonu tvornice maslina u Iranu rade isključivo bivši zatvorenici
U pogonu tvornice maslina u Iranu rade isključivo bivši zatvorenici
Tea Plenar   
Nedjelja, 28 Siječanj 2018
Image
Pixabay - ilustracija

S oko 84 tisuće hektara površine na kojoj se uzgajaju masline, godišnjom proizvodnjom od oko 100 tisuća tona, te geografskim karakteristikama Mediterana nije ni čudo da je Iran 17. svjetski proizvođač maslina. Iako se procjenjuje da je upravo na istočnom Mediteranu, u koljevci drevnih civilizacija, maslina i nastala, nema točnih zapisa o tome kada ju je Iran kultivirao iako se u brojnim religijskim himnama maslina spominjala još prije 2000 godina.

Maslina je suptropska biljka i nije neobično da uspijeva u Iranu koji se gotovo cijelom površinom nalazi upravo u subtropskom području koje obiluje suncem. Godišnji iranski prinos maslina iznosi prosječno 2300 kilograma, dok je svjetski prosjek oko 1900 kilograma po hektaru. Proizvodnja bi s obzirom na klimu i broj stabala maslina mogla biti i veća, no umanjena je zbog nepoznavanja novih metoda uzgoja. Procjenjuje se da samo 60 posto, od spomenutih 84 tisuća hektara, maslina donosi plodove. 
 
Kako bi doskočili ovom problemu uzgajivače maslina se educira o navodnjavanju, orezivanju, dohrani biljaka, presađivanju i borbi protiv nametnika kako bi se povećao prinos ploda koji se u 70 posto slučajeva konzervira, a u 30 posto se koristi za proizvodnju ulja. U zemlji postoji 80-ak tvornica za preradu i izvlačenje ulja koje, u najboljem slučaju, rade s 50 posto kapaciteta jer proizvodnja nije dovoljna. 

Bivšim zatvorenicima pružio drugu priliku u životu 
 
Jedna od tvornica za preradu maslina je Arshia u Mashhadu vlasnika Alireza Nabia, poduzetnika koji je odrastao u siromašnoj obitelji. Nabi se vodi izrekom ''Trebaš napraviti promjenu da bi vidio promjenu'' te u svojoj tvornici zapošljava isključivo ljude koje je društvo odbacilo. U tvornici tako radi više od 400 bivših zatvorenika i zatvorenica. 
 
''Bilo je perioda kada sam na ulici prodavao novine, bio sam toliko siromašan da sam to mogao osjetiti u svojim kostima'', priča Alireza Nabi koji je sam sebi obećao da će, ako ikada bude u prilici, pomoći onima koji nemaju nikoga osim Boga. ''Ako im je Bog oprostio, zašto im ne bismo i mi oprostili? Oni svi zaslužuju drugu priliku'', smatra Nabi.
 
Osim posla, ovaj društveni poduzetnik svojim zaposlenicima osigurava besplatan smještaj i savjetovanje. Također, zapošljava i žene čiji su muževi završili iza rešetaka. 

Pogledajte kratki video o tvornici Arshia OVDJE.
Hits: 93
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union